Zwemwater voor de inwoners van Ranst

Op 23 april 2024, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:

Na de sluiting van het zwembad in Wijnegem moest er een oplossing gezocht worden voor het schoolzwemmen voor de leerlingen in Ranst.
Gelukkig konden we vrij snel een overeenkomst sluiten met het zwembad van Lier.
Maar toch bleven we zoeken om samen met andere buurgemeenten te investeren in een eigen zwembad.
Niet alleen de leerlingen hebben nood aan zwemwater maar ook de zwemclubs en de inwoners van Ranst willen al eens een duik in het water doen.
Gesprekken werden gevoerd, haalbaarheidsstudies werden opgesteld en uiteindelijk zaten de burgemeesters van Nijlen, Zandhoven en Ranst rond de tafel met een concreet plan. Dit plan wordt nu volop uitgewerkt met als doel om onmiddellijk na de verkiezingen een definitieve keuze te maken.
Over de plaats en de voorkeur voor een instructiezwembad zonder glijbanen en andere spel elementen was er eensgezindheid. Dat het over een grote investering gaat was duidelijk vandaar dat de noodzaak bestond om minimaal met 3 gemeenten samen te werken. Een extra steun van de minister van Sport Ben Weyts is natuurlijk uiterst welkom en kan de bouw van een intergemeentelijk zwembad alleen mar vergemakkelijken.
N-VA Ranst wil er mee voor zorgen dat de Ranstenaren terug baantjes kunnen trekken in een zwembad dicht bij huis.

 

 


Artikel: Gazet van Antwerpen - 23/04/2024

Ranst, Zandhoven en Nijlen willen samen in het bad voor intergemeentelijk instructiezwembad op grondgebied Nijlen

De gemeenten Zandhoven, Ranst en Nijlen smeden plannen voor de bouw van een intergemeentelijk zwembad op grondgebied Nijlen. Twee locaties aan de Broechemsesteenweg zijn in de running. Intussen opent dit weekend het nieuw Sportoase-zwembad in Lille, waar de Zandhovenaar - als de gemeenteraad het goedkeurt - aan inwonerstarief zal mogen zwemmen.
Het nieuws over het intergemeentelijk zwembad in Nijlen komt een beetje verrassend. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) vertelde het in ATV naar aanleiding van het nieuws dat minister van Sport Ben Weyts (N-VA) veertig extra zwembaden wil. Vlaanderen voorziet daarvoor 30 jaar lang zes miljoen euro per jaar: samen een investering van 180 miljoen. Weyts mikt in de eerste plaats op klassieke instructiebaden zonder toeters en bellen, gericht op schoolzwemmen, baantjes trekken en zwemlessen, geen pretbaden.
Paul Verbeeck (CD&V), burgemeester van Nijlen, bevestigt de plannen. “We zitten in de onderzoeksfase. Maar zeker is dat de drie gemeenten samen een studie gaan opstarten. Daarin zullen we bekijken welk soort zwembad we exact nodig hebben, onder welke beheersvorm we dat gaan doen en op welke locatie dat zal komen. Op de laatste vlak is er nog geen beslissing genomen, maar Ranst en Zandhoven hebben wel al laten weten dat ze op hun grondgebied geen geschikte opties zien. Daarom lijkt het er op dat het nieuwe zwembad op Nijlens grondgebied zal komen. We kijken daarbij vooral naar locaties in de buurt van de Broechemsesteenweg, nabij de twee andere partners.”
“We mikken vooral op een functioneel instructiebad, in de eerste plaats gericht op scholen, kinderen die willen leren zwemmen en verenigingen.”
De Moervelden in Broechem en de site van het Revalidatiecentrum Pulderbos zijn dan kennelijk definitief overboord. Voor Johan De Ryck klinkt de Broechemsesteenweg goed, want het ligt vlakbij Broechem en Emblem. Voor de mensen van Ranst en Oelegem is het al wat verder.
Sportoase Lille
Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) bevestigt het nieuws. “Maar we zetten in op verschillende pistes. Het nieuw intergemeentelijk zwembad in Nijlen - als het er komt - is morgen nog niet open. Daarom leggen we deze donderdag op de gemeenteraad een overeenkomst ter stemming met Lille over het nieuw Sportoasezwembad in Lille, dat dit weekend opent. Onze inwoners zouden er dan tegen hetzelfde verminderd tarief als de inwoners van Lille kunnen gaan zwemmen. Ook voor onze scholen kan het schoolzwemmen dan opnieuw opstarten.”

