U bent hier
Het politiek rapport van GVA geeft burgemeester 7,5 op 10
N-VA Ranst
Gazet van Antwerpen stelde de vraag: Wat bracht jouw gemeentebestuur er de afgelopen legislatuur van terecht?
Zij vroegen telkens aan drie partijen (de burgemeester, een lid van de oppositie en onze journalist) om het beleid te beoordelen en om een score op 10 te geven. Geven ze de meerderheid een dikke pluim of een vette buis?
Burgemeester gaf een 8 op 10
De oppositie gaf een 4 op 10
De journalist gaf een 7,5 op 10
Een dikke pluim van Gazet van Antwerpen voor N-VA Ranst dat zich gedurende zes jaar hard heeft ingezet om de belangen van de Ranstenaar te verdedigen.
Artikel: Gazet van Antwerpen - 20/09/2024
POLITIEK RAPPORT. Van brand tot Turkse herdershonden en storm: burgemeester kreeg veel op zijn brood in zijn eerste legislatuur
Met een comfortabele meerderheid van 15 op 25 zetels besturen N-VA en Groen samen Ranst. De afgelopen zes jaar zat er weinig ruis op de tandem. Groen drukte met twee schepenen toch sterk zijn stempel. Dat uitte zich in een aantal mobiliteitsingrepen en plantacties. Het kan spannend worden in Ranst, want een groot deel van de oude politieke partijen die bij de vorige verkiezingen afgestraft werden, heeft zich verenigd in de nieuwe partij P.I.T.
8/10
Rapport van de burgemeester
Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) had het niet altijd onder de markt. Een nieuwe middelbare school in Ranst: dat klinkt als goed nieuws. Maar wat als de initiatiefnemers een tamelijk klein perceel in een smalle straat uitkiezen als locatie en de buurt de komst niet ziet zitten? Uiteindelijk leidde het tot een weigering van de omgevingsvergunning.
Ook bijtincidenten met Turkse herdershonden hielden Ranst bij momenten in de ban. Veel mensen vonden dat de burgemeester te lankmoedig optrad en een tekort aan daadkracht toonde, maar blijkbaar zijn lokale besturen aan handen en voeten gebonden als het aankomt op het verwijderen van gevaarlijke honden. Hoe beoordeelt Johan De Ryck (N-VA) zelf zijn eerste rit als burgemeester?
“Ik zou zeggen dat we 90% van onze doelstellingen gerealiseerd hebben”, zegt hij. “Er is veel gebeurd. Straten, voet- en fietspaden werden vernieuwd of grondig onderhouden, in elke deelgemeente werden speelpleintjes heraangelegd, de gemeentelijke scholen werden uitgebreid met bijkomende klaslokalen. Verschillende rioleringsprojecten werden opgestart. Niettegenstaande de enorme investeringen die werden uitgevoerd, zijn we erin geslaagd om de financiën op orde te houden.”
Inspraak
“De Ranstenaren kregen directe inspraak in het beleid. Voor de eerste maal werd er in Ranst aan het begin van onze bestuursperiode een burgerbevraging gehouden om te weten wat er leeft in Ranst”, zegt de burgemeester. “Een aantal onderwerpen werden verder uitgewerkt via de adviesraden, de themaraden en via het participatietraject van Veerkrachtige dorpen.”
“Na twee jaar onderhandelen met Fedasil zijn we erin geslaagd om een capaciteit voor het asielcentrum vast te leggen. De normale capaciteit van het opvangcentrum in Broechem ligt nu vast op 300 plaatsen. In geval van crisis kunnen er maximaal 150 extra plaatsen geactiveerd worden.”
Wat bleef er nog op de plank liggen? “De voorbereidende gesprekken over de bouw van een intergemeentelijk zwembad zijn in een finaal stadium, maar de definitieve beslissing zal pas volgend jaar kunnen genomen worden. (Ranst wil samen met Zandhoven en Nijlen een intergemeentelijk zwembad bouwen op grondgebied Nijlen, red.) Het Safipad zorgt al voor een veilige fietsverbinding, maar de uitbreiding vanaf D’Enge naar Campus Vesta en het Netekanaal moet nog gerealiseerd worden. De samenwerkingsovereenkomst met de provincie voor de overdracht van die grond is wel al ondertekend.”
Bent u zelf tevreden? “Ranst heeft sinds 1 januari 2019 voor de eerste maal een voltijdse burgemeester. Ik had dit beloofd tijdens de campagne in 2018. Na zes jaar is het overduidelijk dat de vele taken die naar de gemeente werden doorgeschoven, niet meer naar behoren kunnen uitgevoerd worden door een halftijdse burgemeester. Verder ben ik tevreden over de goede samenwerking met de schepenen binnen het college van burgemeester en schepenen tijdens deze bestuursperiode.”
4/10
Rapport van de oppositie
Bart Goris, nu nog gemeenteraadslid voor Goesting! en straks lijsttrekker voor de nieuwe partij P.I.T., begint positief. “In de afgelopen zes jaar zijn er enkele belangrijke projecten gerealiseerd die een positieve impact hebben gehad op de gemeente. Een voorbeeld hiervan was het project Veerkrachtige Dorpen. Dit initiatief, gestart vanuit de provincie, heeft dan ook geleid tot een aantal mooie lokale projecten. Een ander positief aspect was de invoering van de bouwrichtlijnen in Ranst. Dat hebben we dan ook mee gesteund in de gemeenteraad.”
