Gemeenteraad 29 juni 2015

Op 29 juni 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Heraanleg Lievevrouwestraat - 
2. GRUP ‘Zonevreemde bedrijven, Pomuni’ - 
3. Retributiereglement standplaatsen - 
4. Verkoop Buurtweg nr. 1 Keerbaan - 
5. Kinderopvang “Hof Van Ocken” - 
6. Verkeersspiegel Gildenhuis Broechem - 
7. Groenvoorziening op het speelplein Valkenlaan - 
8. Veiligheid KMO zone Oelegem - 

Lees het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

 

Kort verslag

 

Heraanleg Lievevrouwestraat: goedkeuring lastvoorwaarden, gunningswijze en ontwerp
Niettegenstaande de toelichtingsnota van IGEAN aantoont dat op alle vlakken de enkelrichtingsstraat beter scoort dan de huidige tweerichtingsstraat gaat het gemeentebestuur gewoon door met haar plannen voor het behoud van het tweerichtingsverkeer in de Lievevrouwestraat.
Dat meer dan 700 personen duidelijk te kennen hebben gegeven voorstander te zijn voor een enkelrichtingsstraat maakt op deze meerderheid geen indruk. Het negeren van deze democratische oproep vindt N-VA Ranst een ware schande.
Dat de bevoegde schepenen geen voorstander zijn voor meer veiligheid en geen aandacht willen besteden aan een betere doorstroming is voor ons onbegrijpelijk. Daarom riep Johan De Ryck de gemeenteraadsleden op om tegen te stemmen. Enkel de N-VA en Groen waren voorstander voor de enkelrichtingsstraat. De meerderheid vond het niet nodig om de plannen te herbekijken en effectief rekening te houden met het algemeen belang. 

Definitieve vaststelling gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Zonevreemde bedrijven - Pomuni’ 
Tijdens de gemeenteraad van mei 2013 werd het RUP zonevreemde bedrijven fase1 definitief goedgekeurd. Naar aanleiding van de verhuis van ARC Vercammen kwam er een terrein vrij dat voor de uitbreiding van Pomuni kan gebruikt worden.
In het RUP voor ARC Vercammen waren een aantal criteria opgenomen waaraan moest voldaan worden na stopzetting van de activiteiten. John Oliviers vroeg of Pomuni minder storend zou zijn dan ARC en of de beperkingen inzake volumevergroting en het gamma van de activiteiten zoals opgelegd werd in het RUP zullen worden gerespecteerd. De burgemeester bevestigde ons dat de uitbreiding van Pomuni aan alle opgelegde criteria voldoet.

Retributiereglement standplaatsen op het openbaar domein
Voor kramen die een vaste standplaats innemen op het openbaar domein wil het gemeentebestuur 75,00€ per m² per jaar belasting aanrekenen.
In de ontwerp beslissing stond dat deze retributie ook moest betaald worden voor de uitoefening van ambulante handel op privé domein. Jörg Welz merkte op dat het gemeentebestuur helemaal niet bevoegd is om een retributie op te leggen voor een standplaats op privé domein.
Door onze tussenkomst werd daarom de ontwerp beslissing aangepast.

Buurtweg nr. 1 Keerbaan - Interpellatie door Patrik Teurfs
Het College heeft beslist om principieel akkoord te gaan met de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg nr. 1 uit de atlas der buurtwegen van de vroegere gemeente Oelegem aan de Keerbaan. 
Een landmeter werd gevraagd om een dossier samen te stellen met het oog op de afschaffing.
N-VA Ranst is geen voorstander voor het afschaffen van buurtwegen. Daarom interpelleerde Patrik Teurfs de schepen om de stand van zaken in dit dossier te kennen.
De landmeter had nog geen dossier binnen gestuurd. Hoe dan ook, alvorens deze buurtweg kan afgeschaft worden moet dit dossier nog twee maal besproken en gestemd worden op de gemeenteraad. Wij zullen dit dus verder opvolgen.
Ook drongen wij erop aan om de boordeigenaar te melden dat zolang er geen verkoop geweest is van de grond hij niet het recht heeft om deze buurtweg af te sluiten.

Kinderopvang “Hof Van Ocken” - Interpellatie door An Willems
An Willems had gelezen in het verslag van het college dat er geen biedingen werden ingediend in zake de concessieovereenkomst van de kinderopvang “Hof Van Ocken”. Daarom vroeg zij of het nog steeds de bedoeling van het college is om in het Hof Van Ocken te Emblem een kinderopvang te realiseren?
De schepen kon dit alleen maar bevestigen maar kon nog niet zeggen welke acties er overwogen worden. Het enige wat duidelijk was is dat indien er een andere invulling aan het nieuwe gebouw zou gegeven worden het wel kind gerelateerd moet zijn.

