Zware brand aan de Van den Nestlaan in Broechem

Op 23 augustus 2023, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst: Burgemeester Johan De Ryck bedankt de hulpverleners

Aan alle vrijwilligers en hulverleners bij de zware brand in de loods aan de Van den Nestlaan in Broechem

Eerst en vooral wil ik iedereen ontzettend bedanken voor zijn/haar inzet.
Elke hulpverlener heeft op een ongelofelijke manier aangetoond dat solidariteit en hulpvaardigheid nog steeds bestaat.

Dat de goederen die in rook zijn opgegaan deel uitmaakte van de werking van een aantal welzijnsverenigingen is natuurlijk een groot verlies. Niet alleen voor deze organisaties is dit een ramp maar ook voor de mensen die steeds op de hulp van deze welzijnsverenigingen konden rekenen.

Gelukkig zijn er bij deze verwoestende brand geen slachtoffers te betreuren. Dit danken we aan de snelle interventie van de hulpdiensten.

Brandweer en politie waren de eerste die ingezet werden. Toen bleek dat de brand impact ging hebben op een veel grotere omgeving werd onmiddellijk het gemeentelijk rampenplan in werking gesteld. Onder leiding van de burgemeester kwam het gemeentelijk crisiscentrum samen. Alle acties van alle hulpverleners: noodplan ambtenaren, politie, brandweer, medische diensten, logistieke steun van onze technische dienst en de civiele bescherming en de communicatie, werd gecoördineerd vanuit dit crisiscentrum.

Dankzij ieders inzet is de ontruiming van het asielcentrum vlekkeloos verlopen. 400 personen werden met bussen van De Lijn snel overgebracht naar Den Boomgaard waar een hele ploeg opgetrommelde vrijwilligers klaar stond voor de opvang.

Voor de kleinste werden er 50 bedjes geplaatst in de polyvalente zaal van Den Boomgaard.
Toen bleek dat ook de volwassen daar de nacht moesten doorbrengen werd de sporthal door het Rode Kruis Vlaanderen in een mum van tijd omgetoverd tot een slaapzaal met 350 bedden.

Fedasil zorgde voor de catering. 400 personen moesten niet alleen kunnen ontbijten maar later moest er ook nog onverwacht een middagmaal aangeboden worden. De site van het asielcentrum moest eerst veilig verklaard worden alvorens er teruggekeerd kon worden.

In de loop van de nacht werden de adviseurs gevaarlijke stoffen op het terrein gestuurd om luchtmetingen uit te voeren en bodemstalen te nemen. Via Be-alert en sms-alert werden de personen die zich in de gevarenzone bevonden verwittigd.

Bij daglicht kwamen er nog zes asbest experten ter plaatse om letterlijk de omgeving uit te kammen en met behulp van drones de daken te controleren. In de namiddag kregen we de boodschap dat het asielcentrum werd vrijgegeven en dat iedereen veilig kon terugkeren. De zones waar er nog asbest vezels aanwezig waren werden volledig afgebakend en zullen in de loop van de volgende dagen gereinigd worden.

Gelukkig kon er vastgesteld worden dat de zone waar er asbestvezels neergekomen waren beperkt is tot de brandhaard zelf en de helft van het terrein van Fedasil. Achterliggende terreinen zijn niet aangetast.

Nadat iedereen teruggekeerd was naar het asielcentrum konden de vrijwilligers met de opruim van Den Boomgaard en de sporthal beginnen. De brandweer was nog aan het nablussen. Uiteindelijk kon iedereen terug naar huis keren voor de nodige rust. Het gemeentelijk rampenplan werd beëindigd.

Ik wens ook de dankbaarheid die staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor via een telefonisch gesprek heeft geuit met jullie te delen.

Dat er ongeveer 200 mensen gedurende 24 uur vrijwillig de handen uit de mouwen hebben gestoken en ieder volgens zijn eigen kunnen hulp heeft geboden daar kan ik als burgemeester alléén maar zeer trots en dankbaar voor zijn.

Nogmaals mijn welgemeende dank voor zoveel solidariteit en inzet.

Vriendelijke groeten,
Johan
 
Johan De Ryck
Burgemeester Ranst

 

Artikel: Gazet van Antwerpen  - 06/09/2023

Oelegemse firma Bobrik start deze week met sanering vervuilde site na loodsbrand

De firma Bobrik uit Oelegem, gecertificeerd asbestverwijderaar en een zusteronderneming van container- en recyclagebedrijf Ivo Van den Bosch, zal deze week beginnen met het saneren van de site van de loodsbrand in Broechem. Er wordt vanuit gegaan dat de werken zo’n zes weken zullen duren, maar dat is slechts een raming.
Tien dagen na de verwoestende brand in de Van Den Nestlaan breekt nu voor het eerst een langere periode van droogte aan. De voorbije dagen benevelde de brandweer de site om te vermijden dat er nog asbestvezels zouden opwaaien. De firma Bobrik uit Oelegem is nu in overleg met de brandweer om die taak eerstdaags over te nemen met sprinklers. “Vrijdag, zaterdag en zondag is de brandweer nog bezig geweest”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA).
Op de aanbesteding voor de sanering van de site kwam de firma Bobrik als beste partij uit de bus. Het bedrijf, opgericht in 2010, is gecertificeerd asbestverwijderaar. Het afval zal niet naar de bedrijfssite van Bobrik in Oelegem worden afgevoerd maar rechtstreeks naar de eindverwerker Indaver.

