Infovergadering mogelijk bouwproject aan de Weidestraat

Op 10 januari 2024, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:


Burgemeester Johan De Ryck gaf volgende inleiding:

"In 2009 heeft Ranst de opdracht gekregen om 151 sociale huurwoningen te realiseren. De uiterste datum om zelf initiatief te nemen is 2025.
In het verleden werden er door het gemeentebestuur veel te weinig inspanningen geleverd om het bindend sociaal objectief te behalen. Gevolg hiervan was dat de Vlaamse regering zelf het initiatief zou nemen en een aannemer zou aanstellen om op het grondgebied van Ranst de bijkomende huurwoningen te realiseren.
De gronden aan de Weidestraat waren al sinds 2016 voorbestemd voor sociale woningbouw. Toen vroeg Vitare een verkavelingsvergunning aan voor 240 wooneenheden waardoor de 8 ha zo goed als volledig bebouwd zou worden. Wij hebben heel duidelijk gesteld dat het project sterk moest worden gereduceerd naar maximum 140 wooneenheden, met de garantie dat slecht 4 ha of dus maximaal de helft van het terrein mag worden bebouwd en de rest moet worden ontwikkeld als openbaar groen.
Door het faillissement van Vitare werd het volledig volbouwen van het terrein niet uitgevoerd.
Door deze gronden terug op te nemen als mogelijkheid om de bijkomende huurwoningen te realiseren kon dit gemeentebestuur vermijden dat de Vlaamse regering zelf het initiatief zou nemen.
Wij horen regelmatig de verzuchting dat jonge mensen niet meer in Ranst kunnen blijven wonen omdat de prijzen van gronden en woningen niet meer betaalbaar zijn. Dat is voor ons een zeer belangrijk motief om in dit project naast de 70 sociale huur woningen eveneens 70 koopwoningen te voorzien.
Zodra onze intenties bekend werden gemaakt hebben wij vanuit de buurt verschillende reacties ontvangen. Er mogen geen heel lange doorlopende gevels komen, er moeten meer groene elementen in het straatbeeld voorzien worden, hoe verloopt de mobiliteit enzovoort.
Alle verzuchtingen werden doorgegeven aan het studiebureau OMGEVING dat aangesteld werd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen. Vandaag wordt een ontwerp aan jullie voorgesteld. Dit infomoment is een eerste stap in een lange weg die nog af te leggen is. Er moet namelijk nog een ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt worden. Dit zal ongeveer 3 jaar in beslag nemen. Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning wordt nog eens 2 jaar voorzien. Telkens zullen de nodige inspraak momenten voorzien worden."

In de Woonbehoeftestudie van de gemeente Ranst staat dat “De gemeente Ranst schiet tekort in het behalen van de doelstellingen uit het bindend sociaal objectief. Om in een voldoende sociaal woonaanbod te voorzien kan een woonuitbreidingsgebied of binnengebied worden aangesneden. De analyse van de verschillende woonuitbreidingsgebieden en binnengebieden toont aan dat de woonuitbreidingsgebieden Weidestraat hiervoor potentieel in aanmerking komen. Het woonuitbreidingsgebied Weidestraat heeft een lage open ruimte waardering. Zowel de knooppuntwaarde als het voorzieningenniveau zijn hier goed. Op basis van deze beoordeling is het gebied potentieel ontwikkelbaar.”

In de Vlaamse Codex Wonen staat:
Bindend sociaal objectief: welke opdracht heeft uw gemeente?
Uw opdracht als gemeente: voldoende sociale huurwoningen realiseren tegen 2025
Vlaanderen wil het sociaal woonaanbod versneld uitbreiden en geografisch spreiden. Elke gemeente kreeg daarom een bindend sociaal objectief (BSO) opgelegd. In de periode 2009-2025 moet de gemeente op haar grondgebied een aantal bijkomende sociale huurwoningen realiseren. Vanuit haar regisseursrol op het vlak van lokaal woonbeleid neemt de gemeente concrete initiatieven om tijdig dit BSO te behalen.
 
