Meerderheid stemt voor Vlaams Belang- kandidaat

Op 22 januari 2013, over deze onderwerpen: In de pers

De aanduiding van een kandidaat uit de oppositie voor een adviserende zitje in het bestuur van de projectvereniging Antitankgracht zorgde voor een verrassing. Ook tot haar eigen verbazing werd Vlaams Belang- kandidate Christel Engelen verkozen met dertien stemmen boven N-VA kandidate Lutgart van Dessel die twaalf stemmen verzamelde .

Engelen is het enige Vlaams Belang raadslid, de N-VA telt negen vertegenwoordigers in de raad.

Christel Engelen bevestigt dat ze ook voor Lutgart van Dessel had gestemd wat dus betekent dat de hele meerderheid voor de Vlaams Belanger heeft gekozen. “Ik had al een nul achter mijn naam gezet toen bleek dat ik dertien stemmen had gekregen Bij de verkiezing voor de politieraad waren er ook al vreemde dingen gebeurd maar dit had ik niet zien aankomen. Er was met mij niets afgesproken en ik hoef aan niemand rekenschap af te leggen. Ik zal in de toekomst altijd stemmen zoals ik wil.”

Johan de Ryck van N-VA “We hadden met de oppositie afgesproken dat we op Lutgart zouden stemmen. Ook Christel Engelen zou voor Lutgart stemmen. Bij het tellen van de stemmen bleek de volledige Open VLD en CD&V voor Christel gekozen te hebben. Lutgart had de volledige oppositie achter zich gekregen. We hebben daar tijdens de zitting geen opmerkingen over gemaakt maar we stellen toch vast dat op deze manier het cordon in Ranst is doorbroken.”

Ook Groen vreest dat daarmee een nieuwe evolutie wordt ingezet waarbij de krappe meerderheid van CD&V en Open Vld vaker een beroep zal doen op de extra stem van Vlaams Belang.

Burgemeester Lode Hofmans (Open Vld) relativeert. “We hebben gewoon voor de persoon gekozen. Christel heeft ook in de politieraad goed werk geleverd en ze was altijd present. Voor ons had het ook over de twee kandidaten verdeeld mogen worden. We hebben niet voor een partij gekozen dus het is zinloos dit als een schending van het cordon sanitaire te bestempelen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is