Of dit hun grootste klus wordt op het vlak van asbestopkuis? “We hebben al veel ervaring met het opkuisen van brandsites”, vertellen Melissa Van den Bosch en zaakvoerster Katia Smits van Bobrik. “Zo ruimden we de resten op na een grote stalbrand in Kasterlee eind 2021 waarbij meer dan duizend varkens omkwamen. Ook in Merksplas maakten we de bedrijfssite schoon na een grote stalbrand in een kippenbedrijf. In het geval van de loodsbrand in Broechem kan het verbrand materiaal niet meer gescheiden worden van de rest. Alles zal dus als asbesthoudend materiaal worden afgevoerd.”

Melissa Van den Bosch stond de avond van de grote brand in Broechem al mee langs de zijlijn te kijken, omdat het zich in de eigen gemeente afspeelde. Ze was ook betrokken bij het onderzoek de volgende dag en zorgde er met haar contacten mee voor dat het terrein van Fedasil zo snel mogelijk onderzocht, schoongemaakt en vrijgegeven kon worden. “We hebben nog mee de voertuigen van de mensen van Fedasil gereinigd en de filters van de ventilatiesystemen vervangen. Het was belangrijk zo snel mogelijk te reageren daar, omdat de tijdsdruk hoog lag. De bewoners van Fedasil moesten zo snel mogelijk kunnen terugkeren.”
Of de afgebrande loodsen heropgebouwd gaan worden, is een verzekeringstechnische kwestie. “In ons heel concept van de site daar was het de bedoeling een andere loods af te breken, dichter bij de gebouwen van de technische dienst. Het plan was om het dak van de nu afgebrande loods te vernieuwen”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “We gaan nu na of dit herbekeken kan worden. De asbestdaken van de loodsen die naast de afgebrande loodsen staan, worden binnenkort sowieso gesaneerd.”
Wereld-Delen kan mogelijk tijdelijk gebruikmaken van een opslagplaats in Wommelgem, maar dat wordt pas eind volgende week mogelijk bevestigd. "Het is alleszins de bedoeling dat ze op termijn terugkeren naar Ranst”, zegt burgemeester De Ryck (N-VA).
Kristin Matthyssen

 

Artikel: Gazet van Antwerpen  - 24/08/2023

Deze verenigingen zijn alles kwijt door zware brand in Broechem: “Operatiekwartier dat klaarstond voor Roemenië is volledig weg”

De 437 bewoners van het opvangcentrum van Fedasil in Broechem mochten donderdagnamiddag met bussen terug naar het centrum, naast de uitgebrande loodsen. Ze brachten een nacht en een dag door in het gemeenschapscentrum Den Boomgaard en de sporthal Het Loo, waar het Rode Kruis bedden had gezet. Voor de welzijnsverenigingen die gebruikmaakten van de gemeentelijke hangars is de brand een catastrofe. De asbestverspreiding blijkt dan weer minder groot dan eerst gedacht.
Voor de blootstelling aan asbest werden de onverharde zones binnen het asielcentrum afgespannen met linten en moesten de wegen allemaal nat gereinigd worden. Dat het begon te regenen hielp. Bij Fedasil werken 70 mensen.
Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) van Ranst vreest dat de oorzaak nooit zal vastgesteld worden, omdat de ravage te groot is. Maar er wordt niet van brandstichting uitgegaan. De gemeente Ranst wou de loodsen volgend jaar saneren. Het was de bedoeling de asbesthoudende golfplaten te vervangen. Of Ranst de loodsen gaat heropbouwen? “Ze zijn verzekerd, de expert is langsgeweest. Maar van heropbouw is nog geen sprake”, zegt De Ryck. “Eerst moet al dat asbest verwijderd worden. De inboedels zijn niet verzekerd. Dat is een zaak voor de huurders normaal.”
De getroffen loodsen vormden het kloppend hart van tal van welzijnsverenigingen, die nu in de touwen hangen. “Ik was woensdagavond rond 16.30u nog aanwezig in de loods om gerief voor een mosselfeest op te halen. Het is niet te geloven”, vertelt Stanny Britting uit Wommelgem van de vzw Mediasi RO, die al twintig jaar medisch materiaal naar Roemenië opstuurt.
“Wat kan er toch gebeurd zijn? Een scenario dat ik me kan voorstellen is dat er een muis aan een elektrische kabel heeft geknaagd en dan al brandend is weggevlogen op kleding of goederen. Dat we er met meerdere welzijnsorganisaties actief waren, maakte de locatie bijzonder. Je had de interactie met elkaar. En er was sociale controle door het asielcentrum vlak ernaast.”
Stanny Britting wou donderdag met eigen ogen zien hoe alles er bijlag. “Er stonden net drie volledige transporten ingepakt die in september naar Roemenië zouden vertrekken, waaronder een volledig operatiekwartier. In het operatiekwartier zouden we op periodieke basis workshops gaan geven. We hebben de Roemenen al ingelicht dat het transport er in september niet zal komen.”

