Maak van je school een groene oase

Op 15 maart 2023, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:

Onder het motto ‘Maak van je school een groene oase’ lanceert provincie Antwerpen een grootschalige vergroeningscampagne bij scholen. Samen met de Antwerpse Regionale Landschappen en MOS (duurzame scholen, straffe scholen) willen ze de komende drie schooljaren zoveel mogelijk scholen helpen ontharden en vergroenen.
De voordelen van een groene speelplaats zijn talrijk: kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen. En een buitenles zet aan tot onderzoekend leren. Vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel, zorg dragen voor onze natuur begint in de kinderschoenen. In de zomer is het veel aangenamer vertoeven op een speelplaats met minder verharding en meer bomen. Het is heel wat frisser. Water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes door te komen. Dus ook ons klimaat profiteert mee. Trouwens, water dat na een hevige regenbui opgevangen wordt in een poel, sijpelt trager de grond in. En dat beschermt dan weer tegen overstromingen.
Een prachtig initatief. Gedeputeerd Luk Lemmens kwam zelf naar Broechem om een cheque van 25.000 euro te overhandigen aan de directuer van De Springplank en vervolgens ging hij naar Emblem met een cheque van 15.000 euro voor Sint-Jozef


Artikel: Gazet Van Antwerpen - 15/03/2023

Van kale klinkerwoestijn tot groene oase: De Springplank en Sint-Jozef krijgen steun van provincie om speelplaats te vergroenen
Vrije basisscholen De Springplank in Broechem en Sint-Jozef in Emblem gaan samen 1.000 vierkante meter van hun speelplaats ontharden. In het kader van het provinciaal project Groene Oase ontvingen ze woensdag voor hun tegelwipplannen een cheque van respectievelijk 25.000 euro en 15.000 euro.
Gedeputeerde Luc Lemmens (N-VA) kwam naar De Springplank en de Sint-Jozefschool om er de campagne ‘Maak van je speelplaats een groene oase’ voor te stellen. Het project Groene Oases van de Provincie biedt scholen de mogelijkheid om investeringskosten voor een meer natuurlijke speelplaats met struiken en bomen terugbetaald te krijgen. “Als school krijg je 70 tot 100% terugbetaald”, zegt Lemmens. “De Sint-Jozefschool krijgt 15.000 euro en De Springplank 25.000 euro.”
Christophe Delen, directeur van VBS De Springplank in Broechem, nam de cheque samen met iemand van het oudercomité in ontvangst. “Onder mijn voorgangster werd het oude kloostergebouw dat in onbruik was geraakt al afgebroken voor een buitenklas en een bmx-parcours. We gaan dat nog een beetje verbeteren met betere waterafvoer. Onze resterende beklinkerde speelplaats biedt nog mogelijkheden. We gaan zo’n 500 vierkante meter tegels verwijderen om er een brede groene speeldreef te realiseren met hazelaars, haagbeuken, kornoelje en andere planten. De ouders worden bij het project betrokken.”
Jeroen Maes’ zoontje Flor (3) zit in de kleuterschool van de De Springplank. Hij is landschapsarchitect en heeft zelf het bedrijf Groen Atelier. Woensdag kwam hij een haagbeuk brengen om samen te planten. De school is blij dat ze op zijn expertise mag rekenen. En omgekeerd vindt Jeroen het fijn om de school van Flor mee te vergroenen. Ook de Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, advies, administratie en plantenkeuze.
Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) verwijst naar de klimaatwinst van een ontharde speelplaats. “Ouders zullen er wel wat aan moeten wennen dat hun kinderen al eens met vuile broek of schoenen thuiskomen.”
De Sint-Jozefschool in Emblem ging enkele weken geleden al aan de slag. De kinderen plantten toen al fruitbomen en bessenstruiken aan. Daar wordt het dus een eetbare speelplaats. Er komen ook moestuinbakken, een speelheuvel en een wiglo, zeg maar een iglo uit wilgentakken.
Kristin Matthyssen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is