Totaalrenovatie van de loods Schoolstraat

Op 15 januari 2024, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers

Gemeenteraadszitting van maandag 15 januari 2024


Totaalrenovatie van de loods Schoolstraat

De gemeenteraad keurde op 19 december 2022 het contractvoorstel van Fluvius voor de totaalrenovatie van de loods Schoolstraat goed met een raming van 1.382.820,00 euro.
Dit contractvoorstel werd grondig besproken met alle toekomstige gebruikers van de loods. Voor de werking van de school, de buitenschoolse kinderopvang, de speelpleinwerking en het gebruik van de loods buiten de schooluren waren er extra aanpassingen van de conceptnota noodzakelijk. Door deze extra werken en de duurdere bouwmaterialen moest het contractvoorstel herberekend worden.
Na optimalisatie van de kosten en uitvoeringsomvang komt het totaalbedrag van het project op 1.976.449,00 euro. De prijs voor de meerwerken bedraagt aldus 593.629,00 euro.


Artikel: Het Laatste Nieuws - 18/01/2024

Door stijgende kostprijs materialen en uitbreiding plannen - Verbouwing schoolgebouw kost 570.000 euro meer in jaar tijd

De gemeente Ranst wil nog dit jaar beginnen met de verbouwing van een loods in de Schoolstraat. Bedoeling is dat de loods wordt omgevormd tot extra ruimte voor de aanpalende school De Knipoog en voor de Buitenschoolse Kinderopvang. De kostprijs blijkt nu wel 570.000 euro hoger te liggen dan aanvankelijk gepland.
Eerder deze legislatuur kon de gemeente (een deel van) een werkplaats/magazijn in de Schoolstraat overnemen van een voormalige trappenmaker. Het gemeentebestuur zag een kans voor de vlakbij gelegen gemeentelijke basisschool De Knipoog.
De school barst uit haar voegen en kan extra ruimte gebruiken, legt Ransts schepen van Gebouwen Jan Dillen (N-VA) uit. In de vroegere loods willen we nu onder meer een bijkomend lokaal en een overdekte speelruimte onderbrengen. Ook voor de Buitenschoolse Kinderopvang en de Speelpleinwerking is er een stek voorbehouden. Als alles normaal verloopt, zal de verbouwing in de loop van dit jaar van start gaan.
De gemeente Ranst is weliswaar bouwheer van het project, maar aan Fluvius werd gevraagd om een coördinerende functie op zich te nemen. Kwestie dat de gemeentediensten niet te veel belast zouden worden door een project met een aanzienlijke omvang.
Alleen blijkt de geraamde kostprijs die eind 2022 door Fluvius werd opgegeven, niet langer overeen te stemmen met de kostprijs die nu op tafel ligt. Nu is er sprake van 1.837.384 euro (exclusief BTW), wat 570.486 euro meer is dan eerst gebudgetteerd.
Dat zorgde tijdens de jongste gemeenteraadszitting voor gefronste wenkbrauwen op de oppositiebanken. Onder andere onafhankelijk raadslid Roel Vermeesch, die beroepshalve architect is, uitte zijn bedenkingen.
Conceptnota bijgestuurd
Volgens schepen Dillen zijn er verschillende redenen voor de meerprijs. De kost van de materialen is in tussentijd serieus gestegen, aldus Dillen. Bovendien werd de oorspronkelijke conceptnota wat bijgestuurd en hebben we een paar extra's gevraagd. Ik denk bijvoorbeeld aan een uitbreiding van de buitenafwerking en aan meer waterdoorlatende klinkers rond het gebouw. Verder wees een studie uit dat de dakspanten versterkt moesten en drongen een paar ingrepen in het kader van toegankelijkheid zich op. Uiteindelijk keurde de gemeenteraad het addendum bij het projectcontract goed met 15 stemmen voor, 7 tegen en 3 onthoudingen.
KRISTOF DE CNODDER

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is