Onder de eerste twee van de zes kappen, daar waar de brand ontstond, lagen de meubels en huisraad van vzw Wereld-Delen met de sociale winkel De Loods. Daarnaast zat een vzw die o.a. in Togo actief is. Ook de fietsenherstelplaats waar de asielzoekers tegen een prikje een tweewieler konden kopen, ging volledig in de vlammen op. Verder hadden de Vrienden van Roemenië, een vzw actief in Peru en Artsen Zonder Vakantie een stek in de verwoeste hangars.
Vzw Wereld-Delen met de sociale winkel De Loods is al dertig jaar actief, niet alleen in Ranst maar in heel de provincie Antwerpen. Het is mee het levenswerk van Chris Nollet, die anderhalf jaar geleden afzwaaide. “Ik hoop dat alle medewerkers en vrijwilligers de moed niet laten zakken. Omdat Wereld-Delen actief is in heel de provincie, vind ik dat ze hulp mogen inroepen bij het provinciebestuur en de gemeente om de verderzetting te garanderen. Dit mag niet het einde zijn.”
Groenten wassen
De asbestverspreiding blijkt minder groot dan eerst gedacht. Belangrijk is dat de woningen en percelen aan de overkant van de Van Den Nestlaan gevrijwaard zijn gebleven. Alle luchtmetingen zijn negatief. Buurtbewoners mogen dus opnieuw ramen open zetten. De aanbevelingen blijven beperkt tot het wassen van zelfgeteelde groenten binnen een perimeter rond de loods.
“Dat doen wij sowieso altijd”, zegt Marcel Simons (88), die aan de overkant van de Van den Nestlaan vlak over de afgebrande loodsen woont. Ondanks zijn leeftijd heeft de oud-beroepstuinder nog een enorme moestuin waar de gezinnen van zijn vier kinderen van meesmullen. “Ik zat woensdagavond met mijn vrouw televisie te kijken toen het ineens begon te knetteren. Vuurwerk, dachten we. Toen we gingen kijken kwam er rook uit de eerste hangar.”
“Ik heb de vensterramen van onze serres gesloten en ook in huis alle ramen gesloten. De vuurgloed was zo enorm dat wij die warmte door ons dubbel glas binnen voelden komen. Onze ramen stonden heet. Ik heb heel de tijd de windrichting in het oog gehouden en de wolk dreef richting Emblem. Ik denk dat hoveniers richting Klaverstraat zich meer zorgen moeten maken. Bij mij liggen er zelfs geen roetdeeltjes op mijn bloemkolen.”
Kristin Matthyssen
 

 
 
Artikel: Gazet van Antwerpen  - 24/08/2023

Na zware brand in Ranst: moeten we bezorgd zijn over vrijgekomen asbest? Toxicoloog: “Ik kan niets uitsluiten”

Uit metingen blijkt dat er in Broechem (Ranst) in een straal van een kilometer asbest is vrijgekomen uit de dakbedekking van de afgebrande loods. Hoewel de brandweer had opgeroepen de omgeving te vermijden en ramen en deuren te sluiten, stond er toch een honderdtal mensen op de brand te kijken. “Geen goed idee”, vindt toxicoloog Jan Tytgat. “Ook al was de blootstelling van korte duur, er blijft een oorzakelijk verband tussen asbest en longvlieskanker.”
Toxicoloog Jan Tytgat wil het mogelijke effect van de blootstelling aan asbest bij de brand in Broechem niet minimaliseren. “Moeten die mensen zich zorgen maken? Een heel moeilijke vraag”, zegt hij.
“Op het moment van de brand regende het nog niet, de kans bestaat dus dat losgekomen asbestdeeltjes zich door de wind en warme lucht verder hebben verspreid of zijn neergeslagen en op de grond of de huid zijn terechtgekomen”, zegt Tytgat. “Het was in ieder geval beter geweest om een mondmasker te dragen. En zeker om de oprit, het terras en andere plaatsen waar kinderen spelen, te kuisen. Gelukkig heeft het vandaag geregend, maar ik durf de lokale autoriteiten te suggereren om bepaalde oppervlakten in Broechem te bemonsteren en zo na te gaan of er effectief asbestdeeltjes zijn gevonden. Dit is de beste manier om de bevolking gerust te stellen.”
Bij asbest spreekt men toch van een cumulatief risico? Een eenmalige blootstelling zou niet gevaarlijk zijn?
Jan Tytgat: “Dat klopt, hoe meer iemand wordt blootgesteld aan asbest, hoe groter het risico op mesothelioom of longvlieskanker. Dus inderdaad, na een eenmalige blootstelling valt het effect waarschijnlijk wel mee. Toch moeten we voorzichtig blijven, want er bestaat wel degelijk een oorzakelijk verband tussen blootstelling aan asbestvezels en kanker. Ik kan dus niets uitsluiten.”
Wanneer spreken we van een schadelijke hoeveelheid?
“Hiervoor wordt een wetenschappelijk onderbouwde, cumulatieve blootstellingsschaal gehanteerd, uitgedrukt in vezeljaren. Een vezeljaar is het product van de blootstellingsconcentratie en de blootstellingsduur. Dus, een vezeljaar is een vezel per ml, vermenigvuldigt met het aantal arbeidsjaren – een arbeidsjaar is 240 werkdagen van acht uur. Hoe hoger het aantal vezeljaren, hoe hoger het risico om kanker te ontwikkelen.”
Raadt u een doktersbezoek aan?
“Bij een eenmalige blootstelling heeft dat geen zin, omdat er nog geen medische test bestaat die asbestvezels in het lichaam kan opsporen. De vezels zijn erg klein, dringen diep door in de longen en zetten zich vast met een soort weerhaakjes. De longen reageren hierop door die kleine deeltjes te omkapselen, wat kan uitmonden in een oncontroleerbare cellengroei. Stel dat iemand uit Broechem binnen afzienbare tijd sterft aan longkanker, dan zal het door de gebruikte blootstellingsschaal zeer moeilijk zijn om een oorzakelijk verband te leggen met asbest.”
Bewoners van Lier hadden last van geurhinder, kan dat schadelijk zijn?
“Geurhinder staat los van asbest. Als mensen een typische geur hebben waargenomen, zal dat waarschijnlijk veroorzaakt zijn door brandende petroleumproducten of plastic. Metingen kunnen uitwijzen of geur afkomstig is van giftige producten.”
Karin Vanheusden


