Deelfietsen in Ranst

Op 10 augustus 2022, over deze onderwerpen: In de pers
Deelfietsen

N-VA Ranst:

Op dinsdag 9 augustus 2022 kwamen de eerste oranje elektrische deelfietsen van Donkey Republic aan in Antwerpen. In oktober verwachten we de deelfietsen in Ranst.
Er zullen een 50 tal fietsen geplaatst worden in de 4 deelgemeenten. In Broechem aan de bushalte van de Antwerpsesteenweg, in Emblem aan de parking in de Dorpstraat, in Ranst aan de bushalte van de Doggenhoutstraat en in Oelegem aan de bushalte aan de Kerk,  aan de afrit van de E34 en in de KMO zone Ter Stratenweg.

"Slim naar Antwerpen vanuit Ranst kan dan een stukje met de elektrische deelfiets naar het station in Lier en vervolgens met de trein naar het centrum van Antwerpen" aldus burgemeester Johan De Ryck.

 

Artikel: Gazet van Antwerpen - 10/08/2022

Donkey Republic verspreidt 1.650 elektrische deelfietsen Oranje tweewielers komen in 32 gemeenten van Antwerpse Vervoerregio

De eerste oranje, elektrische deelfietsen van Donkey Republic duiken op in het Antwerpse straatbeeld. De volgende weken en maanden zijn ze ook beschikbaar voor de bewoners in de 32 gemeenten van de Antwerpse Vervoerregio. Tegen november zal de laatste van de 1.650 elektrische deelfietsen worden geplaatst in Sint-Niklaas. Het is één van de grootste elektrische deelfietssystemen in Europa.
De Antwerpse Vervoerregio bestaat uit 32 gemeenten - van Essen tot Boom en van Beveren tot Malle - en enkele aangrenzende Wase gemeenten. Er wonen ruim 1,1 miljoen mensen. Om de mobiliteit in de regio te verhogen, bouwt het Deense bedrijf Donkey Republic in opdracht van Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, een deelfietsensysteem uit met 1.650 elektrische fietsen. Het wordt aangevuld met tweehonderd gewone fietsen. Het uitlenen van deze fietsen gebeurt via een smartphone-app. Een rit van 30 minuten kost 1,80 euro en voor een uur betaalt de gebruiker 2,5 euro.
Met dit netwerk aan elektrische deelfietsen wordt het mogelijk voor mensen om langere afstanden af te leggen. De stad Antwerpen heeft al jaren ervaring met verschillende vormen van deelmobiliteit, zoals de bekende deelfietsjes Velo, maar dat is nog niet zo in de regio.
Burgemeester van Borsbeek Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) kijkt al uit naar de komst van de oranje deelfietsen in zijn gemeente in oktober. Ze zullen op vier plekken in de gemeente staan.
“We wonen in Borsbeek met veel mensen op een kleine oppervlakte”, zegt Van Berckelaer. “Dit zorgt voor een hoge parkeerdruk en straten die verzadigd zijn. Deze deelfietsen bieden een alternatief voor de wagen. Antwerpen ligt op vijf kilometer van ons en Lier op zeven kilometer. Dit zijn afstanden die perfect met zo'n elektrische fiets te overbruggen zijn.”
Schakel
De bewoners van Edegem krijgen in september al de fietsen van Donkey Republic. Daar komen in totaal 59 deelfietsen. “We kregen al veel vragen naar deelfietsen aan het UZ Antwerpen”, zegt Philippe Muyters (N-VA), Edegems schepen van Mobiliteit. “Dit zal dus volgende maand een feit zijn. Met de wagen naar bijvoorbeeld Antwerpen rijden, is niet meer van deze tijd. Het is met de prijzen van de parkings ook duur. Met de elektrische deelfiets is de afstand eenvoudig te overbruggen.”
www.donkey.bike
Sacha Van Wiele

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is