Bushalte aan E34 te Oelegem

Op 22 januari 2024, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:

In ons verkiezingsprogramma van 2018 was één van de speerpunten in het hoofdstuk mobiliteit: "de reiziger moet vlot zijn bestemming bereiken". Een vlotte verbinding moest komen met het openbaar vervoer.
Dagelijks rijden er tientallen bussen van De Lijn op de E34 van en naar Antwerpen / Turnhout. Wij vroegen aan De Lijn om een halte te voorzien aan het op- en afrittencomplex in Oelegem.
Na overleg met alle betrokkenen werd er een plan opgemaakt om de huidige parking grondig te hertekenen. Er komen niet alleen veel meer parkeerplaatsen op deze carpoolparking maar ook snelladers voor de elektrische auto's.
Een grote fietsenstalling met deelfietsen van Donkey Republic is eveneens voorzien. Een comfortabele halte voor de bussen van De Lijn zal van de parking in Oelegem een echte mobiliteitsknooppunt maken.
De realisatie van een bushalte aan het op- en afrittencomplex van de E34 te Oelegem zal ertoe bijdragen dat Ranst een vlotte en snelle verbinding richting Antwerpen en Turnhout krijgt. Na onderhandelingen en het opmaken van een plan is de omgevingsvergunningsaanvraag de volgende stap.

 

Artikel: Gazet van Antwerpen  - 22/01/2024


Aanvraag voor grote P&R met bushalte voor sneldienst in Oelegem aan E34

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de aanleg van een deftige Park & Ride met een bushalte voor de sneldienst aan de op- en afrit van de E34 in Oelegem. De gemeente Ranst organiseert nu het openbaar onderzoek. De uitvoering is ten vroegste in 2025.
Nog tot 11 februari loopt een openbaar onderzoek. Het gaat dan om de uitbreiding van de huidige parkings in Oelegem naast de E34. Hiervoor moet vegetatie sneuvelen. Interessant voor de omwonenden is dat hier ook een bushalte voor de sneldienst Antwerpen-Turnhout zou komen, zoals in Zoersel. De dienst Omgeving van de Vlaamse overheid moet over de vergunning beslissen.
De P&R Oelegem kan zo een volwaardig hoppinpunt worden, zoals die in Massenhoven en de P&R van Zoersel. Nu staan er ook al deelfietsen in Oelegem, maar zonder goed uitgeruste fietsenstalling. Maandag lag zelfs een deel omgewaaid op de grond.
Fietsenstallingen
De herinrichting van de P&R Oelegem gebeurt in samenwerking met verschillende partners. Zo zorgt de gemeente Ranst voor aantrekkelijke fietspaden. Lantis ontwerpt fietsenstallingen in het kader van minder-hinder-maatregelen voor de Oosterweelverbinding. Daarnaast hebben Fastned en Allego de concessie verkregen om er een aantal laadstations voor elektrische wagens. De Lijn zou er een halte voor de sneldienst voorzien, wat een grote tijdswinst geeft voor pendelaars die naar Antwerpen moeten. De files beginnen nu meestal in Oelegem. De bewoners die met het openbaar vervoer willen, zijn nu aangewezen op een lange busrit met bus 610.
Het hele projectgebied ligt langs de Zandhovensesteenweg. De beslissing over de vergunning zou einde mei vallen. Daarna kan een aannemer worden aangesteld. Het Agentschap Wegen en Verkeer mikt op de uitvoering volgend jaar.
Rendez-vous
Er moeten heel wat struiken worden gesnoeid, maar in 2017 deed het AWV er al aan grondig hakhoutbeheer. De P&R in Oelegem aan de afrit Zandhoven stond bekend als rendez-vousplek voor homo’s en overspeligen. Er slingerden veel condooms rond. Sinds de omgeving wat ‘opener’ is, lijkt de reputatie als datingparking afgenomen. Nu liggen er minder condooms, wel nog veel zwerfvuil.
Toen we er waren, nam een gebruiker van de parking net foto’s van het geel aankondigingsbord. “Vijftien jaar geleden was er ook al sprake van een uitbreiding. Het zou goed zijn, want zelfs op zondag staat het hier soms volgeparkeerd.”
Kristin Matthyssen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is