 
Artikel: HLN Ghadija Akouk - 24/08/2023

Magazijn in Ranst volledig uitgebrand: “Geëvacueerde asielzoekers kunnen pas na 24 uur terugkeren”

De hevige brand van woensdagavond in Broechem, een deelgemeente van Ranst, heeft een loods volledig verwoest. Dat bevestigt burgemeester Johan De Ryck (N-VA). Asielzoekers mogen pas donderdag vanaf 18 uur terugkeren naar het opvangcentrum dat naast de verwoeste loods ligt, omdat de veiligheid nog niet volledig gewaarborgd kan worden. “Op dit moment zijn ze bezig met het uit elkaar halen van het textiel, aangezien dit een potentieel brandgevaar kan vormen.”
“Wij hebben De Lijn gevorderd op het moment dat we hebben besloten om over te gaan tot ontruiming”, zo legt burgemeester De Ryck uit. “Er zijn onmiddellijk drie bussen ingezet. Asielzoekers zouden normaal gezien vanmiddag kunnen terugkeren naar het centrum, maar dat is door de brandweer niet toegestaan. De veiligheid was nog niet gegarandeerd, dus verblijven de asielzoekers op dit moment nog steeds in ‘Den Boomgaard’.” Volgens de burgemeester zullen de asielzoekers naar verwachting donderdagavond terug kunnen keren.
Het parket heeft de site donderdagmorgen vrijgegeven. De brand was zo intens dat alle mogelijke bewijsmateriaal vernietigd is. Mocht er dus kwaad opzet in het spel zijn geweest, wat niet wordt vermoed, dan zou dat moeilijk aan te tonen zijn. Een onderzoek naar bijvoorbeeld brandversnellers lijkt dus zinloos. De oorzaak van de brand is niet duidelijk.
Asbestneerslag
De asbestfirma die is ingeschakeld om de controle uit te voeren, stelt een inventaris op van waar asbest aanwezig is of is neergekomen, en welke sanering moet worden uitgevoerd. “We verwachten vandaag of morgen een rapport”, aldus De Ryck.
Nog volgens de burgemeester waren er gisteren twee lichtgewonden die kort naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Zij mochten echter vrijwel meteen weer vertrekken. Verder zijn er geen andere gewonden.
Een vuurzee voor de deur
Marcel Siemons (88) was een van de eersten die de brand opmerkte. “We waren tv aan het kijken en hoorden opeens een kletterend geluid, ik dacht dat het vuurwerk was. We gingen kijken en binnen enkele minuten sloegen de vlammen al hoog uit. De buren hebben de brandweer gebeld. Binnen de 10 minuten waren de hulpdiensten ter plaatse in de Van den Nestlaan”, zegt Marcel.
Het vuur was zo hevig dat ze pas beginnen blussen zijn toen het iets afnam. Marcel en zijn vrouw hoefden niet geëvacueerd te worden. Marcel heeft het vuur wel nauwlettend in de gaten gehouden en merkte op dat de wind richting Emblem waaide, waardoor de vlammen niet tegen de voorgevel van zijn huis kwamen. “‘s Nachts ben ik ook gaan kijken en de wind waaide nog steeds die kant op. We waren maar een paar meter van de brand verwijderd, maar hebben eigenlijk geen last gehad, behalve dan van de warmte die we voelden. Dat was intens, het was een vuurzee. Natuurlijk waren we niet helemaal gerust, maar we hebben geluk gehad dat de wind de andere kant op waaide”, vertelt Marcel.

