Gemeenteraad 21 september 2015

Op 21 september 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad
  1. Vluchtelingencrisis - 
  2. Snelheidsregime Bistweg - 
  3. Herstellingskosten aan buurtweg Sint Jozef - 
  4. Vernieuwing gemeentelijke website - 
  5. Riolering in de Kromstraat - 
  6. Verkaveling Gustaaf Peetersstraat / Mollentstraat - 
  7. Onderhoud speelterreinen - 
  8. Budgetwijziging 2015 - 
  9. Gemeentelijke lagere school Ranst - 
  10. Onderhoud voet- en fietspaden - 
  11. Bruggen in Ranst - 
  12. ENA project Zwaaikom Oelegem - 

Lees het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.
 

Kort verslag

 

Vluchtelingencrisis
Het aantal bewoners van het asielcentrum is door de vluchtelingencrisis toegenomen van 320 naar 435.
Alle partijen betreuren dat er zeer weinig communicatie is vanuit Fedasil en vanuit de federale regering naar de gemeente toe.
Door de Conventie van Genève te ondertekenen, is ons land verplicht om vluchtelingen die zich op haar grondgebied bevinden te beschermen. 
N-VA Ranst is van oordeel dat ons land moet helpen, maar dat er grenzen zijn aan wat onze samenleving kan dragen. Mensen moeten op een correcte manier worden opgevangen maar daarnaast staat dat wie een negatieve beslissing krijgt of wie misbruik maakt van onze gastvrijheid het land moet verlaten. Wie geen recht heeft op bescherming, moet onmiddellijk terugkeren. Wie wel kans maakt, moet evenredig worden verdeeld over alle EU lidstaten.

Snelheidsregime Bistweg
Tijdens de gemeenteraad van juni vroeg Patrik Teurfs om het snelheidsregime op de Bistweg definitief vast te leggen op 50 km/uur. Ons voorstel werd toen niet goedgekeurd door de meerderheid.
Vandaag werd de snelheidsbeperking door het college op de agenda geplaatst en werd het wel goedgekeurd.
Eind goed al goed. Na het plaatsen van de nodige borden zal 50 km/uur de regel zijn in de Bistweg. 

Bijkomende herstellingskosten aan buurtweg Sint Jozef
Aan de in en uitrit van de manege aan Sint Jozef moeten herstellingswerken uitgevoerd worden voor een bedrag van 7.800€. Zijn deze kosten niet ten laste van de eigenaar van de manege die deze beschadiging heeft veroorzaakt tijdens de bouwwerkzaamheden vroeg Jan Dillen
Omdat er vooraf geen staat van bevindingen opgemaakt wordt wanneer er bouwwerkzaamheden zijn in onze gemeente kan bij schade aan het openbaar domein nadien niet vastgesteld worden dat de bouwwerkzaamheden de oorzaak zijn van de beschadigingen. Vandaar dat deze kosten ten laste zijn van de gemeente en niet van de betrokken eigenaar was het povere antwoord van de bevoegde schepen.

Vernieuwing gemeentelijke website
Naar aanleiding van de bespreking van de Jaarrekening 2014 informeerde Patrik Teurfs naar de stand van zaken betreffende de nieuwe gemeentelijke website.
Het ontwerp is klaar. De communicatiedienst is bezig met de inhoud. Indien alles is ingebracht mogen we de lancering van de nieuwe webstek eind dit jaar ten laatste begin 2016 verwachten. 

Riolering in de Kromstraat
De grondverwerving voor het aanleggen van de riolering in de Kromstraat verloopt blijkbaar niet zoals verwacht en sleept al een paar jaar aan. Het gevolg is dat er niet kan gestart worden met de effectieve grondverwerving voor de aanleg van riolering in de Oostmalsesteenweg, Massenhovensteenweg, Profeetstraat,  Spruytershofstraat en  Schawijkstraat. Johan De Ryck interpelleerde de schepen hierover.
Volgens de schepen was de overdracht van het Comité van aankoop van het Federaal naar het Vlaams niveau de oorzaak van de vertraging. Van de 133 onteigening dossiers zijn er al 80 afgerond. Bedoeling is om de werkzaamheden in de Kromstraat simultaan te laten verlopen met de rioleringswerken in de  Profeetstraat en de Spruytershofstraat. Vervolgens komen de Schawijkstraat, de Massenhovensteenweg en ten slotte de Oostmalsesteenweg aan de beurt.

