Het speelbos aan de Oelegemse Van Steenbergenlaan wordt gekapt en dat zorgt voor heel wat opschudding.

Op 10 juli 2014, over deze onderwerpen: In de pers

Op 23/06/2014 kregen de buurtbewoners een brief van het gemeentebestuur met de melding dat er een volledige kaalkap zal gebeuren in het speelbos van de Van Steenbergenlaan. Het is niet verwonderlijk dat de omwonenden zeer wantrouwig staan ten overstaan van het gemeentebestuur. In de brief staat dat er in een volgend plantseizoen nieuwe aanplantingen zullen aangebracht worden maar dat er momenteel nog geen aanplantingsplan is. Dit wil zeggen dat nog niet geweten is welk budget er hiervoor moet uitgetrokken worden met als gevolg dat het gemeentebestuur zich kan verschuilen achter het feit dat er onvoldoende middelen zijn om zo de heraanplanting op de lange baan te schuiven.
N-VA Ranst stelt vast dat de vergrassing van onze zogenaamde “groene gemeente” en de afbouw van de biodiversiteit door dit gemeentebestuur verder gezet wordt.

Artikel: Gazet Van Antwerpen 10/07/2014

De oppositiepartijen Groen en NV-A nemen het gemeentebestuur zwaar op de korrel voor deze beslissing. Burgemeester Lode Hofmans (Open Vld) zegt dat alles verloopt onder toezicht van het agentschap Natuur en Bos en dat over de nieuwe aanplantingen zal overlegd worden met de buurtbewoners.
In totaal worden 317 dennenbomen gekapt en 63 zomereiken worden uitgedund. De NV-A stelt dat “het perceel al dertig jaar eigendom is van de gemeente en in die tijd slechts drie keer onderhouden is. Een jaarlijks onderhoud had dergelijke ingrijpende ingreep overbodig gemaakt” zegt Johan De Ryck.
Ook Groen verzet zich tegen de ingreep. “Een uitdunning van de groene zone was meer aangewezen. Zulke drastische ingrepen liggen gevoelig en er was nog al wat verzet in de buurt” zegt gemeenteraadslid Luc Redig.
De burgemeester geeft toe dat hij verbaasd is over de reactie van de buurtbewoners. “We hebben de ingreep even laten stilleggen om de gemoederen te laten bedaren. We hebben alles in overleg met Natuur en Bos gedaan. Uitsluitend de bomen die zij gemarkeerd hebben om te kappen worden aangepakt. Alles gebeurt op advies van specialisten. We zijn hier niet over één nacht ijs gegaan. We hadden al lang de intentie om daar iets te doen en dat is ook gebeurd op vraag van de mensen die daar wonen. Er worden ook nieuwe bomen aangeplant en daar zal ook overleg over gebeuren met de buurt.” besluit Hofmans.

Artikel: Nieuwsblad 09/07/2014

Buurt protesteert tegen bomenkap. Het gemeentebestuur van Ranst is begonnen met de kap van honderden bomen aan de Van Steenbergenlaan en de Van Vrieselelaan. Volgens de gemeente is het bos verwilderd, de buurt vreest haar groene long te verliezen.
‘Enkele buurtbewoners hebben geklaagd dat ze geen licht in hun tuin krijgen en daarom zijn wij nu allemaal ons geliefde bos kwijt’, zegt Frans Lammens, die naast het bos woont. ‘Doodjammer is het dat ze die klagers gelijk geven. En er is blijkbaar niets meer aan te doen.’
De buurt krijgt de steun van oppositiepartijen Groen en N-VA. ‘Waarom deze drastische beslissing?’, vraagt Luc Redig (Groen) zich af. ‘We dringen aan op het behoud van de bomen die nog niet gekapt zijn. Met een degelijk onderhoud van het bos kom je veel verder’ argumenteerde Johan De Ryck.
De bomenkap werd ondertussen onder druk van de omwonenden tijdelijk gestaakt. De gemeente blijft achter haar beslissing staan. ‘De boodschap van het Agentschap Natuur en Bos was duidelijk: een uitdunning is niet meer mogelijk’, zegt schepen van Parken Jef Verhaegen (Open VLD). ‘Alle vergunningen zijn al maanden rond en het hout is bovendien al verkocht. Na de kap starten we met de aanleg van een nieuw speelbos.’
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is