U bent hier
Campus Vesta krijgt nepfabriek van 7 miljoen euro
N-VA Ranst:
Een goede opleiding is de basis voor iedere vrijwilliger- of beroepsbrandweerman.
Door het simuleren van levensechte scenario's kunnen tijdens interventies materiaal en mankracht zo efficiënt mogelijk ingezet worden.
Dankzij Campus Vesta in Ranst kan ieder brandweerkorps in de meest uiteenlopende situaties een snelle en deskundige dienst- en hulpverlening bieden aan mensen en hun leefomgeving.
Brandweerpost Ranst maakt deel uit van de Brandweer Zone Rand met twintig brandweerposten.
Hun missie: "Brandweer Zone Rand beschermt en beveiligt de burger en zijn omgeving, de klok rond, met passie en engagement."
Wil jij ook mensen helpen? Lees er alles over op https://www.brandweerzonerand.be/wordvrijwilliger
Artikel: Gazet van Antwerpen* - 01 Apr. 2021
Op brandweerschool Campus Vesta in Ranst wordt volop gebouwd aan een grote oefeninstallatie voor industriële brandbestrijding.
De site, een nagebootste kleine chemische fabriek, kost 7 miljoen euro en moet tegen het einde van de zomer klaar zijn.
Vanaf volgend jaar moeten alle brandweerzones van België en de industrie kunnen afzakken naar Campus Vesta om te oefenen op het bestrijden van complexe branden op een industriële site. De oefensite, met onder meer een drie verdiepingen hoge staalconstructie, is uniek voor ons land.
Enkele jaren geleden werd op de terreinen van Campus Vesta in Ranst al een oefenplaat van 40 op 100 meter met bluswatervoorziening gebouwd. “Met het huidige project wordt deze betonplaat nu verder opgebouwd tot een oefensite. De nieuwe bouwkundige infrastructuur moet een weerspiegeling zijn van een reële industriële site. Om dat zo waarheids-getrouw mogelijk te maken, recupereren we echte objecten uit de industrie, aangevuld met replica's”, vertelt Sabine Deman van de communicatiedienst van Campus Vesta.
Het procesgebouw moet het paradepaardje van het industriële oefencomplex worden. “Dat wordt een flexibele en driedimensionale kubus in staal waar op diverse plaatsen en verdiepingen een brandhaard kan worden geënsceneerd. Zo kunnen dus verschillende oefenscenario's worden uitgewerkt”, verduidelijkt Deman.
“Belangrijke onderdelen zijn een pijpengracht, voor de brandbestrijding in pijpleidingen, een leidingenbrug voor branden op een moeilijk bereikbare locatie, een tankpark voor branden gerelateerd aan de opslag van brandbare vloeistoffen en een controlepost voor de
instructeurs”, aldus Deman. In een later stadium komen daar nog een opslagmagazijn en een verlaadstation bij.
De brandhaarden zullen vanop afstand gecreëerd, gestuurd en beveiligd kunnen worden. Dankzij het gebruik van LPG en kookpuntbenzine maakt Campus Vesta zich sterk dat de impact op het milieu minimaal zal zijn.
Kostprijs van het project is 7 miljoen euro. Het wordt voor de helft gefinancierd door de provincie Antwerpen en voor de andere helft door het Sevesofonds, een fonds voor risico's van zware ongevallen, beheerd door de Algemene Directie Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken. (jtp)