Gemeenteraad 19 september 2016

Op 19 september 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Verkavelingsaanvraag Vaartstraat  -   
2. RUP Emmaus / Rema   - 
3. Straatnaamgeving Hof van Emblehem  - 
4. Meerkosten heraanleg Lievevrouwestraat  - 
5. Weigering visum  -  
6. Speelterreinen in Oelegem  -  
7. Parkeerplaats Bib Ranst  -  
8. Bouwmisdrijven in Ranst  -  
9. Putten vullen helpt niet meer in de Knodbaan  -  
10.Verkeersveiligheid N14  -  

Lees hier het kort verslag, ons voorstel, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

Kort verslag

Verkavelingsaanvraag Vaartstraat 
Onze landelijke gemeente wordt meer en meer volgebouwd. John Oliviers merkte op dat er zelfs in bouwzone met landelijk karakter meer en meer overgegaan wordt naar lintbebouwing in plaats van open of halfopen bebouwing. Wij vinden dit een spijtige evolutie.

RUP Emmaus-Rema
N-VA Ranst steunt volledig de uitbreidingswens van Zevenbergen (Emmaus). De vernieuwing en uitbreiding van het huidige hoofdgebouw is noodzakelijk voor de kwaliteitsverhoging van het verblijfsaanbod. Om dit te kunnen realiseren moest er een RUP opgesteld worden. Op een slinkse wijze werd de uitbreiding van een gebouw van Rema aan dit RUP gekoppeld.   Rema wenst een bijkomend gebouw te realiseren in aansluiting van het bestaande project met assistentiewoningen (Kromstraat). Rema heeft deze grond aangeschaft goed wetende dat er hier geen assistentiewoningen gebouwd mochten worden omdat het recreatiegebied is. Johan De Ryck concludeerde dat Rema de recreatiegrond met voorbedachten rade had gekocht wetende dat het college de wijziging van de bestemming van dit gebied mee zou opnemen in het RUP Emmaus. Omdat het niet mogelijk is om onze goedkeuring te geven aan een gedeelte van het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Emmaus - Rema' hadden wij een amendement ingediend om dit plan te verwerpen met de opdracht aan het college om het winstgevend privé initiatief van Rema uit dit ontwerp te schrappen en het aangepaste ontwerp terug ter stemming voor te leggen. Natuurlijk dat de burgemeester onze beweringen tegensprak en de coalitie tegen ons amendement stemde. Voor ons was het duidelijk: het aloude ons kent ons leeft nog steeds in Ranst. Werd deze deal met een Hasseltse jenever beklonken? 

Straatnaamgeving - Hof van Emblehem
Volgens het college is er een huisnummeringsproblematiek voor het project van DCA aan de Oostmalsesteenweg 50 waar er 51 appartementen gebouwd worden. Het college heeft daarom beslist om de site van de Barclès een nieuwe naam te geven namelijk het 'Hof van Emblehem'. De documentatieraad oordeelde terecht dat “Hof van Emblehem” de indruk kan geven dat er ooit een kasteel stond op deze plaats en stelde daarom voor om de naam Zwartezeestraat te gebruiken. De motivering van het gemeentebestuur voor “haar” keuze was hilarisch. Men wil bindingen met dancings vermijden en eerder refereren naar oases van rust. Het 'Hof van Emblehem' straalt volgens het gemeentebestuur rust en degelijkheid uit. Volgens ons is dit verkoopspraat van een immobiliën makelaar.  
Johan De Ryck vroeg wie het in zijn hoofd haalt om een stukje van een bestaande straat aan één zijde een andere naam te geven dan de rest van de straat enkel en alleen om een projectontwikkelaar ter wille te zijn. De burgemeester ontkende met klem dat DCA een voorkeursbehandeling krijgt en dat de keuze van de straatnaam een keuze van het college was. Hoe ongeloofwaardig kun je zijn of gaat de burgemeester nu ook nog beweren dat het puur toeval is dat DCA aan het project in opbouw de naam Hof Emblehem heeft gegeven en dat je alle details van het woonproject kan terugvinden op de webstek www.hofemblehem.be.
Het voorstel van N-VA Ranst om het huisnummer Oostmalsesteenweg 50 A, B, C en D of Dorpsstraat 2 A, B, C en D toe te kennen werd verworpen. Dat de nummers onmiddellijk konden toegekend worden, dat er geen openbaar onderzoek moet georganiseerd worden, dat er geen bezwaarschriften moeten behandeld worden en dat de belastingbetaler niet moet opdraaien voor de extra kosten was allemaal niet belangrijk voor de coalitie.

