Gemeenteraad 22 februari 2016

Op 22 februari 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Charter sterk fietsbeleid   - 
2. Ontwerp uitvoeringsplan huishoudelijk afval  - 
3. Riooldeksels op de Broechemsesteenweg  - 
4. Groenaccenten en verkeerssituatie bomenwijk - 
5. Toekenning ereburgerschap.  

 

Lees hier het kort verslag, de interpellatie en de agenda van de gemeenteraad.

Kort verslag

Charter sterk fietsbeleid
N-VA Ranst heeft het “Charter van de gemeente voor een sterk fietsbeleid” mee goed gekeurd. Wij ondersteunen volledig de drie uitgangspunten namelijk fietsen bevordert de verkeersveiligheid, fietsen bespaart ruimte en fietsen is duurzaam. Wij hopen dat het gemeentebestuur haar engagement om werk te maken van comfort en veiligheid voor de fietser ten volle zal nakomen.

Ontwerp uitvoeringsplan huishoudelijk afval
Ons advies werd gevraagd betreffende het door OVAM opgestelde ontwerp uitvoeringsplan voor het beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen. VVSG (Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten) had een aantal bedenkingen en aanpassing geformuleerd die door de gemeenteraad mee onderschreven werden.
In het nieuwe plan is er geen verplichting meer voor de gemeente om een huis-aan-huisinzameling voor restafval, papier en karton, pmd en gft te organiseren. Op onze vraag hierover antwoordde de schepen dat de huis-aan-huisinzameling in Ranst behouden blijft.
Om een forse daling te realiseren van het aantal drankverpakkingen (blik en pet) dat als zwerfvuil langs onze wegen gedumpt wordt vroeg Johan De Ryck om een proefproject op te starten met een leeggoedterugname-automaat van de firma Tomra uit Oelegem. De schepen beloofde om dit te bestuderen.

Minnelijke schikking riooldeksels op de Broechemsesteenweg.
Sinds de voorlopige oplevering van de Broechemsesteenweg zijn de riooldeksels verzakt. 
De partijen Deckx NV, Aquafin, Gemeente Ranst en Antea zijn tot een vergelijk gekomen om dit dispuut via een minnelijke schikking te regelen.
Jan Dillen merkte op dat de herstelling van de riooldeksels alleen niet voldoende is en dat een volledige renovatie van het hele wegdek noodzakelijk is. Hij suggereerde daarbij om gebruik te maken van beton in plaats van asfalt. Beton heeft een aantal voordelen naar levensduur, onderhoud, milieubelasting en slijtage.
De schepen antwoordde dat het hier gaat om een juridisch kluwen dat eerst verder moet behandeld worden voor de rechtbank. Hij bevestigde dat een aantal verkeersgeleiders reeds heraangelegd werden in beton en dat het gemeentebestuur in de toekomst meer zal gebruik maken van beton.

Groenaccenten en verkeerssituatie bomenwijk. – Interpellatie door Leen Baeten.
In 2013 werden de voetpaden van de Dennen-en Berkenlaan heraangelegd.  Er werden in totaal 162 boomjes gerooid. In de Berkenlaan werden er opnieuw jonge boompjes geplant, in de Dennenlaan niet. Om dit te compenseren werd er gesproken over “groenaccenten” in de straat. 
Wanneer komen die groenaccenten in de Dennenlaan vroeg Leen Baeten. Met verbijstering hoorden wij de schepen verklaren dat, niettegenstaande hetgeen beloofd was, er geen groenaccenten zullen komen in de Dennenlaan. Voor het nemen van snelheidsremmende matregelen in de Berkenlaan was er al evenmin bereidheid van het gemeentebestuur. De schepen voor verkeersveiligheid viel wel op door volgende krasse uitspraak: de bewoners in dat stuk van de Berkenlaan moeten hun wagen maar op de straat zetten zodat de mensen er wat trager zouden rijden. We kregen ook een opsomming van de plaatsen waar er de laatste tijd in Ranst boompjes zijn geplant ter compensatie van de 162 gerooide boompjes. 
De burgemeester voegde er nog aan toe dat er in Ranst nog voldoende bossen zijn en dat het daarom niet nodig is om groen te voorzien in de straten.

Voorstel van het college om het ereburgerschap toe te kennen aan Jos d'Haens
Bij de stemming van het reglement voor de toekenning van het ereburgerschap heeft N-VA tegen gestemd. Onze motivering hiervoor was dat door de toekenning van de titel van ereburger aan één persoon, om welke reden ook, er onrecht wordt aangedaan aan alle andere Ranstenaren die zich belangeloos inzetten voor de uitstraling van onze gemeente. 
Wij zijn consequent bij ons standpunt gebleven en daarom hebben wij tegen de toekenning van het ereburgerschap gestemd. Bovendien vonden wij de voordracht om diverse redenen onaanvaardbaar en zelfs niet in overeenstemming met het reglement.

Interpellatie

Groenaccenten en verkeerssituatie Bomenwijk. Interpellatie door Leen Baeten.

Agenda

Lees hier de volledige agenda van de gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is