 

Artikel: VRT - Radio 2, Joppe De Hert, Nils Schillewaert, Dennis van den Buijs -  24/08/2023

Asbest vrijgekomen na uitslaande brand naast asielcentrum in Ranst: geëvacueerde bewoners mogen terugkeren  

De 437 bewoners van het asielcentrum in Broechem (Ranst) mogen naar daar terugkeren. Ze waren gisterenavond geëvacueerd. Door een felle brand in de buurt was er asbest terechtgekomen in het centrum. Intussen zijn daar preventieve maatregelen genomen, waardoor het er opnieuw veilig is.
In Broechem (Ranst) heeft een zware brand 4 loodsen aan de Van Den Nestlaan in de as gelegd. Dat zegt de burgemeester van Ranst, Johan De Ryck (N-VA). Het ging om loodsen van de gemeente die aan verschillende verenigingen ter beschikking werden gesteld. Onder meer de vzw Wereld-Delen gebruikte enkele van de loodsen om er tweedehandsspullen op te slaan. Dat materiaal is allemaal verloren gegaan, bevestigt De Ryck.
De brand brak gisterenavond rond 20 uur uit in een van de loodsen. De oorzaak is nog niet duidelijk. De brandweer van Ranst, Wommelgem, Schoten, Edegem en Zandhoven rukte massaal uit om het vuur te blussen. De rookpluim die door de felle brand werd veroorzaakt, was tot in de wijde omgeving te zien. Twee brandweerlui raakten lichtgewond: een door rookintoxicatie, een liep lichte brandwonden op. Uiteindelijk bleef de brandweer nablussen tot deze namiddag, om te voorkomen dat het vuur ergens weer zou opflakkeren.
Asbest vrijgekomen
Uit metingen is donderdagochtend gebleken dat er binnen een straal van 1 kilometer asbest is vrijgekomen uit de dakbedekking van de loods. "Gelukkig heeft de nachtelijke regen die deeltjes uit de lucht gehaald. Er is geen gevaar meer voor inademing. De brandweer spuit de wegen in de buurt proper. Het wordt aangeraden om binnen de perimeter groenten uit eigen tuin grondig te wassen", aldus De Ryck.
Evacuatie opvangcentrum Fedasil
Niet ver van de brand ligt een opvangcentrum van Fedasil. De 437 bewoners moesten geëvacueerd worden, omdat er ook asbest op het terrein is neergeslagen. Zo'n 300 van hen werden opgevangen in het gemeenschapscentrum Den Boomgaard in Broechem. Anderen vonden zelf ergens anders onderdak.  
Ze mochten pas terugkeren nadat de nodige preventieve maatregelen waren genomen om besmetting met asbest te voorkomen. Zo moesten onder meer de grond en de wegen met water gereinigd of afgespoten worden. Onverharde zones mogen nog niet gebruikt worden. Even voor 16 uur liet Fedasil weten dat iedereen mocht terugkeren.

 

 
Artikel: Gazet van Antwerpen  -  24/08/2023

Geëvacueerde asielzoekers kunnen donderdagavond terug naar opvangcentrum na grote brand in Broechem

Het opvangcentrum van Broechem werd woensdagavond volledig ontruimd na een zware brand in een nabijgelegen opslagloods. Bijna 400 mensen werden overgebracht naar het gemeenschapscentrum en de sporthal. Ze mogen donderdagavond rond 18 uur terugkeren naar het opvangcentrum.
edb


   
Artikel: Gazet van Antwerpen  - 24/08/2023

Zware brand legt hangars vol asbest in de as: vuurzee in Broechem was tientallen kilometers ver te zien