Er volgt echter een ‘maar’. “Het is jammer dat de theorie en de praktijk vaak verschillend zijn voor dit gemeentebestuur. Ze verkondigen wel dat het gedaan is met grote bouwprojecten, maar tegelijk worden er tal van grote bouwdossiers goedgekeurd zoals grote verkavelingen in watergevoelig gebied of meergezinswoningen buiten de zone voor kernverdichting.”
Volgens Goris zijn er ook verschillende zaken niét gerealiseerd. “We merken dat de kloof tussen de bevolking en het gemeentebestuur heel groot is geworden. Door het afschaffen van verschillende overlegorganen en het gebrek aan communicatie en betrokkenheid hebben veel inwoners en verenigingen het gevoel dat hun stem minder wordt gehoord. Bovendien zijn bepaalde maatregelen, zoals de invoering van fietsstraten, snelheidsbeperkingen en verschillende bouwdossiers, zonder voldoende overleg met de buurtbewoners doorgevoerd.”
Volgens Bart Goris is het algemeen onderhoud van het openbaar domein de laatste jaren sterk achteruitgegaan. “Het bestuur doet weinig om dorpen leefbaarder te maken en activiteiten in de dorpen te houden. Denken we maar aan het verwijderen van het gemeentehuis uit het centrum, het niet tijdig invullen van een uitbater voor de sporthal, het extra steunen van de middenstand in de dorpen, en zoveel meer.”
Voor de komende zes jaar moet het nieuwe bestuur zich richten op een aantal concrete dossiers, vindt Goesting!/P.I.T. “Allereerst is het essentieel om de communicatie met inwoners en verenigingen te verbeteren. Dat kan door het herstellen van overlegorganen en het invoeren van meer directe communicatiekanalen, zoals een wekelijks vragenuur met het schepencollege. Het is belangrijk dat grote verkeersmaatregelen zoals het invoeren van fietsstraten, knippen van straten en snelheidsbeperkingen gedragen worden door de bevolking.”
Verder vindt Bart Goris, en het toekomstige P.I.T, dat er veel aandacht nodig is om een herstelbeweging in gang te zetten. “We moeten ook zorgen dat onze dorpen echte dorpsgemeenschappen blijven en we willen dus zeker geen fusie richting Wommelgem. Ook een belastingverhoging of alle sociale woningen centreren in één groot project willen we vermijden. We willen kleinschalige projecten die verspreid liggen over de verschillende woonwijken.”
De ondersteuning voor lokale verenigingen werd volgens Goris “verwaarloosd. “Dit geldt voor jeugd- en sportverenigingen, maar ook voor landbouw-, cultuur- en seniorenverenigingen.”
7,5/10
Ons rapport
Het streefdoel voor de verdere uitbouw van het administratief centrum aan de Van den Nestlaan in Broechem loopt achter op schema. N-VA en Groen willen alles samenbrengen op één locatie. Op zich is daar iets voor te zeggen.
Je kan het Ransts bestuur geen populisme verwijten. N-VA en Groen blijven bij hun standpunt en zijn niet snel onder de indruk van harde tegenwind of kritiek. Dat heet standvastigheid, en is een kwaliteit in de lokale politiek. De Nieuwe Maasweg, een nieuwe gemeenteweg die de Vaartstraat moet ontlasten, kreeg veel tegenkanting van milieuverenigingen. Het Ranstse bestuur bleef bij zijn mening. “Het is een verkiezingsbelofte die we aan de inwoners van de Vaartstraat hebben gemaakt”, zei schepen Luc Redig (Groen). “Hun straat is nu onleefbaar door het zwaar verkeer.” De vergunning werd in augustus afgeleverd door de deputatie.
Toen de KSA en Chiro van Broechem dit jaar op vrij dwingende wijze steun vroegen voor nieuwe jeugdlokalen - die inderdaad versleten zijn, maar de bedragen die circuleerden waren pittig - lieten N-VA en Groen zich niet onder druk zetten.
Er zijn nu duidelijke bouwrichtlijnen, afgestemd op een woonbehoeftestudie. Al leeft bij de inwoners de perceptie dat er nog veel te veel gebouwd wordt. Ook op het vlak van erfgoed zijn er valse noten. Op de bescherming van de windvang van de molen van Oelegem werden al uitzonderingen op de maximale bouwhoogte gemaakt. Voor één dossier werd Ranst teruggefloten door de deputatie hierover.
Het redden van Millegemveld in Ranst vlak bij de mooie kerk van Millegem mag je op het conto van dit bestuur schrijven. Maar om dan 140 geplande sociale wooneenheden in Emblem aan de Weidestraat in Emblem te centreren: dat is wel wat veel van het goede.
Onder impuls van de gemeente en Ranst Boomt werden veel bomen bijgeplant. Spijtig genoeg had Ranst de brute pech dat er in de zomerstorm op 9 juli massaal veel bomen sneuvelden. Het initiatief voor een zomerbar in Domein Moervelden, twee zomers ingevuld door het team van Barmuda, was een fijn idee.
Kristin Matthyssen