U bent hier
Burgemeester van Ranst draagt als eerste van Vlaanderen zwart-gele sjerp
N-VA Ranst:
Blijkbaar is de burgemeester van Ranst een unicum in Vlaanderen.
"Bij de eedaflegging hebben de burgemeesters de Vlaamse eed afgelegd in handen van de gouverneur waarom zouden we dan geen Vlaamse zwart-gele sjerp dragen.
Natuurlijk hebben we op dit ogenblik wel andere zorgen die al onze aandacht vragen, maar gewoon even een bestelling plaatsen via internet heeft nog geen 5 minuten van mijn tijd ingenomen" aldus Johan De Ryck.
De discussie over de kleuren van de sjerp is gestart in Wallonië.
Vroeger droegen alle schepenen in heel het land een zwart-gele sjerp. Dat zagen ze in Wallonië niet meer zitten. Dit was te Vlaams. Sinds 2018 bestaat de kleur van de sjerp in Wallonië uit de kleuren van de Waalse vlag: geel-rood.
Dat Vlaanderen in 2020 de mogelijkheid geeft aan de burgemeesters om een zwart-gele sjerp te dragen is het logische gevolg van de Waalse beslissing.
Het Laatste Nieuws/Antwerpen Noord - 13 Nov. 2020
Burgemeester van Ranst draagt als eerste zwart-gele sjerp: “Discussie over de kleuren is gestart in Wallonië”
Johan De Ryck (N-VA) is de eerste burgemeester die sinds kort een Vlaamse sjerp draagt. Dat werd mogelijk gemaakt door het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Andere Vlaamsgezinde burgemeesters willen ook overstappen, maar hebben daar nog geen werk van gemaakt.
Sinds 1 november mogen burgemeesters officieel een Vlaamse sjerp omgorden in plaats van de klassieke driekleur. De actie uit het Vlaamse regeerakkoord kreeg vorig jaar op het N-VA-toetredingscongres een luid applaus. Van een stormloop is nochtans geen sprake. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die de sjerpen levert, kreeg tot nu toe welgeteld één bestelling voor zo’n sjerp binnen. ‘Burgemeesters hebben nu andere zaken aan hun hoofd’, klinkt het bij de VVSG.
Die eerste bestelling van een zwart-geel exemplaar kwam van Johan de Ryck, de burgemeester van Ranst. Hij is hiermee de eerste en voorlopig enige in Vlaanderen. “Bij de eedaflegging hebben de burgemeesters de Vlaamse eed afgelegd in handen van de gouverneur, dus waarom zouden we dan geen Vlaamse zwart-gele sjerp dragen.
De discussie over de kleuren van de burgemeestersjerp is trouwens gestart in Wallonië. Schepen hebben altijd een geel-zwarte sjerp gehad, maar op een bepaald moment vonden de Walen dat te Vlaams. Ze kozen daarom sinds deze legislatuur om geel-rode exemplaren te dragen, naar de kleuren van hun vlag. In Vlaanderen willen we ook onze eigen kleuren gebruiken.”
Andere zaken aan het hoofd
Andere Vlaamsgezinde burgemeesters willen wel overstappen, maar hebben daar nog geen werk van gemaakt. “Ik had de afgelopen weken en maanden andere, coronagerelateerde, zaken aan mijn hoofd”, zegt Bert Maertens (N-VA), burgemeester van Izegem. Zijn partijgenoot Koenraad Degroote van Dentergem zal afwisselen. “Maar momenteel zijn er toch nauwelijks publieke optredens”, zegt hij. Hetzelfde geluid bij Johan Sauwens (CD&V), burgemeester van Bilzen.
Veel burgemeesters houden het bij de tricolore uitvoering. “Ik zie geen enkele reden om mijn Belgische sjerp te vervangen”, zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). De woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever laat weten dat de N-VA-voorzitter nooit een sjerp draagt. Het hart van Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, klopt Vlaams. “Maar ik ga nu geen geld verspillen aan een nieuwe sjerp.”
