Ereburgers blijven uitzonderlijk

Op 18 november 2015, over deze onderwerpen: In de pers

Standpunt van N-VA Ranst:

In april 2013 heeft N-VA Ranst de opmerking gemaakt dat het toekennen van ere titels niet meer van deze tijd is.
Het toekennen van het ereburgerschap valt voor ons onder dezelfde noemer. Iedere inwoner van Ranst die zich inzet voor zijn gemeente is een ereburger. 
Het toekennen van de titel ereburger aan één persoon om welke reden ook zou dan ook onrecht aandoen aan alle andere burgers die zich belangeloos inzetten voor de uitstraling van onze gemeente.

 

Artikel in Gazet van Antwerpen - 18 november 2015

De mogelijkheid om het ereburgerschap van de gemeente toe te kennen is in een reglement gegoten. Het uitgangspunt blijft dat de onderscheiding maar bij hoge uitzondering wordt toegekend. Afscheidnemende politici of ambtenaren komen niet in aanmerking.
De ontvanger van het ereburgerschap moet de gemeente een internationale uitstraling gegeven hebben. Verder moet hij ook grote faam verworven hebben en op een bijzondere manier bijdragen tot het welzijn of de welvaart van de gemeente. Iedereen mag iemand voordragen en de kandidaat moet instemmen met het eerbetoon. Dat houdt in dat het ereburgerschap alleen aan nog levende mensen kan worden verleend. De titel heeft enkel een ceremoniële waarde en levert geen geldprijs op. Wel krijgt de ereburger een geschenk
en een gekalligrafeerde oorkonde.

De N-VA stemde tegen: "We vinden het ereburgerschap niet meer van deze tijd. Voor ons zijn alle inwoners van Ranst ereburgers", legt Lutgart van Dessel uit. De gemeente telt tot nu toe precies één ereburger. Dat is Lothar Wyrtki, de Duitse burgemeester van de zustergemeente Herbstein. De man is ondertussen overleden. (sl)

 

Artikel in Het Laatste Nieuws/Antwerpen Zuid - 21 November 2015
 
Gemeente voert reglement in voor ereburgerschap
Om in de toekomst ereburgers te kunnen benoemen, heeft de gemeente Ranst een reglement goedgekeurd.
"In 1990 hebben we eenmalig Lothar Wyrtki, de toenmalige burgemeester van onze zustergemeente Herbstein, tot ereburger genoemd. Om er toch meer duidelijkheid over te brengen hebben we nu een reglement, al blijven de titels heel uitzonderlijk. Ambtenaren en politici komen alvast niet in aanmerking voor hun politiek werk", vertelt burgemeester Lode Hofmans (Open Vld).
N-VA stemde tegen het reglement. "Ereburgerschappen zijn niet meer van deze tijd. Iedereen die zich inzet voor de uitstraling van de gemeente is een ereburger", stelt Lutgarde Van Dessel (N-VA). (FSL)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is