Burgemeester laat zandzakjes rond blauwgras weghalen om huizen te vrijwaren

Op 6 januari 2024, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:

De grote hoeveelheid regen heeft ervoor gezorgd dat het water nog nooit zo hoog heeft gestaan.
In het Vrieselhof hadden de provinciale diensten de dijk naast het Schijn verhoogt met zandzakjes om het natuurgebied te beschermen. Het gevolg hiervan was wel dat de huizen in de buurt te kampen kregen met wateroverlast.
Na overleg met de gouverneur gaf burgemeester Johan De Ryck de opdracht om de zandzakjes weg te nemen om alzo de buffercapaciteit te vergroten en om op die manier de woningen te vrijwaren. Dankzij deze ingreep konden we een dag later al vaststellen dat het water met 5 cm gezakt was.
 

 

 

Artikel: Gazet van Antwerpen  - 06/01/2024


“Blauwgras of mensen: dan kies ik voor mensen” Burgemeester laat zandzakjes rond blauwgras weghalen om huizen in Goorstraat te vrijwaren
 
In de Goorstraat in Oelegem (Ranst) moest de brandweer met zandzakjes uitrukken om een huis dat bedreigd wordt met overstroming veilig te stellen. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) kon pas na bemiddeling bij gouverneur Cathy Berx verkrijgen dat de zandzakjes die verhinderden dat het blauwgrasland in het Vrieselhof overstroomt, werden weggenomen. Zo komt er extra buffercapaciteit.
Het valleigebied van het Groot Schijn is volledig verzadigd. Op 1 januari kon er nog gewandeld worden op het vlonderpad tussen het fort van Oelegem en provinciaal groendomein Vrieselhof. Nu staat ook dat houten pad volledig onder water. Voor de huizen in de Goorstraat is het bang afwachten. Bij Nicole Van Beeck en Rudy Bosschaerts moesten enkele dagen geleden al zandzakjes worden aangebracht, anders stond het water er nu binnen. Vrijdag werd er opnieuw een kritiek peil bereikt. Hun bergruimte is al onder water gelopen, net als hun complete tuin. Alleen met laarzen geraak je aan de deur.
“Ik heb de voorbije nacht beneden geslapen, omdat de hond ziek was geworden door van het vuil water te drinken”, vertelt Nicole. Het koppel kocht het huis in 2000. Nooit waren er zulke problemen. “We hebben een propaangastank die helemaal in het water staat.”
Ook bij hun buur Johnny Van de Velde staat de tuin helemaal blank. “Wat ons enorm stoort, is dat wij verzuipen, terwijl in het Vrieselhof zandzakjes werden gelegd rond het blauwgrasland (een zeldzame, Europees beschermde vegetatie, red.) , zodat het niet kan overstromen. Eeuwenlang is het Groot Schijn daar overstroomd. Vroeger was dat de natuurlijke buffer. Die historische bufferbekkens mogen nu kennelijk na de herinrichtingswerken in het provinciaal groendomein Vrieselhof, uitgevoerd met Europese subsidies, niet meer overstromen, omdat blauwgras niet tegen zuur water zou kunnen”, zegt Johnny.
Europees beschermd
Vrijdag werd de toestand alarmerend. De gemeente liet nog ruim 150 extra zandzakken aanrukken om het huis van Nicole en Rudy te vrijwaren. “Ik ben daar vorige week ter plaatse geweest”, vertelt burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “Toen lag er alleen die dijk die ze bij de natuurherinrichting hebben gemaakt rond het blauwgras. Donderdag zijn er dan kennelijk nog zandzakken bovenop gelegd. Ik ben zelf in gesprek gegaan met een medewerker van het Vrieselhof, maar hij wou die zandzakken rond het blauwgrasland pas verwijderen na overleg met zijn directeur. Ik kreeg te horen dat blauwgras Europees beschermd is. En de mens niet, of wat? Toevallig had ik net overleg met de gouverneur over het alarmpeil van de Tappelbeek. Gelukkig is er dan toch ingegrepen. Als er gekozen moet worden tussen blauwgras of mensen, kies ik voor de mensen.”
Nicole, Rudy en buurman Johnny zijn de gemeente Ranst dankbaar voor de steun. “Sinds die natuurherinrichting in het Vrieselhof is het hier erger geworden”, vertelt Nicole. “Ik heb smekend gebeld naar de provinciale groendomeinen om die zandzakken weg te doen of de sluizen te sluiten, want dat kunnen ze. 'Madame, u woont in moeras', kreeg ik bot te horen. Pardon? Mijn man is net geopereerd, de thuisverpleegster moet hier geraken: begin er maar aan.”
Buffercapaciteit
Volgens Patrick Van Riel, teamverantwoordelijke van de provinciale groendomeinen, is de buffercapaciteit in het domein Vrieselhof via de recente ingrepen juist sterk vergroot. “Die buffer wordt maximaal aangesproken, met uitzondering van een stuk met blauwgrasland. Op deze blauwgraslanden rust een bijzondere bescherming. Er is een aantal streefdoelen dat gehaald moet worden door de provincie. Al deze habitats zijn zeer gevoelig voor overstromingen met aangerijkt water. Na overleg met de dienst Integraal Waterbeleid en de gemeente Ranst werd afgesproken om toch een deel van de blauwgraslanden vrij te geven.”
Kristin Matthyssen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is