Zangertjes zijn welkom in Ranst

Op 19 december 2021, over deze onderwerpen: In de pers

Ook in Ranst is nieuwjaarszingen een mooie traditie. Vorig jaar kon het niet doorgaan, dit jaar mag het wel.
Op 31 december 2021 kun je weer heel wat kinderen lachend door de straten van Ranst zien lopen. 
Zij gaan weer van deur tot deur om wat snoep of een centje bij elkaar te zingen. 

 

Artikel: Gazet van Antwerpen/Stad en Rand - 15 Dec. 2021

Hoera, varken heeft weer vier voeten

Net als in de aangrenzende gemeenten Vorselaar en Grobbendonk al toegestaan werd, heeft de gemeente Zandhoven nu ook beslist dat het nieuwjaarszingen onder voorwaarden mag doorgaan. Ook Ranst en Malle willen zonder tegenbericht van de gouverneur het nieuwjaarszingen toestaan. Zoersel - hét mekka van het nieuwjaarke-zoete in onze regio - stelt de beslissing nog even uit. “Er zijn nog te veel bezorgdheden”, klinkt het daar.
Er mag dit jaar opnieuw nieuwjaarke-zoete gezongen worden in Zandhoven, Pulderbos, Pulle, Massenhoven en Viersel. Dat heeft de gemeente Zandhoven beslist. Ook Malle en Ranst zien geen bezwaren. Vorig jaar was het door de gouverneur verboden. De zangertjes moeten zich wel aan enkele voorschriften houden.
Zo roept het gemeentebestuur van Zandhoven alle gevers op om zeker een mondmasker te dragen. De zangertjes en ouders moeten de nodige afstand houden van anderen, zodat alles veilig kan verlopen.
Drank- en eetstandjes - zowel bij handelaars, verenigingen als bij mensen thuis - zijn niet toegelaten. De huidige corona-situatie en richtlijnen laten dat niet toe. Normaal deelt bijvoorbeeld de brandweerpost Zandhoven in de kazerne zo'n 35 liter warme chocomelk uit, maar dit jaar mag dat niet. In het gemeentelijk magazine Onze Gemeente steekt een poster die bewoners achter het venster kunnen hangen, zodat zangertjes weten waar ze welkom zijn. In de scholen worden bij de kleinste kleuters nog zingzakjes uitgedeeld. Wie er nog geen heeft, kan gratis een zingzak aan de balie van het gemeentehuis krijgen.
In buurgemeente Zoersel houdt men de boot nog even af. “We hebben de knoop nog niet doorgehakt. Er zijn nog veel bezorgdheden”, reageert burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA). “We willen nog verder afstemmen met buurgemeenten. In Halle en Zoersel zou het nieuwjaarszingen in principe mogelijk kunnen zijn, maar in Sint-Antonius roept het toch nog veiligheidsvragen op. En het is moeilijk om het in de ene deelgemeente wel toe te laten en in de andere niet.”
1.300 kinderen
De afwachtende houding van Zoersel is te begrijpen. In Sint-Antonius trekken op 31 december gemiddeld zo'n 1.300 kinderen de straten op, nog aangevuld met hun ouders. Soms worden er zelfs kinderen uit andere dorpen afgezet omdat er in Sint-Antonius veel buit bijeen te zingen valt, vermits de meeste handelaars er gul hun duit in het zakje doen en lekkers uitdelen. Alles is er gecentraliseerd op de as van de Handelslei-Zoerselsteenweg. In de Zandhovense deelgemeenten komen gemiddeld zo'n honderd zangers de straat op, heel wat minder dus.
Kristin Matthyssen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is