Sint Elooiviering aan het kerkje van Millegem

Op 20 november 2022, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:

Al 45 jaar wordt de Ranstse traditie van de Sint Elooiviering aan het kerkje van Millegem in ere gehoudendoor door de Vriendenkring Sint Elooi Ranst-Wommelgem.
Paarden en tractoren trekken in een optocht door het dorpscentrum van Ranst richting kerkje van Millegem.
Na de misviering worden de paarden en tractoren gewijd. Jachthoornkorps Fugamus zorgt voor de gepaste jachthoornklanken terwijl de smeden aan het werk zijn.
Zoals steeds heerst er een gezellige sfeer en kan iedereen genieten van een natje en een droogje.

 

 

Artikel: Gazet van Antwerpen  - 20/11/2022


Sint-Elooiviering aan stemmig kerkje Millegem blijft populair bij mens en dier

De Vriendenkring Sint-Elooi Wommelgem-Ranst kreeg weer tientallen ruiters op de been en een imposante stoet landbouwvoertuigen voor de Sint-Elooiviering aan het kerkje van Millegem-Ranst. Zelfs een delegatie hondenkarren was van de partij. Iedereen werd gezegend met de hamer en alle dieren kregen een homp gewijd brood.
Het kerkje van Millegem - door eerwaarde Luc Dekelver tijdens de eucharistieviering de kathedraal van Millegem genoemd - staat momenteel in de steigers voor dakwerken. Maar de 45ste Sint-Elooiviering opgeluisterd door harmonieorkest De Nachtegaal uit Ranst kon gelukkig gewoon doorgaan. Vroeger moesten de mensen rechtstaan in de kerk tijdens de Sint-Elooiviering omdat er geen stoelen vrij waren, nu bleven nog vele zitjes leeg. “Maar de kwaliteit telt, niet de kwantiteit”, zei pastoor Dekelver, die er op wees dat er bij de mensen die buiten stonden te wachten zeker ook gelovigen zaten, maar dat het gewoon personen waren die minder behoefte hebben aan de rituelen van de liturgie. “Is dat beter of slechter? Het is gewoon zo”, zei de priester wijs.
Buiten na de dienst stroomde de omgeving rond het kerkje vol. Aan de drank- en snackkramen was het lang aanschuiven. Je kon ook lokale honing en confituur kopen.
Sint-Elooi is de patroonheilige van de goud- en zilversmeden, de metaalbewerkers en de landbouwers. Jachthoornblazers, paarden, pony’s, koetsen, huifkarren en zelfs hondenkarren: Sint-Elooi leeft nog sterk in Ranst. Ook burgemeester Johan De Ryck (N-VA) kwam iets drinken.
De landbouwers en loonwerkers waren massaal aanwezig. Geen Sint-Elooi zonder een smid. Twee kunst- en siersmeden demonstreerden hun ambacht.
Er waren ook mensen met honden en een huifkar uit Pulderbos aanwezig. In Zandhoven werd de Sint-Hubertusviering dit jaar afgeschaft en de vriendenkring Sint-Elooi Wommelgem-Ranst had hen dan uitgenodigd om in Millegem hun dieren te laten zegenen. Sommigen waren daar klaarblijkelijk op ingegaan.

Kristin Matthyssen

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is