Gewichtslimiet in Lievevrouwestraat zorgt voor wrevel

Op 2 december 2016, over deze onderwerpen: In de pers

Standpunt N-VA Ranst:

De verkeerscommissie had op 8 juni een tonnagebeperking van 3,5 ton geadviseerd, maar het College stelde voor om 5,5 ton toe te staan.
In de gemeenteraad van oktober hebben wij het lyrisch uitgedrukt: "Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men verkeersborden verboden 3,5 ton tegen."
Is het dan echt nodig om in Ranst af te wijken van de algemeen geldende norm, was onze vraag.
Volgens de schepen rijden er bestelwagens van meer dan 3,5 ton en die moeten ook door de Lievevrouwestraat kunnen rijden.
Het gaat hier dus wel degelijk over doorrijdende vrachtwagens. Voor laden en lossen is plaatselijk verkeer toegestaan.
Voor de schepen van verkeersveiligheid is het geen probleem dat zwaar verkeer dat niet in de wijk moet zijn door de winkelstraat en langs de twee scholen rijdt.
N-VA Ranst vond dit onaanvaardbaar en daarom heeft onze fractie tegen dit voorstel gestemd.

Artikel in Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid - 02 Dec. 2016:

De grondig vernieuwde Ranstse Lievevrouwestraat is al een poos in gebruik, maar met de nu gevulde plantenbakken en de beperking voor auto's die zwaarder wegen dan 5,5 ton is de herwaardering van de straat helemaal voltooid. De plantenbakken waren al een poos te zien in het straatbeeld, maar nu zijn ze ook voorzien van bomen. Een andere nieuwigheid is dat de staart verboden terrein wordt voor vrachtwagens die meer wegen dan 5,5 ton.
Johan De Ryck, fractievoorzitter van N-VA, wilde weten waarom de limiet niet was vastgelegd op 3,5 ton. “In heel Vlaanderen zie je borden die verkeer boven 3,5 ton verbieden. De verkeerscommissie had ook een dergelijke beperking voorgesteld en toch wijkt het schepencollege af van die suggestie.”
Bestelwagens
Schepen van Verkeersveiligheid Tine Muyshondt (CD&V) wees erop dat in veel gemeenten al wordt afgeweken van die 3,5 ton. “Bestelwagens met een aanhangwagen moeten toch nog de mogelijkheid krijgen om de winkels in deze straat te bevoorraden.”
De Ryck bleef zich afvragen of die wagens dan door een winkelstraat en langs twee scholen moeten rijden.
Sylvain Liekens

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is