Laat u dus niets wijsmaken door een voormalige burgemeester die staat te roepen dat hij zijn voeten veegt aan de wetgeving.
"Best kan hij het decreet lokaal bestuur (DLB), met de daarin een opsomming van de  bevoegdheden van de burgemeester, nog eens lezen" zegt burgemeester Johan De Ryck. Hierin staat letterlijk “Als burgemeester ben je belast met de uitvoering van de wetten en de decreten in de gemeente.”
 

Artikel: Gazet van Antwerpen  - 11/01/2024


Bewonersvergadering over 140 geplande sociale wooneenheden in Emblem verloopt woelig

Op een bewonersvergadering over de plannen voor een nieuwe sociale verkaveling aan de Weidestraat in Emblem kregen de gemeente Ranst en sociale woonmaatschappij De Voorkempen veel tegenwind. Actiecomité Red de Emblemse Velden kreeg steun van voormalig burgemeester en huidig onafhankelijk oppositieraadslid Lode Hofmans.
Het lokaal bestuur wil samen met sociale woonmaatschappij De Voorkempen - tevens de opdrachtgever - zeventig sociale huurwoningen en zeventig sociale koopwoningen realiseren op een perceel van acht hectare aan de Weidestraat in Emblem. Het gaat om woonuitbreidingsgebied, waar Ranst sowieso enkel nog sociale woningbouw toestaat. In 2016 wou Vitare, een onderdeel van Matexi, er al een sociale verkaveling met 240 wooneenheden bouwen. De firma ging echter failliet.
“In 2009 kreeg Ranst de opdracht van de Vlaamse overheid om 151 sociale huurwoningen te realiseren. De uiterste datum om zelf initiatief te nemen is 2025. In het verleden werden er door het gemeentebestuur veel te weinig inspanningen geleverd. Als we niets ondernemen, gaat de Vlaamse overheid zelf een aannemer aanstellen”, vertelde burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “Dan nemen we liever zelf het initiatief, zodat we de plannen zelf kunnen sturen.”
Volgens raadslid Lode Hofmans klopt dit niet en staan er geen boetes op het niet behalen van het sociaal bindend objectief. Hij oogstte met zijn interventie bijval bij de leden van het actiecomité Red de Emblemse Velden, die eerder al een petitie met 600 handtekeningen overhandigden. Burgemeester De Ryck vond het ongepast dat Hofmans de bewonersvergadering op die manier kaapte, zoals hij het omschreef. “Hij wou zich profileren. Op een bewonersvergadering past dit niet.”
Groene buffer
Volgens de burgemeester hield studiebureau Omgeving in de plannen wel degelijk rekening met de opmerkingen uit de petitie. “De rij boompjes in het midden blijft behouden. De mensen aan de Handboogweg waar al woningen staan, krijgen een groene buffer. De helft van het gebied blijft gevrijwaard als openbaar groen.”
Het actiecomité was verbaasd dat alle woningen in de wei aan de Handboogweg komen. “De reden is dat dat gebied het hoogst gelegen is en mits bufferbekkens perfect bebouwbaar”, aldus de burgemeester.
Het actiecomité betreurt dat de uitnodigingen voor de bewonersvergaderingen slechts enkele dagen voordien in de bus zaten en dat de bewoners uit de Ranstsesteenweg niet uitgenodigd werden. Het miste ook een mobiliteits- en waterstudie. “Het probleem rond wateroverlast in de sociale woningen maar ook in de reeds bestaande omliggende huizen, zou men misschien oplossen met het bouwen van paalwoningen”, aldus het actiecomité. “Dat Groen achter dit soort projecten staat in een tijdperk van betonstop, is van de pot gerukt.”
Volgens burgemeester De Ryck is er van paalwoningen geen sprake. “Dat er nog geen mobiliteits- of waterstudie werden uitgevoerd, komt omdat we nog niet in die fase zitten. Eerst moet namelijk nog een ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt worden. Dit zal ongeveer drie jaar in beslag nemen. Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning wordt nog eens twee jaar voorzien. Telkens zullen de nodige inspraakmomenten voorzien worden. We blijven overtuigd dat dit een goede plek is, dichtbij de winkels en het openbaar vervoer, met het station van Lier dichtbij.”
Het comité van zijn kant kondigt aan veel bezwaren te gaan verzamelen mocht het huidig plan doorgang vinden.
Kristin Matthyssen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is