Gemeenteraad 21 november 2016

Op 21 november 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Verkoop pastorij Oelegem  -   
2. Verkeersveiligheidsbevorderende maatregelen 2016  -  
3. Oprichten werkplaatsen en kantoorruimte  -   
4. Opmaak plannen Antea Group  -   
5. Gratis grondafstand  -   
6. Duurzame voertuigen  -   

 

Lees hier het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

 

Kort verslag

Openbare verkoop voormalige pastorij Oelegem - Venusstraat 2  
Omdat het uitgebrachte bod 47.000 euro lager was dan het schattingsverslag konden wij de verkoop van de voormalige pastorij in Oelegem niet goedkeuren.
Wij waren akkoord om een tweede poging voor de verkoop te organiseren via een gespecialiseerd verkoopkantoor in plaats van een openbare verkoop.  .

Verkeersveiligheidsbevorderende maatregelen 2016 
In juni had schepen Muyshondt beloofd om een diepe put in een bocht van de Wijnegembaan te herstellen met kasseien zodra de weersomstandigheden dit zouden toelaten.
Ondertussen zijn we 5 maanden verder, is er een droge periode geweest en is er nog steeds een put in het wegdek. Leen Baeten vroeg wanneer deze gevaarlijke situatie eindelijk aangepakt zou worden.
Volgens de schepen was het probleem groter dan gedacht en zal de herstelling volgend jaar opgenomen worden in het onderhoudsprogramma van de wegen. 

Herstellen van slecht aangelegde verkeersplateau’s en het verwijderen van verkeersplateau’s zijn volgens N-VA Ranst geen verkeersveiligheidsbevorderende maatregelen, maar normale onderhoudswerken. Van de 14 opgesomde maatregelen (goed voor een bedrag van 170.000 euro) waren volgens ons enkel de geplande werken in de Dorpsstraat, de Kreupelstraat en de Oelegemsesteenweg effectief verkeersveiligheidsbevorderende maatregelen. Dit wil zeggen dat minder dan de helft van het budget effectief besteed wordt aan verkeersveiligheid. Daarom hebben wij ons onthouden bij de stemming.

Oprichten werkplaatsen en kantoorruimte technische dienst en archief 
De architect maakt een voorontwerp en bouwaanvraag op dat niet vergunbaar is omdat de afwijking van de voorschriften van het RUP 'Van den Nestlaan' te groot zijn. Voor dit afgewezen plan vraagt de architect een vergoeding van 17.696 euro en hij ontdoet zich van zijn verantwoordelijkheid door te stellen dat het ontwerp opgevat is conform de suggesties in de aanbestedingsdocumenten. 
Wie is er in deze dan onbekwaam vroeg Johan De Ryck
Nu het eerste plan afgewezen is gaat de architect het nieuwe voorstel wel eerst doorsturen naar Ruimte Vlaanderen om het te bekijken vooraleer er een nieuwe bouwaanvraag wordt ingediend.
Voor de opmaak van een nieuw plan conform de voorschriften van het RUP vroeg de architect een bijkomend vergoeding namelijk het volledige bedrag van het originele goedgekeurde ereloon (117.975 euro). 
De schepen/architect vond deze gang van zaken niet abnormaal. Wij vonden dit totaal onaanvaardbaar. Daarom hebben wij tegen de betaling van een extra vergoeding gestemd.

Opmaak plannen Antea Group - Interpellatie door Johan De Ryck
Antea Group heeft in het dossier van het RUP zonevreemde bedrijven fase 1 en het dossier Spruytershofstraat geblunderd met als gevolg dat het studiewerk moet over gedaan worden.
Johan De Ryck interpelleerde de schepen om te weten of er hiervoor bijkomende uitgaven moesten gedaan worden en wie hiervoor moest opdraaien.
Voor het dossier Spruytershofstraat was een vergoeding betaald aan Antea Group van 9.400 euro. Voor de aanpassing van het plan moet er geen vergoeding betaald worden. De enige verwaarloosbare extra kosten zijn de brieven die verstuurd moeten worden aan de aangelanden antwoordde de schepen.

Gratis grondafstand - Interpellatie door Johan De Ryck
Bij het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning wordt er regelmatig gratis grondafstand als voorwaarde opgelegd. Deze lasten kunnen door middel van een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening opgelegd worden. Het is een vergoeding voor de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich dient te nemen. Omdat deze gratis grondafstand ongenoegen en misverstanden veroorzaakt vroeg Johan De Ryck hierover meer uitleg aan het gemeentebestuur. 
Volgens de burgemeester is het college bevoegd om gratis grondafstand op te leggen. De bijkomende taak die de gemeente op zich neemt bestaat uit het betalen van de kosten voor het opmetingsplan en de notariskosten bij gewone bouwaanvragen. De aanvrager die gratis grond heeft afgestaan wordt eveneens vrijgesteld van verhaalbelasting wanneer de gemeente in die straat de aanleg en de verbetering van wegen, riolen en voetpaden uitvoert.

Duurzame voertuigen - Interpellatie door Erik Fossez
In het OCMW werd recent de aankoop goedgekeurd van drie nieuwe dienstvoertuigen. N-VA Ranst drong aan op een milieuvriendelijke aankoop en vroeg daarom de mogelijkheden te onderzoeken voor een elektrisch voertuig of een gelijkwaardig alternatief. Omdat er gesteld werd dat het budget ontoereikend was vroegen wij om het budget voor deze aankoop licht te verhogen zodat een ecologische aankoop wel mogelijk zou worden. Hier werd niet op ingegaan. 
Erik Fossez stelde vast dat uit de notulen van het CBS van 27/10/2016 overduidelijk blijkt dat een ecologische variant wel degelijk mogelijk was, zelfs binnen de grenzen van het beperkte budget. 
Hij vroeg dan ook waarom er niet gekozen werd voor ecologisch verantwoorde aankoop en of het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan dat opgemaakt is om de doelstellingen van de Klimaat Neutrale organisatie 2020 tijdig te halen en de verbintenissen in het Burgemeestersconvenant niet van toepassing waren op het OCMW?
Schepen en OCMW voorzitter Nicole Damen weigerde op de vragen te antwoorden. Blijkbaar is zij van oordeel dat zij enkel op vragen moet antwoorden in de OCMW raad en niet in de gemeenteraad. 
De gemeentelijke dotatie voor het OCMW bedroeg in 2016 1.365.150 euro.  
Elk gemeenteraadslid heeft het recht en de plicht om te controleren of deze gelden correct gebruikt worden en mag daarover vragen stellen. Dit hoofdstuk is wat ons betreft zeker nog niet afgesloten. 

Interpellaties

Gratis grondafstand - Interpellatie door Johan De Ryck

Duurzame voertuigen - Interpellatie door Erik Fossez

Opmaak plannen Antea Group - Interpellatie door Johan De Ryck

 

Agenda

Klik hieronder voor de agenda van de gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is