Een enorme brand legde woensdagavond de gemeentelijke hangars aan de Van den Nestlaan in Broechem (Ranst) volledig in de as. Het achtergelegen asielcentrum van Fedasil werd volledig geëvacueerd. De zes afgebrande hangars, in gebruik door de vzw Wereld-Delen, lagen vol asbestplaten. De Brandweer Zone Rand riep buurtbewoners op zoveel mogelijk binnen te blijven en ventilatiesystemen uit te schakelen. Rond 1 uur was de brand onder controle. Er vielen geen gewonden.
Uitgebrande hangars in Ranst stonden bekend als ‘Engels kamp’ en werden tijdens WOII gebouwd
De brand brak woensdag rond 19.30u uit in een enorme opslagloods met zes hangars. Het vuur ontstond in de eerste hangar en breidde bijzonder snel uit naar de hangars ernaast. Door de brand werden vier loodsen vernield die de gemeente ter beschikking stelde aan verschillende verenigingen.
“Ik werd opgebeld met het nieuws dat er brand was ontstaan in één van onze loodsen”, reageert een aangeslagen Dirk Verwerft, directeur van Wereld-Delen een vereniging die zich inzet voor kansarmoede in de streek. “Toen we aankwamen, zagen we dat alles in lichterlaaie stond. Wij hebben twee loodsen van het OCMW waarin allerhande materieel opgeslagen zit. Tal van dat materieel wordt normaal gezien opgestuurd naar Roemenië en Peru.”
Helikopterbeelden tonen enorme rookpluim van uitslaande brand in Ranst
Aanvankelijk dachten velen dat het asielcentrum van Fedasil in brand stond, maar dat ligt achter de loods. De vluchtelingen kregen in eerste instantie het advies alle ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Maar die situatie was na anderhalf uur, toen de wind in de richting van het opvangcentrum waaide, niet meer houdbaar.
Er werden tientallen bussen van De Lijn opgevorderd om de bewoners van het asielcentrum, dat plaats biedt aan 370 mensen, te evacueren naar gemeenschapscentrum Den Boomgaard en de naastgelegen sporthal Het Loo in Broechem. Daar zullen ze ook de nacht doorbrengen.
Opvangcentrum Broechem volledig ontruimd na zware brand in loods: asielzoekers brengen nacht door in evenementenhal
De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De rookpluim was van zeer ver te zien, zelfs tot in Antwerpen en het Vlaams-Brabantse Meise.
Vooralsnog zijn er geen gewonden. Er stond een grote sanering van de loods gepland volgend jaar omdat er asbest in de daken van de hangars zat, bevestigt de burgemeester van Ranst. Bij de brand kwam dan ook asbest vrij. De brandweer riep de bewoners op om binnen te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.
De brand lokte heel wat kijklustigen, wat niet zonder gevaar was. De omgeving werd afgesloten.
De brand is ondertussen helemaal onder controle, maar de brandweer zal nog zeker twee uur bezig zijn met nablussen, meldde burgemeester Johan De Ryck (N-VA) om iets voor 1 uur.
“We voeren metingen uit op asbestvervuiling in het opvangcentrum van Fedasil. Die gaan vier uur duren”, zei de burgemeester nog. “We plaatsen momenteel een vierhonderdtal bedden in het gemeenschapscentrum zodat de bewoners daar de nacht kunnen doorbrengen. Morgenvroeg bekijken we dan wanneer ze kunnen terugkeren.”
Indien de metingen negatief zijn kunnen de bewoners meteen terugkeren naar het centrum, indien er wel asbestvervuiling is moeten er eerst kuisploegen passeren.
alya, debn, doro, adb
 
 


Artikel: HLN Ghadija Akouk, Lien Verlinden, redactie 24/08/23

Hevige brand in magazijn in Ranst onder controle: brandweer waarschuwt om binnen te blijven wegens asbestgevaar

De zware loodsbrand in Broechem, een deelgemeente van Ranst, is volledig onder controle. Dat heeft burgemeester Johan De Ryck (N-VA) om iets voor 1 uur in de nacht van woensdag op donderdag gemeld. Op het moment dat de brand uitbrak, was niemand aanwezig in het gebouw, maar de materiële schade is groot. De bewoners van een naburig opvangcentrum van Fedasil dat geëvacueerd moest worden, brengen de nacht door in een gemeenschapscentrum.
Bij de brand kwam ook asbest vrij, waardoor omwonenden het advies kregen om ramen en deuren gesloten te houden en zelf zo veel mogelijk binnen te blijven. De brand is ondertussen helemaal onder controle, maar de brandweer zal nog zeker twee uur bezig zijn met nablussen, aldus De Ryck. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk.
Bij de brand raakten twee brandweerlui lichtgewond: een door rookintoxicatie, een met lichte brandwonden. De brand veroorzaakt ook een enorme rookpluim die tot ver in de regio te zien was.
Vier loodsen in de as gelegd
Door de brand werden vier loodsen vernield die de gemeente ter beschikking stelde aan verschillende verenigingen. Onder meer de vzw Wereld-Delen gebruikte enkele van de loodsen om er tweedehandsspullen op te slaan. Op het moment dat de brand uitbrak, waren geen personen aanwezig in het magazijn, maar de materiële schade is aanzienlijk. “In de ruimte lagen heel wat tweedehandsmeubelen, kleding en andere items, die in vlammen zijn opgegaan. Het vuur heeft zich razendsnel uitgebreid naar meerdere naastgelegen opslagruimtes, wat resulteerde in een intense vuurzee die alles in zijn greep hield. De omvang van de brand heeft geleid tot totale verwoesting van de opgeslagen goederen”, aldus de burgemeester.
Een nabij gelegen opvangcentrum van Fedasil, waar 450 asielzoekers verblijven, werd vanwege de rookontwikkeling ontruimd. De gemeentelijke fase van het rampenplan werd geactiveerd om alle hulpverlening zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Burgemeester Lier: “Risicozone reikt niet tot omliggende gemeenten”
De burgemeester van Lier, Rik Verwaest (N-VA) reageert op de vele vragen die er maar blijven komen en aangezien er nodeloos paniek wordt gezaaid, vertelt hij het volgende: “De hulpdiensten ter plaatse hebben risicozone afgebakend en bewoners ervan een Be-Alert gestuurd. De zone reikt niet tot de omliggende gemeenten”. De Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) laat weten dat de eerste meetploeg ter plaatse stalen aan het nemen zijn en CO-meting uitvoert. Er is heel weinig wind en thermiek, dus de verwachting is dat eventuele asbestvervuiling zeer lokaal is. Dus ook indien er asbest wordt vastgesteld zal er normaal geen impact zijn voor Lier. Als je toch ongerust bent, hou dan ramen en deuren dicht.”
 