Meerkosten heraanleg Lievevrouwestraat 
Er moet een bijkomende kost van 20.000 euro betaald worden omdat bij de opbraakwerken van het voetpad vastgesteld werd dat er onder de verhardingen geen fundering aanwezig was. Dit had men toch op eenvoudige wijze vooraf kunnen vaststellen vond Guido Wittocx. Wat de riolering betreft had de schepen gezegd dat de riolering door middel van een camera gecontroleerd was. Dat er dan toch een bedrag van 18.400 euro voor de renovatie van de inspectieputten als meerkost moet aangerekend worden vonden wij onbegrijpelijk. Omdat bij de opmaak van de plannen en het bestek men duidelijk onzorgvuldig tewerk gegaan is hebben wij ons onthouden bij de stemming.

Weigering visum
Tijdens de vorige gemeenteraad werden wij in kennis gesteld van het besluit van het college om bij hoogdringendheid de aanpassing van de bestrating aan het kerkplein van Broechem voor een bedrag van € 10.362 euro te laten uitvoeren door de BVBA Tuinflora de aannemer van de private bouwwerkzaamheden aan het pand Gemeenteplein 16.
Johan De Ryck had toen geargumenteerd dat in dit dossier en voor deze werken er geen sprake kon zijn van hoogdringendheid. De burgemeester en schepen Roel Vermeesch antwoordden dat de hoogdringendheid ingeroepen is geweest om de zaken te versnellen en niet zozeer om andere reden zoals een begrotingswijziging of een toegift aan een private ontwikkelaar.
Dat hier niet correct gehandeld was door het college was voor ons duidelijk. De juriste van N-VA stelt in haar verslag dat er een schending van de regels is doordat de wet op de overheidsopdrachten niet is gerespecteerd. 
In het verslag van de financieel beheerder van de gemeente lazen we dat zij geweigerd heeft een visum te verlenen omdat geen van de redenen inzake hoogdringendheid opgesomd in de wetgeving van toepassing was op deze opdracht. Het was dus overduidelijk dat dit dossier helemaal niet gelopen is zoals het hoort. Met onze verklaring wilden wij nogmaals duidelijk maken dat de regels moeten nageleefd worden ook in Ranst. U wordt geacht alle regels strikt te volgen en niet creatief om te springen met de wetgeving aldus Johan De Ryck. N-VA Ranst zal niet nalaten om dit bestuur ter orde te roepen bij ieder vermoeden van belangenvermenging of wanneer er weer een scheve schaats gereden wordt.

Speelterreinen in Oelegem - Voorstel ingediend door Jörg Welz
Tijdens de bespreking van de Jaarrekening 2015 werd door de schepen gemeld dat het niet bestedde budget van 2015 voor de aankoop van speeltoestellen en inrichting van speelterreinen zou opgenomen worden in het budget van 2016 om een grotere investering te kunnen uitvoeren. 
Vermits er nog geen concreet plan was stelde Jörg Welz voor om dit budget te gebruiken voor de inrichting van een speelterrein in het centrum van Oelegem op het grasplein achter het OCMW-gebouw. Het is een veilige plek, gelegen in het hart van de gemeente, centraal tussen de twee scholen en toch niet direct grenzend aan de openbare weg. Op deze locatie wordt ook petanque gespeeld. De realisatie van een speeltuin zou zo niet alleen het jonge karakter van de gemeente kunnen benadrukken, maar het kan een ontmoetingsplaats worden voor verschillende generaties en het sociale netwerk van de gemeente versterken. De schepen was van oordeel dat er al voldoende speelpleintjes zijn in onze gemeente. Wat er dan met de 16.000 euro gaat gebeuren werd ons niet meegedeeld. Ons voorstel werd niet aanvaard. Wij vinden dit een gemiste kans.

Parkeerplaats Bib Ranst - Interpellatie door An Willems
Aan de Bib van Ranst is er een parkeerplaats voorzien voorbehouden voor personen met een handicap.
An Willems had echter vastgesteld dat er geen bord of wegmarkering aangebracht is om duidelijk te maken aan de andere automobilisten dat het hier gaat om een voorbehouden plaats die enkel mag gebruikt worden voor voertuigen die gebruikt worden door personen met een handicap die houder zijn van een speciale kaart. Zij vroeg aan het gemeentebestuur om de nodige stappen te zetten. De schepen antwoordde dat er voldoende parkeerplaatsen voor gehandicapten waren in de buurt en ze verwees daarbij naar twee plaatsen achter de bibliotheek. Is dit niet de wereld op zijn kop? Iemand die goed te been is kan zijn wagen aan de ingang van de bibliotheek plaatsen en een persoon met een handicap kan zijn wagen aan de achterzijde van de bibliotheek plaatsen.