“Natuurlijk hebben we op dit ogenblik wel andere zorgen die al onze aandacht vragen, maar gewoon even een bestelling plaatsen via internet heeft nog geen 5 minuten van mijn tijd ingenomen”, aldus Johan De Ryck.
Caroline Van de Pol
Gazet van Antwerpen/Stad en Rand - 12 Nov. 2020
Burgemeester kiest vanaf nu voor geel-zwarte sjerp
Sinds 1 november kunnen Vlaamse burgemeester in plaats van een tricolore sjerp ook een geel-zwarte sjerp omgorden.
Gemeenteraadslid Jos Van Dongen (Vlaams Belang) wou hier een stemming over in de extra gemeenteraad. Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) legde uit dat dit geen bevoegdheid is van de gemeenteraad, maar een keuze van de burgemeester zelf is. Verstreken gaf verrassend aan dat ze al sinds deze zomer consequent de geel-zwarte sjerp draagt en dat ook zal blijven doen, tot tevredenheid van Van Dongen. Het is nog niet opgevallen, omdat er door corona weinig officiële momenten zijn geweest waarop Verstreken de sjerp heeft kunnen dragen.
Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zijn er nog maar weinig bestellingen voor zo'n Vlaamse sjerp gebeurd.
Toch liet ook burgemeester De Ryck (N-VA) van Ranst weten dat hij in vijf minuten tijd een nieuwe sjerp besteld heeft via het internet en de tricolore voortaan in de kast laat. (kma)
De Standaard* - 10 Nov. 2020
Corona houdt Vlaamse sjerp voorlopig in de kast
Burgemeesters kunnen sinds 1 november een zwart-gele sjerp omgorden. Maar tot nu toe is er nog maar één besteld.
Het was de actie uit het Vlaamse regeerakkoord die vorig jaar op het N-VA-toetredingscongres het luidste applaus kreeg: de optie voor burgemeesters om een zwart-gele sjerp te dragen, in plaats van de klassieke driekleur. Sinds 1 november mogen burgemeesters -
officieel de Vlaamse versie, die schepenen al droegen, omgorden. Van een stormloop is geen sprake. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die de sjerpen levert, kreeg tot nu toe welgeteld één bestelling voor zo'n sjerp binnen. 'Burgemeesters hebben nu andere zaken aan hun hoofd', klinkt het bij de VVSG.
Veel burgemeesters houden het bij de tricolore uitvoering. 'Ik zie geen enkele reden om mijn Belgische sjerp te vervangen', zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). De woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever laat weten dat de N-VA-voorzitter nooit een sjerp draagt.
Andere Vlaamsgezinde burgemeesters willen wel overstappen, maar hebben daar nog geen werk van gemaakt. 'Ik had de afgelopen weken en maanden andere, coronagerelateerde, zaken aan mijn hoofd', zegt Bert Maertens (N-VA), burgemeester van Izegem. Zijn partijgenoot Koenraad Degroote van Dentergem zal afwisselen. 'Maar momenteel zijn er toch nauwelijks publieke optredens', zegt hij. Hetzelfde geluid bij Johan Sauwens (CD&V), burgemeester van Bilzen. Ook het hart van Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, klopt Vlaams. 'Maar ik ga nu geen geld verspillen aan een nieuwe sjerp.' Kurt Vanryckeghem (CD&V), burgemeester van Waregem, had aangegeven dat hij naar de Vlaamse versie zou switchen, maar wacht nu af. 'Als 90 procent van mijn CD&V-collega's niet verandert, ga ik niet onnozel doen', zegt hij. 'Nu nodeloos een nieuw lint kopen is een miskenning van de reële problemen van vandaag', besluit Joachim Coens, CD&V-voorzitter en burgemeester van Damme. (mv)