 

Artikel: Gazet van Antwerpen  - 23/08/2023

Opvangcentrum Broechem volledig ontruimd na zware brand in loods: asielzoekers brengen nacht elders door

Het asielcentrum van Broechem werd woensdagavond rond 21.40 uur volledig ontruimd na een zware brand in een nabijgelegen opslagloods. Zo’n 370 mensen werden overgebracht naar gemeenschapscentrum Den Boomgaard en naastgelegen sporthal Het Loo in Broechem.
Zware brand Ranst: brandweer roept omgeving op binnen te blijven wegens asbestgevaar
De loods waar woensdagavond een zware brand uitbrak ligt naast het asielcentrum in Broechem. “Het gaat om de hangars aan de straatkant, voorlopig nog niet bij ons zelf”, meldde Fedasil Broechem eerder op de avond.
Rond 21.40 uur werd beslist om het opvangcentrum, dat plaats biedt aan 370 asielzoekers, volledig te ontruimen. Zij werden overgebracht naar gemeenschapscentrum Den Boomgaard en naastgelegen sporthal Het Loo in Broechem om er de nacht door te brengen. Eerst moet een controle gebeuren op schadelijke stoffen.
Helikopterbeelden tonen enorme rookpluim van uitslaande brand in Ranst
Aanvankelijk kregen de vluchtelingen het advies alle ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven zitten. Maar die situatie was na anderhalf uur, toen de wind in de richting van het asielcentrum waaide, niet meer houdbaar. Er werden tientallen bussen van De Lijn opgevorderd om de bewoners te evacueren. Het Rode Kruis begeleidde die evacuatie.
Asbest vrijgekomen bij zware brand in Ranst, toxicoloog Jan Tytgat raadt aan om “mondmasker te dragen”
doro


 
Artikel: Gazet van Antwerpen  - 23/08/2023

Uitgebrande hangars in Ranst stonden bekend als ‘Engels kamp’ en werden tijdens WOII gebouwd

Een enorme brand legde woensdagavond de gemeentelijke hangars aan de Van den Nestlaan in Broechem volledig in de as. “Het is allemaal razendsnel gegaan”, vertellen de overburen. De loodsen stonden in de regio bekend als het ‘Engels kamp’ dat door de Britten tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd.
De loodsen, het vroeger ‘Engels kamp’ in de volksmond, stonden vol meubels en spullen van de vzw Wereld-Delen, een vereniging die zich inzet voor kansarmoede in de streek. Mensen die krap bij kas zitten kunnen hier tegen een prikje meubels of huisraad kopen.
Voor Wereld-Delen is het een zware slag. “Ik werd opgebeld met het nieuws dat er brand was ontstaan in één van onze loodsen”, reageert een aangeslagen Dirk Verwerft, directeur. “Toen we aankwamen, zagen we dat alles in lichterlaaie stond. Wij hebben twee loodsen van het OCMW waarin allerhande materieel opgeslagen zit. Tal van dat materieel wordt normaal gezien opgestuurd naar Roemenië en Peru.”
Overburen hoorden “geknets”
Rond 19.30u hoorden overburen Marcel en Frieda “geknets” van dakplaten die kapot sprongen. “Ik heb onmiddellijk de hulpdiensten verwittigd. Het was toen nog een beginnende uitslaande brand. Ik heb ook wel direct gemeld dat het dak vol eternitten platen ligt”, zegt Marcel. “Het heeft toch zeker een dik kwartier geduurd vooraleer de brandweer arriveerde. Bij aankomst stond de derde hangar al in brand. Het is razendsnel gegaan.”
De brandweer waarschuwde later op de avond voor asbestgevaar en riep buurtbewoners op om zo veel mogelijk binnen te blijven en ventilatiesystemen uit te schakelen.
Geen tussenmuren
Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) van Ranst kreeg rond 19.45u de oproep binnen. “Ik zat dichtbij in de Kapelstraat”, vertelt hij. “Dat de vlammen zo snel oversloegen van hangar naar hangar, komt waarschijnlijk omdat er geen tussenmuren zijn. Het gaat om één grote ruimte. Het stond op onze planning om de loodsen volgend jaar te saneren met onder meer nieuwe dakplaten, zoals we verderop bij de gemeentediensten ook al gedaan hebben. Het was de bedoeling dat ze gebruikt konden worden door meerdere verenigingen, zoals nu ook al.”
Aanvankelijk dachten velen dat het asielcentrum van Fedasil in brand stond. “Maar dat ligt erachter”, zegt overbuur Frieda. Aanvankelijk kregen de vluchtelingen het advies alle ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven zitten. Maar die situatie was na anderhalf uur, toen de wind in de richting van het asielcentrum waaide, niet meer houdbaar. Er werden tientallen bussen van De Lijn opgevorderd om de bewoners van het asielcentrum, dat plaats biedt aan 370 mensen, te evacueren naar de grote evenementenhal.
Marcel en Frieda, de overburen die de brand opmerkten, kennen de hangars. “Mijn ouders zijn destijds in de Tweede Wereldoorlog onteigend geweest door de Britten die hier het Engels kamp opbouwden. Die gebouwen dateren dus niet van na de oorlog maar van tijdens de oorlog. Ik vind het wel raar dat er aanvankelijk zo lang gewacht werd voor er eerst geblust werd. Het was al te ver gevorderd, ze gingen het laten uitbranden, maar daarna begonnen ze toch te blussen.”
Achterliggende gebouwen
De strategie van de brandweer was dat de loodsen eigenlijk reddeloos verloren waren, en er volop werd ingezet om de achterliggende gebouwen van Fedasil te vrijwaren. Er staan hoge bomen tussen de getroffen hangars en de gebouwen van Fedasil. Mocht het vuur in die kruinen zijn geslagen en nadien overgeslagen naar het asielcentrum zelf, was de ramp niet te overzien.
Kristin Matthyssen, Alexandro Yaramis

