Woonuitbreidingsgebied Achterlo wordt bos

Op 27 juni 2024, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers

N-VA Ranst:


Een projectontwikkelaar heeft een woonuitbreidingsgebied van 3,35 ha gelegen aan het Achterlo te koop aangeboden aan de gemeente.

Er werd een bedrag van 9 euro/m² overeengekomen, hetzij in totaal 302.085 euro.

In het kader van potentieel bebosbare gronden in woonuitbreidingsgebied vroeg de gemeente aan de Vlaamse minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, Zuhal Demir een aankoopsubsidie aan.

Afgelopen week werd de laatste trein aankoopsubsidies goedgekeurd voor gemeenten en provincies die gronden aankopen voor bos. Vlaams minister Zuhal Demir verhoogde het subsidiebedrag van 5 naar 7 euro per m² voor het laatste jaar om tegemoet te komen aan de fel gestegen grondprijzen en als stimulans voor stads(rand)bossen.

Dat bleek bijzonder succesvol, want maar liefst 50 lokale besturen dienden een aanvraag in, goed voor in totaal 160 hectare nieuw bos dat er de komende jaren bij komt.

Aan de gemeente Ranst werd er een projectsubsidie van 235.774 euro toegekend.  

De aankoop komt ook nog in aanmerking voor een bebossingssubsidie van ongeveer 18.000 euro voor het plantgoed.

De gronden aan het Achterlo moeten aangekocht en bebost zijn uiterlijk 3 jaar na de toekenning van de subsidie. De bebossing moet gedurende een periode van tenminste 25 jaar na datum van aanplanting als bos in stand worden gehouden.

De gemeenteraad keurde de onderhandse overeenkomst goed, zodat de aankoop afgerond kan worden. Deze 3,35 ha woonuitbreidingsgebied kan dus niet meer bebouwd worden.

Voor de inrichting van het bos wordt er beroep gedaan op Bosgroep Antwerpse Gordel en samen met Regionaal Landschap de Voorkempen worden de goede bereikbaarheid via de trage wegen vanuit de Abelebaan en vanuit de Antwerpsesteenweg tegenover Den Boomgaard bekeken.

N-VA Ranst realiseert zo een speerpunt uit haar verkiezingsprogramma van 2018:
“We vermijden afgelegen ontwikkelingen of projecten in de open ruimte die ver van voorzieningen liggen, moeilijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer” Het groene en landelijke karakter van onze gemeente wordt met dit bebossingsproject versterkt.

 


Artikel: Gazet van Antwerpen - 25/06/2024

Broechem krijgt drie hectare nieuw bos aan Achterlo: gemeente op schema om klimaatdoelstelling te halen

De gemeenteraad van Ranst start de procedure op voor de aankoop van twee percelen van samen 3,3 hectare aan het Achterlo in Broechem. Bedoeling is om de grond binnen de drie jaar te bebossen.
De gemeente kreeg van een projectontwikkelaar het voorstel om 3,35 hectare aan te kopen in woonuitbreidingsgebied aan het Achterlo in Broechem. Na overleg met het Agentschap Natuur en Bos werd het voorstel ter stemming op de gemeenteraad gebracht.
De kostprijs bedraagt 9 euro per vierkante meter, in totaal dus 302.085 euro. Er is een subsidie mogelijk ten bedrage van 90 procent van het aankoopbedrag inclusief alle aankoopkosten en de pachtverbrekingsvergoeding. De boer die de grond pacht zou 25.000 euro krijgen bij het verlijden van de aankoopakte.
De gemeenteraad keurde de onderhandse overeenkomst goed, zodat de aankoop afgerond kan worden. Het perceel is woonuitbreidingsgebied, dus er gaat geen landbouwgrond verloren. De aangekochte grond moet binnen de drie jaar bebost worden om de subsidies binnen te halen. Voor de inrichting van het perceel zal er beroep gedaan worden op de expertise van de Bosgroep Antwerpse Gordel. Met de medewerking van Regionaal Landschap De Voorkempen wordt de bereikbaarheid van het toekomstige bos via de trage voetweg vanuit de Abelebaan, het Achterlo en de Antwerpsesteenweg bekeken.
Het voorstel werd unaniem goedgekeurd. De gemeenteraad keurde vorige maand ook het ruimtelijk uitvoeringsplan Millegemveld goed. Dat herbestemt een woonuitbreidingsgebied van 4,3 hectare naar landschapspark. Hierdoor zal Ranst er de komende jaren ruim 7,6 hectare bos bij krijgen.
Tel daarbij de bosaanplantingen van de laatste jaren bij in Hutsebos, het Vlinderspoorbos en het Toekomstbos in Oelegem, en dan staat de teller op meer dan elf hectare nieuw bos dat er sinds 2019 is bijgekomen, klinkt het bij de gemeente. Ranst zit dus op schema om voor 2030 de klimaatdoelstelling van 13 hectare extra bos te halen.(kma)

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is