Huis van het Kind feestelijk geopend in Ranst

Op 19 mei 2022, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:

Als lokaal bestuur engageerden we ons in 2019 voor de opstart van een Huis van het Kind. In en rond onze gemeente zijn er namelijk heel wat mensen en organisaties die zich inzetten voor de gezondheid, ontwikkeling en het welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen. Via het Huis van het Kind wilden we deze organisaties samenbrengen, hun aanbod en activiteiten afstemmen op elkaar en toegankelijker maken voor alle inwoners van Ranst. 

Hoewel de naam het laat vermoeden, was het Huis van het Kind in eerste instantie geen fysieke plek, maar een netwerk, een symbolisch huis, waar verschillende organisaties elkaar ontmoeten en samenwerken om aanstaande ouders, gezinnen, kinderen en jongeren te ondersteunen bij alles rond opgroeien en opvoeden. 

Na de lancering in 2020, werkten we hard verder aan de uitbouw van de werking van ons Huis van het Kind.

Tijdens een moeilijke coronaperiode werd hard gewerkt om het Huis van het Kind een fysieke locatie te geven. Met veel trots heeft Leen Baeten het gebouw op 19 mei feestelijk geopend voor het publiek. Naast het consultatiebureau van Kind en Gezin (Wiegwijs) en de collega’s van Ferm Kinderopvang, kan je in het Huis van het Kind ook afspreken met de vertegenwoordiger van OLO vzw, die het gemeentelijk opvoedingspunt bemant of met de vertegenwoordiger van het lokaal loket kinderopvang.

We hopen dat het Huis van het Kind een toegangspoort mag worden tot een mooi aanbod aan dienstverlening voor alle gezinnen van Ranst.

 

Artikel: HLN - 20 mei 2022 

Fysieke Huis van het Kind feestelijk geopend in Ranst

Donderdagavond werd in Ranst het fysieke Huis van het Kind feestelijk geopend voor het publiek. De aanwezigen kregen een woordje uitleg van schepen Leen Baeten, bevoegd voor gezinsbeleid, en konden een kijkje nemen in het gebouw aan de Doggenhoutstraat in Ranst.
Hoewel de naam het laat vermoeden, was het Huis van het Kind in eerste instantie geen fysieke plek. “Het was een netwerk waar verschillende organisaties elkaar ontmoeten en samenwerken om aanstaande ouders, gezinnen, kinderen en jongeren te ondersteunen bij alles rond opgroeien en opvoeden”, legt Schepen Leen Baeten uit. Begin 2021 werd de website gelanceerd waarin een aanbod aan organisaties en hun werking werden voorgesteld. Naast informeren wil het Huis van het Kind gezinnen ook samenbrengen om elkaar te ontmoeten via infoavonden, activiteiten en projecten.
Uitbouw werking Huis van het Kind
Na de lancering van de website werd verder gewerkt aan de uitbouw van het Huis van het Kind. Zo kunnen inwoners met grote of kleine opvoedingsvragen terecht in het opvoedingspunt dat werd opgericht in samenwerking met OLO vzw. “We gingen ook een samenwerking aan met Domo, een vrijwilligersorganisatie die gratis laagdrempelige ondersteuning biedt aan kwetsbare gezinnen met kinderen.” 
Sinds begin dit jaar heeft het Huis van het Kind ook het lokaal loket kinderopvang. “Via een overzichtelijke website proberen we (toekomstige) ouders te helpen met hun zoektocht naar kinderopvang. Ook kunnen ouders die daar nood aan hebben, beroep doen op persoonlijke hulp hierbij.” Het Huis van het Kind Ranst en het Opvoedingspunt organiseren regelmatig vormingsavonden rond verschillende thema’s. Zo waren er al rond het thema faalangst en perfectionisme, over de talenten van je kind en over seksuele weerbaarheid.
Fysieke locatie
Ondertussen werd er ook hard gewerkt om het Huis van het Kind een fysieke locatie te geven. Inwoners van Ranst kunnen er terecht bij het consultatiebureau van Kind en Gezin, Ferm Kinderopvang, het gemeentelijk Opvoedingspunt en bij het Lokaal loket kinderopvang. “Ze stemden hun aanbod en activiteiten over opgroeien en opvoeden op elkaar af. Zo ontstaat een mooi aanbod aan dienstverlening voor alle kinderen, jongeren en gezinnen van Ranst.”
Bij de feestelijke opening kregen de aanwezigen ook de nieuwste actie van het Huis van het Kind te horen: de luierbox. Deze inzamelboxen voor luiers staan binnenkort in het gemeentehuis, het OCMW, de bibliotheken en in het Huis van het Kind. Inwoners die luiers over hebben, kunnen die hierin deponeren. Kwetsbare gezinnen kunnen dan maandelijks heel goedkoop een pakket luiers aankopen. 
Caroline Van de Pol

 

Artikel: Gazet Van Antwerpen - 20 mei 2022 

Luierbox gelanceerd tijdens opening Huis van het Kind

Ranst In de Doggenhoutstraat in Ranst ging het fysieke Huis van het Kind feestelijk open voor het publiek.
De aanwezigen kregen een woordje uitleg van schepen Leen Baeten (N-VA), bevoegd voor gezinsbeleid.
In primeur kregen ze ook de nieuwste actie van het Huis van het Kind te horen: de luierbox. Deze inzamelboxen voor luiers staan binnenkort in het gemeentehuis, het OCMW, de bibliotheken en in het Huis van het Kind. Inwoners die luiers over hebben, kunnen die hierin deponeren. Kwetsbare gezinnen kunnen dan maandelijks heel goedkoop een pakket luiers aankopen.
Er was al een website Huis van het Kind. Met een fysiek huis kan de werking verder worden uitgebouwd. Zo kunnen inwoners met grote of kleine opvoedingsvragen ondertussen terecht in het opvoedingspunt dat werd opgericht in samenwerking met OLO vzw.
De gemeente Ranst ging ook een samenwerking aan met Domo. Domo is een vrijwilligersorganisatie die gratis laagdrempelige ondersteuning biedt aan kwetsbare gezinnen met kinderen.
Je kan in het huis van kind terecht bij het consultatiebureau van Kind en Gezin, Ferm Kinderopvang, het gemeentelijk Opvoedingspunt en bij het Lokaal loket kinderopvang. Ze stemden hun aanbod en activiteiten over opgroeien en opvoeden op elkaar af.
Kristin Matthyssen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is