Bouwmisdrijven in Ranst – Interpellatie door John Oliviers    
In bijna elk verslag van het college wordt er melding gemaakt van bouwmisdrijven die vastgesteld worden in onze gemeente. Zowel de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar als de politie Zara stellen regelmatig processen verbaal op. Als besluit lezen we dan dat het college beslist om het proces verbaal op te nemen in het vergunningenregister voor de bouwovertredingen.
John Oliviers vroeg hoeveel vaststellingen er in 2015 en in 2016 opgenomen werden in het vergunningenregister en welke controles er worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de opgelegde voorwaarden die vermeld staan in de bouwvergunning ook effectief worden nageleefd?
In 2015 werden er 52 bouwovertreding behandeld en slechts in 1 geval werd de overtreding hersteld. In 2016 werden er al 37 bouwovertredingen behandeld waarvan er 2 hersteld werden. Wanneer iemand een grond verkoopt waarop een bouwovertreding rust dan moet de notaris hiervan melding maken aan de koper. Controle op de naleving van de opgelegde voorwaarden is onbestaande in onze gemeente enkel wanneer iemand klacht neerlegt (sociale controle zoals de burgemeester dit noemt) wordt er opgetreden.

Putten vullen helpt niet meer in de Knodbaan - Interpellatie door Leen Baeten
Op 2 juli  kwam een bromfietsster ten val door een van de vele putten in de Knodbaan. Tussen de Antitankgracht en de Kantonbaan is de Knodbaan onberijdbaar en zou heraangelegd moeten worden. Voor de fietsers is de Knodbaan een hindernissenparcours waarop je makkelijk ten val kan komen en je fiets kapot kan rijden. Als onderdeel van het knooppunten fietsnet kunnen de fietsers kennis maken met de “hel” van Oelegem. Voor de aanleg van een tractorsluis op vraag van 1 inwoner had het gemeentebestuur wel geld, maar wat het onderhoud van de Knodbaan betreft pleegt dit bestuur schuldig verzuim.
De schepen had wel een bord geplant ter hoogte van de bocht Kantonbaan / Knodbaan maar zijn de beloofde onderhoudswerkzaamheden wel gepland vroeg Leen Baeten?
Niet dus. Enkel de bocht Kantonbaan / Knodbaan wordt heraangelegd. Dat daardoor de auto’s sneller door de bocht kunnen rijden en de onveiligheid voor de fietsers toeneemt is een spijtig detail. De rest van de Knodbaan blijft in erbarmelijke toestand. De schepen kon enkel zeggen dat de herstelling van de Knodbaan misschien opgenomen wordt in het onderhoudsbudget van 2017 en als dit zo zou zijn bestaat de kans dat er in 2018 een nieuw wegdek ligt. Maar geen nood de putten liggen aan de zijkant van de weg en de fietsers kunnen toch in het midden van de baan rijden argumenteerde de schepen. Misschien is dit mogelijk tijdens een autoloze dag. De schepen weet blijkbaar niet dat de Knodbaan door heel veel automobilisten gebruikt wordt als alternatief om de files aan de brug van Massenhoven te vermijden.

Verkeersveiligheid N14
Tijdens de bespreking van de interpellatie van Groen werd er gevraagd om de snelheid te verlagen naar 50 km/uur op 150 meter voor het kruispunt met de Stapstraat en dynamische verkeersborden zone 30 op 50 meter voor het kruispunt. De schepen verklaarde dat ze al meermaals tevergeefs had aangedrongen bij het Agentschap Wegen en Verkeer om maatregelen te nemen.
Johan De Ryck vroeg waarom het gemeentebestuur geen gebruik maakt van het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens. In dit decreet van april 2009 staat dat de gemeente aanvullende reglementen kan vaststellen op de gewestwegen. Dit aanvullend reglement moet dan ter goedkeuring voorgelegd worden aan de Vlaamse Regering die de gemeente eveneens toelating kan geven om verkeerstekens te plaatsen op de gewestwegen.
Toen werd het stil in de raadzaal. Blijkbaar had niemand weet van dit decreet. Dankzij N-VA Ranst kan het gemeentebestuur nu initiatieven nemen om te zorgen voor meer verkeersveiligheid op de gewestwegen die onze gemeente doorkruisen. 

Amendement

Amendementen ingediend bij punt 7. RUP Emmaus-Rema. Indiener van het amendement Johan De Ryck.

 

Voorstel en Interpellaties

Speelterreinen in Oelegem. Voorstel ingediend door Jörg Welz

Bouwmisdrijven in Ranst. Interpellatie door John Oliviers

Putten vullen helpt niet meer in de Knodbaan. Interpellatie door Leen Baeten

Parkeerplaats Bib Ranst. Interpellatie door An Willems

 

Agenda

Klik hier voor de volledige agenda van de gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is