Verkaveling Gustaaf Peetersstraat / Mollentstraat
In 2014 werd de verkaveling op de hoek van de Gustaaf Peetersstraat en de Mollentstraat goedgekeurd. Het verbaasde John Oliviers dat er nog niet gestart was met de verkoop van de percelen.
De burgemeester verklaarde dat de versnippering van de grond tussen de drie eigenaars (Gemeente Ranst, OCMW Lier en familie Dieltjens) dit dossier complex maakt. De notaris is bezig met het opstellen van de verkoopakte. Deze zal zo spoedig mogelijk voorgelegd worden aan de gemeenteraad waarna de verkavelingsakte kan opgemaakt worden.

Onderhoud speelterreinen
N-VA Ranst is verheugd met de aankoop van bijkomende speeltoestellen en inrichting van de speelterreinen aan de Jozef De Vochtstraat en de Van Gheldenakenlaan. De omgeving van het speelpleintje aan de Jozef De Vochtstraat en het onderhoud van het speelpleintje aan de Van Gheldenakenlaan laten echter te wensen over.
Naast het speelpleintje aan de Jozef De Vochtstraat is de tijdelijke verharding van de werf Gustaaf Peetersstraat 50/54 nog steeds niet verwijderd en werden de bomen nog niet aangeplant. Jörg Welz vroeg het College om er op toe te zien dat de vergunning en de erfdienstbaarheid wordt nageleefd zoals wettelijk bepaald en zoals beloofd werd in het schrijven van het College van november 2014?
Volgens de burgemeester zijn de werkzaamheden aan de appartementen nog niet beëindigd en daarom werd de tijdelijke verharding nog niet verwijderd. Zodra de werken beëindigd zijn zal er gecontroleerd worden of alles is uitgevoerd zoals overeengekomen.
Jörg Welz vroeg ook om op het speelpleintje aan de Van Gheldenakenlaan te maaien rondom de speeltuigen. De schepen belooft om hiervoor de opdracht te geven aan de groendienst.

Budgetwijziging 2015
De voorgelegde budgetwijziging was een lijvig document van maar liefst 128 bladzijden. Dat wij hierover de nodige vragen hadden mag dan ook niet verwonderen.

  • Voor de rechtsplegingskosten voor juridische ondersteuning en begeleiding in complexe dossiers wordt er een bedrag van 51.000€ voorzien. Lutgart Van Dessel vroeg over welke juridische dossiers het hier ging. Er werd ons een overzicht beloofd.
  • Omdat het budget voor het schilderen van al het buitenschrijnwerk van het oud gemeentehuis van Emblem ontoereikend was, besliste de schepen dat enkel de ramen en de deuren moesten geschilderd worden. Johan De Ryck begreep niet hoe het mogelijk was dat het budget met 9.600€ moest verhoogd worden niettegenstaande er minder geschilderd moest worden. De schepen antwoordde dat deze budgetwijziging inmiddels achterhaald was en dat er toch beslist werd om alles te schilderen. Hij noemde een bedrag van 80.000€. Van 11.400€ naar 80.000€ om alles te schilderen vonden wij niet kunnen. Wij vroegen ons af of de ramingen bij de opmaak van het budget dan niet correct waren uitgevoerd. Dit kan gebeuren verklaarde de schepen, maar volgens een andere schepen zou het om een vergissing gaan en zou het bedrag om alles te schilderen 18.000€ zijn. Wij volgen dit zeker verder op.
  • Voor het plaatsen van een elektriciteitskabel en het binnenbrengen van het internet in de verenigingslokalen van de Moervelden werd een budget van 35.000€ gevraagd. Patrik Teurfs stelde dat de gebruiksovereenkomst stipuleert dat de kosten voor aansluiting, abonnementen en gebruik van nutsvoorzieningen ten laste zijn van de gebruiker.