Verkeersspiegel Gildenhuis Broechem - Interpellatie door Guido Wittocx
Volgens de informatie die men ons verstrekt had hing er in het verleden een verkeersspiegel aan de overzijde van het Gildenhuis te Broechem. Deze verkeersspiegel zorgde voor het veilig kunnen uitrijden van de parking van het Gildenhuis, maar ook voor de veiligheid van de leden van de jeugdbewegingen van Broechem bij het verlaten van hun lokalen.
Waarom werd deze verkeersspiegel weggenomen en wanneer wordt deze verkeersspiegel teruggeplaatst vroeg Guido Wittocx.
Even was er verwarring. Blijkbaar had er nooit een verkeersspiegel van de gemeente gehangen. De schepen beloofde dat onze vraag zal voorgelegd worden aan de verkeerscommissie.

Groenvoorziening op het speelplein Valkenlaan - Interpellatie door Leen Baeten
Schepen Jef Verhaegen had tijdens de vorige gemeenteraad naar aanleiding van onze interpellatie een  persoonlijk voorstel gedaan om aan de aangelanden van het speelplein Valkenlaan voor te stellen om op de perceelgrens een haag te planten.
We zouden bijna spreken van een mooie geste, maar niets is minder waar.
In de stedenbouwkundige vergunning die afgeleverd werd op 20 augustus 2010 lazen wij dat er een voldoende afschermend groenscherm met een minimum breedte van 3 meter moest aangeplant worden.
De vergunning werd afgeleverd aan de gemeente die ertoe verplicht was om de volgende voorwaarde na te leven: “het groenscherm, zoals aangeduid op de plannen, aan te leggen in het eerstvolgende plantseizoen na de beëindiging van de werken”.
Bijkomend waren wij in het bezit gekomen van een brief van het college aan de bewoners van de Kievitlaan, Merellaan en Valkenlaan van 28 augustus 2012 waarin letterlijk stond: “De werken aan het nieuwe seniorenlokaal naderen hun einde. Rondom het lokaal zullen nog verhardingswerken worden uitgevoerd. De oude coniferen rondom het plein worden in het najaar gerooid en vervangen door een nieuwe groene gordel, zoals trouwens opgelegd werd in de bouwvergunning”.
Leen Baeten kon niet anders dan het college in gebreke te stellen wegens het niet naleven van de voorwaarden opgelegd in de stedenbouwkundige vergunning.
De schepen had dan ook geen keuze meer en beloofde om de groene gordel aan te leggen, zoals vermeld stond in de stedenbouwkundige vergunning. Na overleg met de groendienst zal er een taxushaag geplant worden op de gemeentelijke grond.

Veiligheid KMO zone Oelegem - Interpellatie door Lutgart Van Dessel
Aan de KMO zone Ter Straten hebben we meermaals vastgesteld dat vrachtauto’s geparkeerd staan op het fietspad, terwijl ze moeten wachten om te lossen of te laden. Ook ’s nachts staan er al eens vrachtauto’s op het fietspad geparkeerd. Dit zorgt vooral voor de fietsers voor onveilige toestanden. De standplaatsen voor vrachtauto’s aan de kanaaldijk zouden meestal volzet zijn. 
Lutgart Van Dessel vroeg of er een mogelijkheid is om de standplaatsen uit te breiden?
De burgemeester beloofde hiervoor contact op te nemen met BEWORA. Hij zou eveneens aan de bedrijven vragen om de vrachtwagen chauffeurs diets te maken dat parkeren op het fietspad niet kan getolereerd worden.

Interpellaties

Klik op onderstaande verwijzing voor de volledige tekst van de interpellatie.

Gedeeltelijke afschaffing van buurtweg nr. 1 uit de atlas der buurtwegen van de vroegere gemeente Oelegem aan de Keerbaan - Interpellatie door Patrik Teurfs

Ingebreken stellen van het College wegens het niet naleven van de voorwaarden in de stedenbouwkundige vergunning om de groene gordel aan te leggen op het speelplein Valkenlaan. - Interpellatie door Leen Baeten

Wat gaat er gebeuren met de kinderopvang “Hof Van Ocken” nu er geen biedingen werden ingediend in zake de concessieovereenkomst van de kinderopvang. - Interpellatie door An Willems

Problemen met de veiligheid in de KMO zone Oelegem. - Interpellatie door Lutgart Van Dessel

Vraag voor het plaatsen van een verkeersspiegel aan het Gildehuis Broechem. - Interpellatie door Guido Wittocx

Agenda

Klik hier voor de volledige agenda van de gemeenteraad

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is