 
Artikel: Gazet van Antwerpen  - 23/08/2023

Asbest vrijgekomen bij zware brand in Ranst, toxicoloog Jan Tytgat raadt aan om “mondmasker te dragen”

Ranst werd woensdagavond opgeschrikt door een zware brand aan één van de gemeentehangars, nabij het opvangcentrum van Fedasil. Dat trok heel wat kijklustigen. De brandweer roept de inwoners ook op om binnen te blijven, en ramen en deuren gesloten te houden omdat de opgebrande daken asbest bevatten.
“Zo’n brand is inderdaad gevaarlijk als er asbest mee gemoeid is”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. “Als die asbestdeeltjes loskomen door bijvoorbeeld een brand en met warme lucht beginnen op te stijgen, is het aangewezen om buiten minstens een mondmasker te dragen, en ramen en deuren gesloten te houden. Het regent helaas ook niet waardoor de deeltjes in de lucht kunnen blijven circuleren.”
De toxicoloog zegt ook dat het gevaar bestaat wanneer je de deeltjes inademt. “Als ze op je lichaam komen, kan je best een douche nemen en dan zijn ze weg. Opeten kan ook minder kwaad. Mocht het zijn dat asbestdeeltjes op je terras of op je oprit zijn gekomen, kuis die dan zeker op. Al is het maar om je spelende kinderen te beschermen.”
Toch zegt Tytgat dat een korte blootstelling als deze niet het effect gaat hebben zoals het bijvoorbeeld was bij de werknemers van Eternit. “Je mag niet blootgesteld worden aan asbest, maar het is zoals met roken. Eén sigaret staat niet gelijk aan jarenlang roker zijn. Bij asbest is de cumulatieve dosis gevaarlijk en hoef je dus niet meteen te vrezen bij een korte blootstelling.”
debn


 
Artikel: Gazet van Antwerpen  - 23/08/2023

Zware brand Ranst: brandweer roept omgeving op binnen te blijven wegens asbestgevaar, asielcentrum volledig ontruimd

In de Van Den Nestlaan in Ranst is er woensdagavond een zware brand uitgebroken in een opslagloods. De Brandweer Zone Rand waarschuwt voor asbestgevaar en roept buurtbewoners op zoveel mogelijk binnen te blijven en ventilatiesystemen uit te schakelen. Het asielcentrum van Broechem dat naast de loods ligt, wordt volledig ontruimd. Er vielen geen gewonden.
Het gaat om een enorme opslagloods met zes hangars. Het vuur ontstond in de eerste hangar en breidde bijzonder snel uit naar de hangars ernaast. De loods is volledig in de vlammen opgegaan.
“Ik werd opgebeld met het nieuws dat er brand was ontstaan in één van onze loodsen”, reageert een aangeslagen Dirk Verwerft, directeur van Wereld-Delen een vereniging die zich inzet voor kansarmoede in de streek. “Toen we aankwamen, zagen we dat alles in lichterlaaie stond. Wij hebben twee loodsen van het OCMW waarin allerhande materieel opgeslagen zit. Tal van dat materieel wordt normaal gezien opgestuurd naar Roemenië en Peru.”
De loods ligt naast het asielcentrum in Broechem. “Het gaat om de hangars aan de straatkant, voorlopig nog niet bij ons zelf”, meldde Fedasil Broechem eerder op de avond. “We bekijken nu of we gaan moeten evacueren of niet.”
Rond 21.40 uur werd beslist om het opvangcentrum, dat plaats biedt aan 370 asielzoekers, volledig te ontruimen.
De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De rookpluim was van zeer ver te zien, zelfs tot in Antwerpen en het Vlaams-Brabantse Meise.
Vooralsnog zijn er geen gewonden. Er stond een grote sanering van de loods gepland volgend jaar omdat er asbest in de daken van de hangars zat, bevestigt de burgemeester van Ranst. De brandweer roept de bewoners op om binnen te blijven, en ramen en deuren gesloten te houden.
De brand lokte heel wat kijklustigen, wat niet zonder gevaar was. Ondertussen is de omgeving afgesloten.
alya, debn, doro

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is