Het verminderd tarief in Sportoase Lille bedraagt 4,80 euro voor een volwassene en 3,5 euro voor een kind tussen 2 en 12 jaar. De openingsuren zijn ruim, op weekdagen van 8 tot 22 uur en in het weekend en op feestdagen van 8 tot 18 uur.
Voor Viersel en Massenhoven is een zwembad in Nijlen interessant, voor Pulderbos ligt het verder dan Lille. Of het verminderd tarief in Lille stopt als Zandhoven in Nijlen in een eigen zwembad investeert? “Dat zullen we nog zien, de overeenkomst met Lille zou over zes jaar lopen, later eventueel verlengbaar. We kijken naar alle mogelijkheden, voor het schoolzwemmen zijn de mobiele zwembaden van Swimwise ook nog interessant”, zegt burgemeester Van Hove.
De piste van een nieuw zwembad op de site van het Revalidatiecentrum Pulderbos is hiermee definitief van de baan. Intussen zijn op Hooidonk nu echt de werkzaamheden begonnen voor de bouw van de nieuwe Revapolis. De site van het Reva ligt in blauwe zone voor gemeenschaps- en openbare nutsvoorzieningen. Een grote nieuwe verkaveling kan er niet komen. Wel bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, zorginstelling, asielcentrum, detentiecentrum of gevangenis.
Zwemvijver
In februari keurde de Vlaamse regering de versoepeling van regels goed voor de vrij zwemzone. Lokale besturen kunnen daarmee aan de slag om bijkomende locaties te voorzien. De nieuwe regelgeving schaft een reeks voorwaarden af zoals de verplichting om stortbaden, sanitair, douchecabines en blustoestellen te voorzien. Ook de criteria voor de bodem, zoals een zandondergrond en een maximale hellingsgraad, gaan op de schop. Of Zandhoven al verder de mogelijkheden heeft onderzocht om de gemeentelijke visvijver in Viersel tijdens hete zomers open te stellen voor zwemmers?
“De waterkwaliteit werd onderzocht en die was goed”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Maar de vissers die er actief zijn, zijn geen voorstanders. Je zou eventueel een zone kunnen afbakenen voor zwemmers. We zijn er nog niet verder mee aan de slag gegaan.”
Kristin Matthyssen, Bert Provoost

 

Artikel: N-VA Nationaal - 21/04/2024

Weyts wil 40 extra zwembaden in Vlaanderen

Minister van Sport Ben Weyts mikt met een nieuw Zwembaddecreet op 40 extra zwembaden en minstens 10.000 m² extra zwemwater. Vlaanderen voorziet daarvoor 30 jaar lang zes miljoen euro per jaar: samen dus een investering van € 180 miljoen. De voorbije jaren kwam er een einde aan de daling van het aantal zwembaden en werd er al stevig geïnvesteerd in bestaande zwembaden. Nu is het dus tijd voor de volgende stap: nieuwe zwembaden bouwen. Weyts mikt in de eerste plaats op klassieke instructiebaden zonder toeters en bellen: saai, maar degelijk én betaalbaar voor de lokale besturen die co-financieren. Ideaal ook voor scholen die leerlingen zwemlessen willen aanbieden.
“We gaan het voor de steden en gemeenten veel gemakkelijker maken om “ja” te zeggen tegen een zwembad – en dus ook moeilijker om “nee” te zeggen”, zegt Weyts. “Ik roep alle partijen op om de realisatie van een nieuw zwembad op te nemen in de lokale verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen”.
Degelijke basiszwembaden voor iedereen
Daarvoor heeft Ben Weyts een nieuw Zwembaddecreet klaar dat de basis legt voor 40 extra zwembaden en minstens 10.000 m² extra zwemwater. Vlaanderen wil de steden en gemeenten 30 jaar lang ondersteunen met zes miljoen euro per jaar: samen een investering van 180 miljoen. Weyts mikt in de eerste plaats op klassieke instructiebaden met een minimale afmeting van 10 meter breed en 25 meter lang. Ideaal voor recreanten, scholen die zwemlessen willen organiseren en lokale clubs. Geen toeters en bellen, die een zwembad zeer duur maken om uit te baten, maar een degelijk basiszwembad waar kinderen kunnen leren zwemmen, ouderen en gehandicapten vrij kunnen sporten en sportievelingen hun baantjes kunnen trekken. Het Zwembaddecreet voorziet dat de nieuwe zwembaden betaalbare inkomtarieven en voldoende ruime openingsuren aanbieden. Om de exploitatiekosten verder te drukken, zal er bijna-energie-neutraal gebouwd worden.  
Golf van nieuwe zwembaden
“We mikken op een golf van nieuwe zwembaden”, zegt Weyts. “Geen subtropische zwemparadijzen met tal van torens en buizen, maar compacte lokale zwembaden die betrouwbaar en betaalbaar zijn. Dat sluit perfect aan bij onze andere investeringen in sportinfrastructuur.”
Ben Weyts
Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is