Inwoners krijgen inspraak in nieuwe bestemming Millegemveld

Op 28 juni 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Standpunt N-VA Ranst:

N-VA Ranst is voorstander voor de realisatie van sociale woningbouw in Ranst. Tegen 2020 moeten er 175 sociale huurwoningen in onze gemeente gebouwd zijn. 
De lopende projecten aan de Bijlstraat (10 woningen), het Schuurblok (22 woningen) en de Speltlaan (26 woningen) waarvan we voldoende zekerheid hebben dat deze gerealiseerd zullen worden werden herbevestigd in de gemeenteraad. 
De realisatie van het project Millegem konden wij niet goedkeuren omdat er nog geen plan is opgemaakt en omdat de omwonenden nog niet geraadpleegd werden. 
John Oliviers vroeg in de gemeenteraad om het besluit aan te passen. De burgemeester erkende dat het beluit niet volledig correct was. 
Dankzij de tussenkomst van N-VA zal er nu eerst een studie opgemaakt worden en zal de nodige aandacht gaan naar de inspraak van de bevolking. Nadien zal er pas een definitieve beslissing genomen worden.
Natuurlijk blijven wij ijveren voor het behoud van de open ruimte van Millegem. Wij zijn eveneens van oordeel dat sociale huisvesting dicht bij de dorpskern moet voorzien worden waardoor de afstand tot winkels, scholen, bibliotheek en andere voorzieningen tot een minimum beperkt wordt.

 

Het Laatste Nieuws - 29 Jun. 2017:

 

De Vlaamse Huisvestingsmaatschappij start, op vraag van de gemeente Ranst, een studie om het gebied Millegemveld een nieuwe bestemming te geven.
De open ruimte voor de kerk van Millegem is al jarenlang in gebruik als akker en weiland. Het gebied wordt begrensd door twee landbouwwegen: de verharde Groenenbroekstraat en de deels verharde Schaubroekweg. De gemeente en Igean hebben het terrein tien jaar geleden aangekocht om te voorkomen dat het in handen kwam van privéontwikkelaars en volledig bebouwd zou worden. De gemeente wilde Millegemveld ontwikkelen als betaalbaar woongebied, op voorwaarde dat genoeg open ruimte behouden zou blijven.
Er is nog niets veranderd. Eerdere plannen kregen nooit de goedkeuring van het gemeentebestuur.
"De studie zal rekening houden met het open landschap, met de Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemel-Opgenomen kapel als beschermd monument en met de bevolking", benadrukt burgemeester Lode Hofmans (Open Vld). "Wanneer de studie afgerond is, zullen we de plannen terugkoppelen naar onze inwoners, zodat ook zij hun wensen te kennen kunnen geven." (TEA)

Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid - 28 Jun. 2017:

De gemeente moet meer werk maken van sociale woningbouw. Omdat het Millegemveld daarvoor tien jaar geleden door het gemeentebestuur en intercommunale Igean is aangekocht, wilde N-VA-raadslid John Oliviers weten of de plannen om er zestig betaalbare woningen op te trekken nog altijd bestaan.
Burgemeester Lode Hofmans (Open Vld) antwoordde dat er in de voorbije tien jaar nog niets veranderd is voor de open ruimte achter het kerkje van Millegem.
“We hebben dat gebied van vier hectare destijds samen met Igean gekocht voor de som van 1,7 miljoen euro. Die aankoop deden we om te voorkomen dat privé-investeerders de grond zouden inpikken en verkavelen. We willen er betaalbare woningen laten bouwen, maar de open ruimte die zo typerend is voor het karakter van het gebied mag daarbij niet verloren gaan”, zei Hofmans op de gemeenteraad.
Er is nu een studie voorgesteld door de Vlaamse Huisvestigingsmaatschappij in samenwerking met Igean om te kijken wat mogelijk is in het gebied.
Landelijk karakter
“Er moet rekening gehouden worden met het landelijke karakter van Millegemveld en ook het beschermd statuut van de kapel is essentieel”, ging de burgemeester verder. “De omgeving van de kapel zal worden uitgebouwd tot een ontmoetingsplek waar het kwalitatieve groen behouden moet blijven. De aanblik van de kapel vanaf het kruispunt van de Groenenbroekstraat en de Schaubroekweg moet ook behouden blijven. En er moet ook rekening gehouden worden met de toegankelijkheid van het gebied.
De studie zal in samenspraak met de bevolking van Millegem gebeuren en de bewoners worden uiteraard geraadpleegd en geïnformeerd.”
Op basis van deze studie zullen dan beslissingen over het gebied genomen worden. (sl)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is