Voortaan trager rijden aan basisschool in Emblem

Op 3 november 2016, over deze onderwerpen: In de pers
Kruispunt Stapstraat Oostmalsesteenweg

Standpunt N-VA Ranst:

In de gemeenteraad van september verkondigde de schepen voor verkeersveiligheid dat de gemeente niet bevoegd is voor de aanpassing van het snelheidregime op gewestwegen. 
Johan De Ryck verwees naar het decreet van april 2009 waarin staat dat de gemeente een aanvullend reglement kan opmaken voor de gewest- en provinciewegen die zich op haar grondgebied bevinden voor wat betreft de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.
Wij waren dan ook aangenaam verrast dat op de gemeenteraad van oktober een voorstel ter stemming werd geplaatst voor het invoeren van een snelheidsbeperking in Emblem van 50 km/u ter hoogte van de schoolomgeving op circa 300 m. afstand van het kruispunt met de Stapstraat.
Dank zij N-VA Ranst  wordt de vrekeersveiligheid op de Oostmalsesteenweg in de nabijheid van de Vrije Basisschool in Emblem aangepakt.

 

Artikel in Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid - 03 Nov. 2016:

Hoewel de Oostmalse-steenweg een gewestweg is en dus niet onder haar bevoegdheid valt, besliste het gemeentebestuur om de toegestane snelheid naar 50 kilometer per uur te verlagen ter hoogte van de vrije basisschool.
De N-VA-fractie had er eerder al op gewezen dat door toepassing van het decreet van 8 mei 2009 de gemeente ook op gewestwegen de snelheid kan bepalen. Schepen van Verkeersveiligheid Tine Muyshondt (CD&V) stelde na onderzoek voor om op de Oostmalsesteenweg over een lengte van 300 meter de toegestane snelheid te verlagen naar 50 kilometer per uur. “De Oostmalsesteenweg is een drukke verkeersader richting Lier, maar ook schoolkinderen maken vaak gebruik van het oversteekpunt in de Stapstraat. Wij zijn afhankelijk van het Agentschap Wegen en Verkeer, maar willen wel iets doen aan een van de pijnpunten in onze gemeente. Daarom stellen we over een totale lengte van 300 meter een snelheidsbeperking voor tot 50 per uur voor. De zone ligt tussen de huisnummers 16 en 34. Nu maar hopen dat we niet worden teruggefloten”, zei de schepen.
Luc Redig (Groen) stelde voor om nog een flikkerlicht te plaatsen en op de tijdstippen dat de school begint en eindigt de snelheid nog te verlagen naar 30 kilometer per uur, maar dat vond de schepen te ver gaan. “Laten we eerst maar eens kijken hoe het met die 50 loopt. De schoolingang ligt trouwens niet op de Oostmalsesteenweg: dan kun je die 30 moeilijk afdwingen.”
Sylvain Liekens

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is