Gemeenteraad 18 februari 2013

Op 19 februari 2013, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Speelbos aan de De Fraulalaan -
2. Intercommunales - 
3. Groenonderhoud - 
4. Bestuursakkoord - 
5. Onderhoud van de wegen - 
6. Werking flitspalen Antwerpsesteenweg - 

Lees het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

 

Onderhoudswerkzaamheden in het speelbos aan de De Fraulalaan te Oelegem
Bij hoogdringendheid werd een bijkomend punt door N-VA op de agenda geplaatst betreffende de werkzaamheden die vandaag uitgevoerd werden in Oelegem waarbij alle struiken die tussen de bomen stonden werden afgegraven. Johan De Ryck (N-VA) interpelleerde de schepen van parken en plantsoenen Jef Verhaegen over de zware beschadiging die aan de biotoop van dit park werd aangebracht. Hij was van mening dat het niet nodig was om de buurtbewoners vooraf te informeren over deze werken in hun wijk met de redenering dat de gemeente op haar grond doet wat zij wil. Deze werken werden uitgevoerd om het park gemakkelijker te kunnen onderhouden aldus de schepen. Een zeer eigenaardige redenering vinden wij vermits een grasperk veel meer onderhoud vraagt dan struiken. (zie ook ons persbericht “Speelbos De Fraulalaan zwaar verminkt door de gemeente”)

 

ntercommunales
Voor de aanduiding van vertegenwoordiger, plaatsvervangers en bestuurders in de diverse intercommunales werd er gestemd coalitie tegen oppositie, waarbij steeds de kandidaat van de coalitie de meerderheid van de stemmen achter zijn naam kreeg.

Groenonderhoud
Zoals vorig jaar zal een gedeelte van het groenonderhoud in de gemeente uitbesteed worden aan een sociale werkplaats. De lastvoorwaarden werden goedgekeurd door de gemeenteraadsleden.

Bestuursakkoord
Groen vroeg in een interpellatie of de nieuwe beleidsverantwoordelijken al een bestuursakkoord hadden opgesteld waarin ze de krachtlijnen van hun beleid voor deze legislatuur hadden bepaald. De Burgemeester kon enkel melden dat de twee coalitie partijen nog steeds bezig waren met de opstelling van het bestuursakkoord.

Onderhoud van de wegen
Na de winterprik zijn vele wegen in onze gemeente in slechte staat.  Het gaat hier over gewestwegen en gemeentewegen. Groen wou weten van de schepen van openbare werken Fernand Bossaerts of er al een plan was om de herstellingen van de wegen aan te pakken. De schepen meldde ons dat het gewest op de hoogte was gesteld en dat men voor de gemeentewegen bezig is met het opstellen van een inventaris van de problemen.

Werking flitspalen Antwerpsesteenweg
Johan De Ryck (N-VA) interpelleerde de schepen van verkeersveiligheid Tine Muyshondt over het feit dat met de flitspalen op de Antwerpsesteenweg geen snelheidsovertredingen meer kunnen vastgesteld worden door het ontbreken van de noodzakelijke wegmarkering. De schepen gaf toe dat de camera’s al geruime tijd niet meer in werking zijn door het ontbreken van de markeringen. Zij ging aan het gewest vragen om de wegmarkeringen aan te brengen, maar voegde er wel aan toe dat dit voor haar geen prioriteit was. (zie ook ons persbericht “Snelheidsduivels hebben vrij spel in Ranst”)

 

Interpellaties N-VA

 

Werking flitspalen Antwerpsesteenweg.

Toelichtende nota:
Voor de flitspalen langs de Antwerpsesteenweg wordt er gebruikgemaakt van camera’s waarbij de snelheidsmeting gebeurt op basis van het Doppler-effect namelijk de teruggekaatste radarbundel.

Omdat in de beginperiode van de flitspalen in uitzonderlijke gevallen niet-correcte metingen gebeurden werd er overgegaan tot een systeem met twee foto's gebaseerd op twee onafhankelijke metingen.

Hierbij wordt er een tweede foto genomen, 0,5 seconden na de eerste foto. Op het wegdek moeten er markeringen aangebracht zijn op een onderlinge afstand van twee meter. Op de tweede foto kan door vergelijking met de eerste foto en de markeringen op de weg de afstand gemeten worden die het voertuig heeft afgelegd in het tijdsinterval van 0,5 seconden.

Hierdoor beschikt men over twee onafhankelijke metingen die elkaar dienen te bevestigen en aldus worden niet-correcte metingen geëlimineerd.

Na het aanbrengen van de nieuwe asfalt laag in november 2012 zijn de wegmarkeringen niet terug aangebracht, met als gevolg dat het sindsdien onmogelijk is om onbetwistbare snelheidsovertredingen vast te stellen.

Onze vragen:

  1. Waarom werden deze wegmarkeringen ter hoogte van de flitspalen niet opnieuw aangebracht?
  2. Zijn er sindsdien geen snelheidscontroles meer uitgevoerd met deze flitspalen?
  3. Zijn de camera’s die voorzien zijn voor deze flitspalen nog reglementair in orde (ijking / onderhoud)?
  4. Is er al overgestapt naar digitale camera’s of wordt er nog gewerkt met een filmrolletje?

 

Bijkomend punt bij hoogdringenheid toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van 18/02/2013 - Interpellatie van N-VA

Onderhoudswerkzaamheden in het bos / speelplein aan de De Fraulalaan te Oelegem

Vandaag zijn er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd in het speelbos / speelplein aan de De Fraulalaan te Oelegem waarbij alle struiken die tussen de bomen stonden zijn afgegraven.
Het afgraven van een terrein is volgens onze mening veel meer dan onderhoudswerken.

Het terrein wordt proper gemaakt werd er geopperd door de schepenen die ter plaatse de toestand is komen bekijken.

De werkzaamheden die nu uitgevoerd worden stroken helemaal niet met de roep naar meer biodiversiteit.
De biotoop van padden, kikkers, wilde bijen en kleine knaag- en zoogdieren werd zwaar beschadigd.

Verschillende buurtbewoners hebben met verontwaardiging gereageerd.

Onze vragen:

  1. Werden de buurtbewoners vooraf geraadpleegd en / of  geinformeerd over deze werken in hun wijk?
  2. Waarom worden deze werken uitgevoerd?
  3. Wat gaat er verder met dit terrein gebeuren?

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is