Sociaal huisvestingsproject aan de Weidestraat

Op 19 oktober 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers

N-VA Ranst:

Het bindend sociaal objectief, het aantal sociale woningen die een gemeente moet realiseren werd vastgelegd in 2009.
Vlaanderen wil het sociaal woonaanbod geografisch spreiden. Elke gemeente kreeg daarom een bindend sociaal objectief opgelegd. In Ranst moeten er minimaal 151 huurwoningen gerealiseerd worden.
Het vorige gemeentebestuur bleef met slechts 72 huurwoningen ruimschoots onder het opgelegd aantal.

Vanaf 2014 werd er jaarlijks een voortgangstoets uitgevoerd. 10 jaar lang werd het vorige gemeentebestuur negatief beoordeeld omdat ze onvoldoende inspanningen hadden geleverd om het bindend sociaal objectief te bereiken.

Door het N-VA bestuur werd een plan van aanpak opgemaakt om deze negatieve erfenis aan te pakken. In 2020 kregen we een positief rapport omdat wij wel voldoende inspanningen leveren om aan te tonen dat het bindend sociaal objectief tijdig kan behaald worden.

De gemeente Ranst liet in 2019 een woonbehoeftestudie uitvoeren. Hierin staat dat woonuitbreidingsgebieden bebouwd kunnen worden om in een voldoende sociaal woonaanbod te voorzien. Het woonuitbreidingsgebied Weidestraat werd in de woonbehoeftestudie aangeduid als enige mogelijkheid in Ranst.

In het programma van eisen hebben het N-VA bestuur extra voorwaarden verbonden aan de mogelijke ontwikkeling:

  • er kan geen sprake zijn van 240 wooneenheden en een volledige bebouwing van de 8 ha zoals in het plan van Vitare stond in 2016;
  • het project moet sterk gereduceerd worden naar maximum 140 wooneenheden, met de garantie dat slecht 4 ha mag worden bebouwd;
  • de rest van de grond moet worden ontwikkeld als openbaar landschapspark en speelruimte;
  • enkel de realisatie van een mix van sociale huur- en koopwoningen zal worden toegelaten;
  • er moet voldaan worden aan de strenge voorwaarden op het vlak van waterhuishouding en verharding.

Zodra de eerste plannen klaar zijn waarbij er rekening gehouden werd met deze extra voorwaarden zal er overleg worden georganiseerd tussen de ontwerper, de sociale huisvestingsmaatschappij, het gemeentebestuur en de bewoners.

Het doel van N-VA is om naast de 70 sociale huur wooneenheden ook 70 sociale koopwoningen te realiseren zodat ook jonge mensen met een beperkt inkomen in Ranst kunnen blijven wonen in plaats van te moeten verhuizen naar een gemeente waar de grondprijzen lager zijn.
Het is voor ons dan ook onbegrijpelijk dat de vorige burgemeester er fier op is om nooit aan dat sociaal bindend objectief te hebben voldaan.

"Een mooie toekomst voor de jongeren, met betaalbare woningen in Ranst daar ijvert N-VA Ranst voor" aldus burgemeester Johan De Ryck.


 

Artikel: Gazet van Antwerpen  - 18/10/2023

Bestuur bereid afwijking op bouwvisie in te roepen voor sociale woningen Emblemse Velden

Om de mogelijke bouw van een sociale verkaveling aan de Weidestraat in Emblem mogelijk te maken, wil het gemeentebestuur Ranst een afwijking op zijn bouwvisie inroepen om een grotere woondichtheid toe te staan. Dat bleek uit een antwoord van schepen van Wonen Luc Redig (Groen) op een vraag van onafhankelijk oppositieraadslid Roel Vermeesch.
Het actiecomité Help, Red de Emblemse Velden gaf voor de zomer een petitie met 600 handtekeningen af over de plannen voor de bouw van 140 sociale woningen in woonuitbreidingsgebied aan de Weidestraat in Emblem.
De plannen zullen uitgevoerd worden door sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen. De gemeente legt wel een eisenpakket op. Zo moet de helft van de in totaal 7,9 hectare gevrijwaard blijven van bebouwing voor de aanleg van een landschapspark.

Volgens raadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk) is dit onmogelijk. “Volgens het gewestplan is dit een gebied voor wonen met landelijk karakter, dus met maximum 15 woningen per hectare zoals jullie in jullie eigen beleidsvisie op bouwen hebben voorzien. Zelfs met een dichtheid van 25 woningen per hectare, kan je nooit de helft vrijwaren voor een landschapspark. Om 140 woningen te realiseren, inclusief paden en wegen, zit je al snel aan 7 hectare.”
Volgens schepen Luc Redig (Groen) staat in de gemeentelijke beleidsvisie op Wonen duidelijk een clausule die vermeldt dat afwijkingen op die visie mogelijk zijn als er een masterplan is of als het om sociale woningen gaat. Sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen is nu met een studie bezig om te zien hoe dit alles inpasbaar is. De wijk moet ook aan strenge klimaateisen voldoen.

Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) wees erop dat het huidig bestuur een inhaalbeweging moet maken omdat de vorige besturen steeds nalieten om het sociaal bindend objectief, opgelegd door de Vlaamse overheid, te halen. Volgens de burgemeester is de gemeente dit verplicht. Oud-burgemeester en huidig onafhankelijk raadslid Lode Hofmans zei dat hij er fier op is om nooit aan dat sociaal bindend objectief voor sociale woningen te hebben voldaan. “Dat was een bewuste keuze. Het was iets dat ooit opgelegd is geweest door de socialisten. Maar moet ik dat als burgemeester opvolgen? Er hangt geen enkele sanctie aan vast. Ben er ik ooit voor naar de gouverneur moeten komen? Nee. Ik zal mij ook met alles wat in mijn macht ligt, verzetten tegen dit project in de Weidestraat. Als je ter plaatse een kijkje gaat nemen, zie je direct dat dat gebied er niet voor geschikt is.”

Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) nam tot slot nog eens het woord. “We willen er een mooie mix van maken, zodat ook jonge mensen met een beperkt inkomen in Ranst kunnen blijven wonen.” Hij herhaalde dat de helft groene zone zal blijven.   

Kristin Matthyssen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is