Gemeenteraad 18 maart 2013

Op 20 maart 2013, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Kerkfabriek Sint-Gummarus - 
2. Bestuursakkoord 2013-2018 - 
3. Buitengewone plekjes - 
4. Klimaatneutrale Organisatie 2020 - 
5. Verbouwen en uitbreiden van een bestaand glasbouwbedrijf - 

Lees het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

Kerkfabriek Sint-Gummarus Emblem: waarborg lening
N-VA Ranst stelt zich de vraag of het wel verstandig is om een lening aan te gaan bij een bank die virtueel failliet is en enkel kan voort bestaan door Staatssteun.
Vermits wij in het dossier enkel een voorstel van Belfius aantroffen stelden wij de vraag waarom er geen offertes gevraagd werden bij andere bankinstellingen?
De gemeente stelt zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk borg voor de lening. Daarom wenste N-VA ook te vernemen of het college inspraak heeft en mede onderhandelt over de voorwaarden van de lening.
De schepen van financiën Roel Vermeesch wees erop dat de Kerkfabriek autonoom een lening kan afsluiten en dat zij hun dossier in het schepencollege komen verdedigen. Na lang aandringen van N-VA zei de schepen dat hij in het dossier van de Kerkfabriek offertes van meerdere banken had gezien.
Hoe zou het komen dat N-VA twijfelt aan de oprechtheid van de schepen?

Bestuursakkoord 2013-2018

Vijf maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 en de vorming van de coalitie Open VLD en CD&V in Ranst is er nog steeds geen bestuursakkoord. De posten zijn verdeeld maar een visie over het beleid dat de burgemeester en de schepenen de volgende zes jaar gaan voeren is nog steeds onbekend.

Niettegenstaande de openheid die het bestuur verkondigt blijft de communicatie naar de Ranstenaren volledig afgesloten betreffende de doelstellingen die dit bestuur wil nastreven tijdens deze legislatuur.

Nochtans moeten gemeenten werken op basis van een meerjarige beleidsplanning die de volledige gemeentelijke legislatuur beslaat en die de grote opties bevat die het bestuur wil realiseren. Dit meerjarenplan moet inzicht verstrekken in de aard en de omvang van het voorgenomen beleid en dienstverlening, de beoogde doelstellingen en de financiële gevolgen die aan de uitvoering verbonden zijn.

Men verschuilt zich achter het feit dat er in 2014 gestart moet worden met een nieuw boekhoudprogramma (BBC Beleids- en BeheersCyclus), maar dit programma moet vanaf 2014 in alle gemeenten toegepast worden en wanneer we naar de naburige gemeenten kijken zien we dat daar wel een gedetailleerd bestuursakkoord werd opgesteld.

N-VA Ranst is verbolgen over deze gang van zaken en stelt vast dat de huidige coalitie partners er nog steeds niet in geslaagd zijn om onderling tot een bestuursovereenkomst te komen.

De tekst die het gemeentebestuur aan ons overhandigd heeft kan u lezen in bijlage.

Deelname aan project ‘Buitengewone plekjes’ van de Antwerpse Regionale Landschappen
N-VA Ranst zal dit project ten volle ondersteunen en hopen dat een van de 50 verkozen Buitengewone plekjes in Ranst zal liggen.
De inwoners van Ranst kunnen een project voorstellen. Dit moet gebeuren tussen 16/03/2013 - 30/04/2013. In de volgende uitgaven van Ranst Actueel zal hierover de nodige informatie verschijnen.

Hernieuwing deelname aan de campagne ‘Klimaatneutrale Organisatie 2020’
Wij steunen volledig het engagement van de gemeenten om in 2020 een klimaat neutrale organisatie te zijn en wij hopen dat de huidige schepen van Milieu in navolging van haar voorgangster zich ten volle gaat inzetten om de doelstellingen tegen 2020 te behalen.
Van het gemeentebestuur van Ranst verwachten wij dat zij in samenwerking met de Milieuraad acties zal uitwerken voor de vermindering van de broeikasgasuitstoot.

 

Interpellatie N-VA

 

Verbouwen en uitbreiden van een bestaand glasbouwbedrijf. / John Oliviers N-VA Ranst
Het College van Burgemeester en Schepenen heeft op 07/02/2013 een dossier overgemaakt aan Ruimte en Erfgoed met een gunstig advies betreffende het verbouwen en uitbreiden van een bestaand glasbouwbedrijf na slopen van enkele bedrijfsgebouwen op percelen gelegen aan de Broederlozestraat te Ranst.

N-VA had vastgesteld dat in de toelichting voor het verlenen van een gunstig advies de wet werd overtreden.

De afstandsregel bepaalt dat nieuwe glasbouwbedrijven mogen worden opgericht op ten minste 300m van een woongebied of op ten minste 100m van een woonuitbreidingsgebied.
Deze stedenbouwkundige beperking geldt echter niet voor de uitbreiding van bestaande bedrijven.
 
Aangezien het bestaande bedrijf buiten de 300m zone ligt, kan er dus voor de uitbreiding geen vergunning verleend worden, dit in tegenstelling tot het besluit van het college.

Volgens AROHM mogen bestaande bedrijven die buiten de 300m zone liggen, niet uitbreiden tot binnen de 300m zone. De geplande uitbreiding is dus niet wettelijk en gaat in tegen het KB van 28 december 1972(artikel 11.4.1).

Omdat wij de stemming hadden gevraagd om het advies van gunstig naar ongunstig te veranderen conform de wet wilde de burgemeester niet antwoorden op de kern van de zaak. Zijn argument was dat de beslissingen van het schepencollege niet door een stemming in de gemeenteraad kan gewijzigd worden.

N-VA Ranst zal het hier niet bij laten. Wordt vervolgd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is