Gemeenteraadszitting van maandag 17 oktober 2022

Op 17 oktober 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers
Gemeentehuis Ranst

Kort verslag van enkele belangrijke punten die werden goedgekeurd

Klagend gemeenteraadslid krijgt nu ook ongelijk van de minister

Naar aanleiding van het beroep ingediend op 19 juli 2022 door gemeenteraadslid Fernand Bossaerts tegen het besluit van de gemeenteraad van 20 juni 2022 over de goedkeuring van het verslag van de gemeenteraad van 23 mei 2022 betreffende agendapunt 24 betreffende de verkavelingsaanvraag houdende de goedkeuring van het wegentracé en lastvoorwaarden - Pater Domstraat – Kapelstraat werd door het Agentschap Binnenlands Bestuur een onderzoek ingesteld.
De Vlaamse minister, bevoegd voor de weginfrastructuur en het beleid, heeft het beroep onderzocht.
Omdat Fernand Bossaerts geen afschrift van het beroepschrift bezorgde aan de bevoegde beroepsinstantie, namelijk de deputatie van de provincie Antwerpen is het ingediende beroep niet ontvankelijk.
Bijgevolg wordt het gemeenteraadsbesluit van 23 mei 2022 niet vernietigd.

Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 en Klimaatplan Ranst 2030

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 geeft de gemeente aan actie te ondernemen om de doelstellingen die vermeld staan in het Klimaatplan Ranst 2030 en het Burgemeestersconvenant 2030 te behalen.

Afschaffing Fietsstraat – Driepikkelhoeveweg

Op 18 december 2017 besliste de gemeenteraad om in de Driepikkelhoeveweg een fietsstraat in te stellen. In april 2019 werden er metingen uitgevoerd. Tellingen wijzen uit dat het aandeel fietsers zeer gering is, namelijk slechts 55 tot 92 fietsers per dag ten opzichte van 630 tot 764 voertuigen per dag. Aanbevelingen van Fietsberaad Vlaanderen geven aan dat een fietsstraat pas echt kan 'functioneren' als er voldoende fietsers aanwezig zijn ten opzichte van het aandeel gemotoriseerde voertuigen. Om die redenen besliste de gemeenteraad om de fietsstraat in de Driepikkelhoeveweg af te schaffen

Schoolzwemmen

Voor het schoolzwemmen gaat de meerderheid van de leerlingen van de scholen in Ranst naar Lier na de sluiting van het zwembad van Wijnegem. In de haalbaarheidsstudie stond dat er jaarlijks nood is aan 18.260 schoolzwembeurten van 30 minuten voor de scholen in Ranst.
Door de sluiting van de zwembaden van Wijnegem, wordt de verzadigingsgraad van het zwembad van Lier nu reeds bereikt. In de nabije toekomt worden de zwembaden van Nijlen en Pulderbos eveneens gesloten.
Om ervoor te zorgen dat in de toekomst de Ranstenaren die willen gaan zwemmen niet in de problemen komen en om aan de schoolkinderen zwemwater te kunnen aanbieden is het nu dringend nodig om te bekijken waar er een zwembad in onze regio kan gebouwd worden.
Dat is dan ook de reden waarom Ranst heeft deelgenomen aan de haalbaarheidsstudie voor een intergemeentelijk zwembad.

Energiecrisis

Het bijzonder comité voor de sociale dienst is zeer bewust omgesprongen met de middelen van het energiefonds, waardoor we nu nog een groot deel van het budget over hebben. We hopen hiermee de hoge eindfacturen van de cliënten mee te ondervangen.
De financiële impact van deze energiecrisis is zeer moeilijk in te schatten maar het OCMW is er klaar voor. Gelukkig kunnen alle steunaanvragen nog steeds op een kwaliteitsvolle wijze behandeld worden en ondervinden we nog geen stijging van het aantal aanvragen voor leefloon. 2023 zal opnieuw een jaar worden met heel wat uitdagingen! Ook tijdens deze crisis zal het OCMW zijn uiterste best doen om de burgers te helpen.
Het OCMW heeft ook een woonbegeleider in dienst die bekijkt met de cliënten  hoe ze energiezuiniger kunnen leven, of ze al dan niet moeten overstappen naar een andere energieleverancier,…
Omdat het nu meer dan ooit relevant is, willen we ook inzetten op sensibilisering en energie educatie. Via energiesnoeiers stimuleren we eigenaars om actie te ondernemen. Iedereen kan terecht in het EnergieK Loket voor info over de energietoestand van zijn huis en hoe je die kan verbeteren.

 

 

Artikel: Gazet van Antwerpen - 18/10/2022

Driepikkelhoeveweg blijft geen fietsstraat

De gemeenteraad van Ranst besliste om de fietsstraat in de Driepikkelhoeveweg af te schaffen zodra de werken er achter de rug zijn.
Metingen maakten duidelijk dat er slechts 55 tot 92 fietsers per dag passeren, in tegenstelling tot 600 voertuigen. Die verhouding is niet gezond. Een fietsstraat kan pas echt functioneren vanaf de aanbevolen ondergrens van 500 fietsers. Daarom werd goedgekeurd om de fietsstraat af te schaffen zodra de werken in de Driepikkelhoeveweg achter de rug zijn, en dat is zeer binnenkort.
De beslissing werd goedgekeurd met 15 stemmen voor, 2 onthoudingen en 5 tegen. Onder meer CD&V wou dan ook de tellingen van de andere fietsstraten in Ranst kennen, om te zien of die de ondergrens halen. kma

 

Artikel: Gazet van Antwerpen - 18/10/2022

Ranst gaat voor ambitieus klimaatplan en wil 55% minder C02 uitstoten binnen acht jaar

De gemeente Ranst heeft een ambitieus klimaatproject goedgekeurd. De gemeente wil 55% CO2-besparing realiseren tegen 2030.
Ranst keurde dus de aangescherpte tweede versie goed en sluit hiermee een pact met Vlaanderen af. Er worden ook inspanningen van de burgers verwacht. Daarom was de oppositie kritisch. Zij meende dat vooral de rijkere Ranstenaren de omschakeling van elektrisch rijden met de wagen en het plaatsen van zonnepanelen gaan kunnen realiseren, maar dat er te weinig wordt rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden die op de mensen hun pad kunnen komen, zoals nu met de energiecrisis.
Het klimaatplan werd desalniettemin goedgekeurd. kma

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is