Chiro Toreke kan kamp verderzetten op de Moervelden

Op 24 juli 2024, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:

Chiro Toreke moest tweemaal een storm trotseren.
De eerste maal op 9 juli 2024 aan hun terreinen op de Boerenkrijglaan in Ranst en een tweede maal op 20 juli 2024 op hun kampplaats in Peer.

Het kamp in Peer moest vroegtijdig beëindigd worden omdat de meeste tenten plat lagen of  door de hagel en storm zwaar beschadigd waren. Ook de kooktent was verwoest.

Na contact met de gemeente besloot burgemeester Johan De Ryck om de sporthal ‘Het Loo’ en het domein de Moervelden ter beschikking te stellen voor de verderzetting van het Chirokamp.

De 4 jongste groepen zullen overnachten in de sporthal terwijl de 2 oudste groepen en de koksploeg overnachten in tenten op de Moervelden, waar ook de keukentent zal opgezet worden.

De hallen van de Moervelden kunnen gebruikt worden voor activiteiten. In de sporthal kan er gedoucht worden en er worden mobiele toiletten geplaatst op de Moervelden.

Zo kunnen de leden van Chiro Toreke toch nog samen hun Chirojaar op de Moervelden afsluiten.

 

Artikel: Gazet van Antwerpen  - 23/07/2024

Stormen treffen Chiro Toreke in Ranst én op kamp in Peer

Chiro Toreke uit Ranst is een crowdfunding gestart. De jeugdvereniging had dubbele pech door het noodweer. Op 9 juli raakten de lokalen in de Boerenkrijglaan beschadigd door de storm die een spoor van vernieling door Ranst trok. Zaterdag 20 juli moesten de jongeren hun kamp in Peer vroegtijdig afbreken na alweer een hevig lokaal onweer met hagelbollen en storm.
Op 9 juli sloeg de storm in Ranst en Broechem zwaarder toe dan in de omliggende gemeenten. In een rechte streep knakten de bomen als lucifers en waaiden daken weg. Waarschijnlijk ging het om een lokale valwind of kleine windhoos. Chiro Toreke deelde toen in de klappen. Er vielen bomen op het dak, met lekken tot gevolg, en het speelbos is nog altijd ontoegankelijk.
De jongeren waren op dat moment volop bezig met de kampvoorbereidingen. De dag na de storm vulden ze de containers om vol frisse moed naar de kampplaats in het Limburgse Peer te vertrekken. Daar werden ze afgelopen zaterdagavond 20 juli opnieuw verrast door noodweer.
“We waren er aanwezig met een zeventigtal leden tussen 10 en 18 jaar oud, zowel meisjes als jongens”, vertelt Anke Weyts van de leiding. “Gelukkig waren onze jongste leden van het eerste tot het vierde leerjaar nog thuis. Zij zouden zondag arriveren. We hebben hen allemaal moeten afbellen.”

Kinderen vast onder tenten
In enkele minuten sloeg het weer totaal om. “Van een stralende zon met een blauwe hemel werd de lucht ineens donker en begon het te waaien. We zagen dit in de verste verten niet aankomen, anders hadden we ons kunnen voorbereiden om onze tenten en materiaal veilig te stellen. Het was een angstaanjagende ervaring”, vertelt Emma Nieuwinckel van de leiding. “Tenten scheurden in tweeën. Kinderen zaten vast onder tenten. We mogen heel blij zijn dat er geen gewonden zijn gevallen. Iemand heeft wel een buil van een paal op zijn hoofd en iemand anders liep een gekneusde knie op. Maar het had zo veel erger kunnen zijn.”
De Chiroleden en kookploeg liepen naar de leegstaande containers waarin ze hun kampmateriaal naar Peer hadden vervoerd. “Daar stonden we veilig, want we zagen de veldbedden in het rond vliegen. Maar die containers waren natuurlijk veel te klein voor zeventig leden om te schuilen. We hadden op voorhand een stormplan opgemaakt en hadden afgesproken dat we in geval van nood in een loods bij een boer mochten schuilen. Die mensen hebben ons geweldig opgevangen.”
Toen de storm was gaan liggen en ze de schade gingen opmeten, was meteen duidelijk dat het kamp niet verder kon gaan. Slechts twee van de tien tenten stonden nog recht. De rest lag plat of was kapot. Ook de kooktent was verwoest. Al het eten was onbruikbaar. Heel veel bagage was doorweekt.

Nakamp in de loods
De ouders werden verwittigd om hun kinderen op te pikken. Normaal duurde het kamp nog tot 27 juli. “De oudste kinderen waren er vier dagen, de jongste twee en de kleinsten moesten dus nog komen. Het is heel zuur”, zegt Hanne de Moed van de leiding. “Het was een traumatiserende ervaring voor veel leden, met die hagel en storm. We hebben de gemeente Ranst gebeld en mogen nog vier dagen een soort nakamp houden in een loods op domein Moervelden in Broechem.
Dat wordt uiteraard niet dezelfde kampbeleving, maar het zal goed zijn dat we met elkaar kunnen praten over wat er gebeurd is, voor de verwerking. Bovendien zijn er enkele mensen van de leiding die hun laatste Chirojaar hebben. Het zou sneu zijn mochten ze op deze manier hun Chirocarrière moeten afsluiten.”

30.000 euro schade
Chiro Toreke berekent de schade voor al het materiaal en de gaten in het dak op zo'n 30.000 euro. “Tenten kosten stukken van mensen. We zijn heel veel kookmateriaal kwijt. Onze crowdfunding op gofundme.com hebben we 'verloren knuffels, verloren kamp' genoemd. Heel veel leden zijn hun knuffels kwijtgespeeld tijdens de storm. We krijgen veel berichten van ouders hierover. Dat klinkt nu misschien banaal, maar zo'n knuffel is emotioneel van grote waarde voor veel kinderen. Dan breekt je hart als je al die berichtjes leest.”
Chiro O's Agnes uit Retie moest zaterdag ook geëvacueerd worden nadat de bivakweide in Peer herschapen was in een modderpoel. Twee jongeren raakten lichtgewond. “We zaten vlak bij Chiro Retie”, zegt Anke. “Het noodweer was net als in Ranst op 9 juli heel lokaal. En twee keer hadden we de pech in het oog van de storm te zitten.”

Chiro Toreke helpen? www.gofundme.com
Kristin Matthyssen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is