Geen lege klaslokalen meer in deelgemeente Ranst.

Op 29 maart 2015, over deze onderwerpen: In de pers

Het rommelt in deelgemeente Ranst wat de scholen betreft. Donderdag werden de fractievoorzitters geïnformeerd over onderhandelingen betreffende de herstructurering van het vrij en gemeentelijk onderwijs in deelgemeente Ranst. Onder de titel “Standpunt en stand van zaken onderwijslandschap deelgemeente Ranst” stelde het College ons in kennis van de weerhouden piste voor verdere bespreking en onderhandelingen. Indien de  onderhandelingen afgerond zijn tegen maart 2016 en het huidige plan van het College werkelijkheid wordt  dan zal  het gemeentelijk onderwijs in de deelgemeente Ranst vanaf het schooljaar 2016-2017 ophouden te bestaan en kunnen de gebouwen van de gemeentelijke school gebruikt worden door het vrije onderwijs in de deelgemeente Ranst.
Onze vraag in de gemeenteraad van februari over het ter beschikking stellen van leegstaande lokalen neemt hier toch een zeer drastische wending.

Persmededeling van N-VA Ranst:

In deelgemeente Ranst zitten in de basisschool van het vrij onderwijs 218 leerlingen en in het gemeentelijk onderwijs 103 leerlingen. In het eerste leerjaar van het gemeente onderwijs zitten welgeteld 14 leerlingen in het vrij onderwijs 58 leerlingen.
De vrije basisschool dient containerklassen bij te zetten terwijl er in de gemeentelijke basisschool klassen leegstaan en dit op enkele honderden meters van elkaar.

Dit was een voldoende reden voor An Willems (N-VA Ranst) om op de gemeenteraad van 23 februari te vragen of het College open stond voor enige vorm van samenwerking voor wat het gebruik van de lokalen betreft tussen het gemeente onderwijs en het vrij onderwijs, zonder te raken aan de vrije schoolkeuze.

De schepen voor onderwijs Tine Muyshondt antwoordde dat ze zich zowel juridisch als inhoudelijk aan het informeren was aangaande mogelijkheden voor het onderwijslandschap in de deelgemeente Ranst.

Het College heeft de vraag van N-VA Ranst grondig bestudeerd en bevestigd dat de gemeentelijke infrastructuur inderdaad niet ten volle benut wordt.

Het College stelde zich de vraag of het nog zinvol is dat er 2 verschillende scholen blijven bestaan op een boogscheut van elkaar die elkaar beconcurreren in Ranst.

Donderdag 26 maart heeft het Schepencollege beslist dat na de eerste verkennende gesprekken tussen de inrichtende macht van de twee onderwijsnetten de piste van herstructurering verder zal uitgewerkt worden. De 3 vestigingen (Gasthuisstraat, Millegem en de Schoolstraat) zullen geplaatst worden onder 1 gemeenschappelijke inrichtende macht, namelijk VBS Annuncia (DIM Antwerpen - Diocesane inrichtende machten van het bisdom Antwerpen).
Deze piste is volgens het College weerhouden omdat dit de beste waarborgen inhoudt voor de huidige leerlingen en de leerkrachten.

Met een herstructurering is, volgens het College, de nieuwe inrichtende macht verplicht om de huidige levensbeschouwelijke vakken in te richten tot en met het schooljaar 2020-2021. De leerkrachten hebben de keuze om over te stappen naar de nieuwe inrichtende macht en les te blijven geven in de deelgemeente Ranst met behoud van alle rechten en anciënniteit ofwel bij het gemeentebestuur als inrichtende macht te blijven en tewerkgesteld te worden in een andere vestiging van het gemeentelijk onderwijs in Broechem of Oelegem.

Verder meldt het Schepencollege dat er voor het schooljaar 2015-2016 niets verandert. In het volgende schooljaar zal er gemeentelijk onderwijs in de Schoolstraat in Ranst onderwezen worden. De  onderhandelingen waarbij de modaliteiten betreffende de gemeentelijke infrastructuur besproken zullen worden, kunnen nu opgestart worden om ten laatste tegen maart 2016 afgerond te zijn.

Voor N-VA Ranst is het van het grootste belang dat de bestaande schoolgebouwen in Ranst ten volle benut worden.

In de gemeenteraad zullen er nog verschillende beslissingen genomen moeten worden alvorens deze herstructurering van het onderwijslandschap in de deelgemeente Ranst een feit zal zijn.

N-VA Ranst zal de voorstellen van het College kritisch en constructief benaderen.
Wij streven naar een pluralistisch aanbod enerzijds en naar efficiënt gebruik van infrastructuur en middelen anderzijds. Een kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs voor elk kind moet hierbij steeds het uitgangspunt zijn en blijven.

 

Artikel: Het Laatste Nieuws dd. 1 april 2015

Onderzoek naar fusie basisscholen.

Het Ranstse schepencollege onderzoekt samen met de verschillende onderwijsinstellingen of de gemeentelijke en vrije basisschool, De Knipoog en het Annuncia Instituut, op termijn kunnen samenvloeien.

Het eerste leerjaar van het gemeentelijk onderwijs telt 14 leerlingen terwijl de leeftijdsgenoten in de vrije basisschool met 58 zijn en minder plaats hebben. "Dit onevenwicht en het feit dat de directrice van De Knipoog bijna met pensioen gaat, maakt dat we de piste om samen te gaan, aftasten. We bekijken uiteraard de toekomst van de gebouwen en de leerkrachten, want dat is heel belangrijk voor de beslissing", vertelt burgemeester Lode Hofmans (Open Vld).

Oppositiepartij N-VA stelde vorige maand al een vraag over de toekomstige invulling van de schoolgebouwen. Volgens de burgemeester zal de definitieve beslissing echter niet voor meteen zijn. "Voor het schooljaar 2016-2017 zal er al zeker niets veranderen." (FSL)

Artikel: Gazet Van Antwerpen dd. 1 april 2015

Oudercomité nerveus over samensmelting

Het scenario waarin gemeenteschool De Knipoog zou samensmelten met vrije lagere school Annuncia maakt het oudercomité van De Knipoog nerveus. Er werden daarom vragen gesteld aan het schepencollege.

Voorzitter Bieke Dens legt uit wat het oudercomité dwars zit. 'Onze meest fundamentele vraag is waarom er tot nu toe niets werd gedaan om de concurrentie tussen beide scholen te verminderen. De gemeente geeft toe dat de beslissing van achttien jaar geleden om geen kleuterschool in De Knipoog te organiseren tot deze toestand heeft geleid. Nu wordt plots een erg drastische oplossing voorgesteld.'

En die kan tot eenheidsworst leiden. 'We willen graag de eigenheid van onze school bewaren. We vragen ons af of een structuur met één inrichtende macht dat kan garanderen.'

Het oudercomité vindt de tuin in de school een mooi voorbeeld van de unieke sfeer van De Knipoog. 'De school geeft een indruk van openheid en dat willen we zeker bewaren. We willen constructief meedenken en rekenen op een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is', klinkt het strijdlustig. (sl)

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is