Gemeentelijke lagere school Ranst
N-VA Ranst bevestigde nogmaals verheugd te zijn dat hun oproep voor het behoud van de Knipoog in Ranst gevolgd is geworden door het college.
Een van de mogelijke initiatieven om meer leerlingen aan te trekken is de oprichting van een kleuterklas in de gemeentelijke school van Ranst.
Leen Baeten kon enkel vaststellen dat de schepen hier niet op wil ingaan. Enkel initiatieven die kunnen gerealiseerd worden in alle drie de gemeentelijke scholen kunnen op de steun van het college rekenen.

Onderhoud voet- en fietspaden. / Interpellatie door Guido Wittocx
Door onvoldoende onderhoud overgroeien de voet- en fietspaden, waarvan de aanleg toch ook de nodige kredieten heeft opgeslorpt . (vb: voet- en fietspad Herentalsebaan). Guido Wittocx vroeg wat de plannen zijn van het bestuur om dergelijke zaken te kunnen voorkomen?
De schepen bevestigde dat er op verschillende plaatsen in de gemeente problemen zijn en dat hij bezig is om een onderhoudsplan op te stellen.

Bruggen in Ranst. / Interpellatie door Johan De Ryck
Het college is akkoord met het feit dat de brug Vaartstraat over E34/E313 te Ranst gecatalogeerd wordt als ‘Lokaal type 1’ wat wil zeggen dat ze enkel mag gebruikt worden voor het lokale verkeer en niet meer kan gebruikt worden voor zwaar verkeer als ontsluiting van de nabijgelegen bedrijventerreinen. Johan De Ryck vroeg naar de beweegredenen van deze beslissing.
De schepen verklaarde dat de verbinding tussen de dorpskernen van Ranst en Oelegem de hoofdfunctie van de weg is. De weg heeft geen verbindingsfunctie voor het bedrijventerrein. De kwaliteit van doorstroming is ondergeschikt aan de verkeersleefbaarheid. De beslissing is in overeenstemming met het mobiliteitsplan van het college.
Wij vroegen ook naar de stand van zaken in verband met de afbraak en heropbouw van de brug aan de Jozef Simonslaan.
Het College heeft beslist om de brug herop te bouwen. De verkeerstellingen die nog moesten gebeuren zijn in juni uitgevoerd. Via de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij en het Agentschap Ondernemen wordt er nu onderzocht of er voor de aanleg van de omleidingsweg subsidies kunnen bekomen worden, aldus de schepen.

ENA project Zwaaikom Oelegem. / Interpellatie door John Oliviers
Het voorbereidend onderzoek naar het Economisch Netwerk Albertkanaal stelt op deze locatie de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein voor. De Zwaaikom zal worden gedempt en samen met het omliggende landbouwgebied bedrijventerrein worden. 
De andere zoekzone wordt als ‘natuurgebied’ bestempeld. Het gaat om een Ferrarisbos, ingeklemd tussen de E313 en het Albertkanaal, naast het waterbekken. Het staat nu nog ingekleurd als industriegebied op het gewestplan, maar dat zal dus veranderen.
John Oliviers vroeg naar de stand van zaken van dit dossier en naar de impact op de mobiliteit.
De burgemeester verklaarde dat ook hij in de krant had gelezen dat de zwaaikom zou gedempt worden. Buiten de mededeling van de betrokken minister is er in dit dossier nog geen enkele studie uitgevoerd of een plan opgesteld. 

 

Interpellaties

Klik op onderstaande verwijzing voor de volledige tekst van de interpellatie.

Vragen bij punt 7 op de agenda - Jaarrekening 2014.

  • Interpellatie door Patrik Teurfs over de gemeentelijke webstek;
  • Interpellatie door Johan De Ryck over de aanleg van de riolering in de Kromstraat;
  • Interpellatie door John Oliviers over de verkaveling Gustaaf Peetersstraat / Mollentstraat;
  • Interpellatie door Jörg Welz over de speelterreinen aan de Jozef De Vochtstraat en de Van Gheldenakenlaan.

Onderhoud voet- en fietspaden.- Interpellatie door Guido Wittocx.

Brug Vaartstraat en brug Jozef Simonslaan.- Interpellatie door Johan De Ryck.

ENA project Zwaaikom Oelegem.- Interpellatie door John Oliviers.

 

Agenda

Klik hier voor de volledige agenda van de gemeenteraad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is