Kromstraat (N116) officieel geopend

Op 22 december 2022, over deze onderwerpen: In de pers

Tijdens de officiële opening van de Kromstraat gaf burgemeester Johan De Ryck in zijn toespraak een kort overzicht van hoe het dossier van de Kromstraat verlopen is en wat er hier gerealiseerd werd.

In oktober 2002 werd een eerste samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met Aquafin. Het opmaken van de plannen kon van start gaan.
De subsidiëring van fietspaden langsheen gewestweg N116 “Aanleg rioleringscollector Ranst – Wommelgem” werd goedgekeurd in november 2008.
De gemeenteraad van maart 2012 zette het licht op groen voor de onderhandelaar om met de omwonende de gesprekken te voeren betreffende de noodzakelijke grondverwervingen.
De overeenkomst tussen het Vlaamse Gewest, Aquafin, Water-link en het gemeentebestuur van Ranst voor de uitvoering van de werken werd in september 2020 goedgekeurd.

Na 19 jaar van voorbereidend werk kon op maandag 15 maart 2021 aannemer DCA Infra in de zijberm van de Kromstraat alles in gereedheid brengen zodat de nutsbedrijven een maand later konden beginnen met de grootschalige sanering van hun netten.
De voorbije 22 maanden werden er in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, water-link, Aquafin en de Gemeente Ranst, ingrijpende riolerings- en wegenwerken uitgevoerd.

Door de goede samenwerking tussen de verschillende projectpartners zijn de werken in de Kromstraat vlot verlopen. Ze zijn zelfs enkele maanden sneller klaar dan voorzien. De zijstraten zijn nog niet helemaal afgewerkt maar dit is iets voor begin 2023.

Wat u bovengronds ziet zal zeker zorgen voor veiliger verkeer.
Zo werd langs beide zijden van de weg, een breed en comfortabel fietspad aangelegd, afgescheiden van de rijweg. Verder werden de kruispunten met de Kromstraat tussen de Schawijkstraat en de Gasthuisstraat veiliger gemaakt.

Maar ook ondergronds werden er aanzienlijke verbeteringen aangebracht aldus Danny Baeten - directeur Projectmanagement van Aquafin.
Eerst werd in de berm van de Kempenlaan in Wommelgem een doorvoerleiding voor afvalwater aangelegd. Deze vertrekt aan de gemeentegrens met Ranst en sluit aan op de bestaande riolering ter hoogte van het kruispunt Kempenlaan – Herentalsebaan.

Daarna werd in de Kromstraat (N116) een gescheiden rioolstelsel. Ook in de Spruytershofstraat werd een gescheiden rioolstelsel aangelegd en aangesloten op de hoofdriool in de Kromstraat. Tot slot werd ook het lozingspunt van de Profeetstraat en de achterliggende straten aangesloten op de nieuwe vuilwatercollector in de Kromstraat.

Vanaf nu gaat het afvalwater van de Kromstraat en omgeving naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in Wommelgem. Daar wordt het gezuiverde afvalwater geloosd in het Schijn. Het propere regenwater wordt opgevangen in grachten, waar het zoveel mogelijk kan infiltreren. Het overtollige regenwater wordt afgevoerd naar de Keerbeek en zo verder naar het Schijn. Door al deze maatregelen verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater in de omgeving aanzienlijk.

Schepen van openbare werken Jan Dillen bedankte de werknemers van Water-Link, Aquafin, Sweco en DCA infra en eveneens de werknemers van de Gemeente Ranst die de handen uit de mouwen hadden gestoken om dit project tot een goed einde te brengen.

Er werd geen lint doorgeknipt maar schepen Jan Dillen, burgemeester Johan De Ryck en vertegenwoordigers van Aquafin en DCA infra zette de nadarafsluiting aan de kant om de Kromstraat open te stellen voor het verkeer.

Om de hinder die de omwonenden ondervonden hadden te verzachten werd hen een hapje en een drankje aangeboden in het Hof van Ranst.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is