“Nieuw ongeval koste wat kost vermijden”

Op 11 augustus 2020, over deze onderwerpen: In de pers

Standpunt N-VA Ranst:

Het mooie weer zet velen ongetwijfeld aan om een verfrissende duik te gaan nemen. Zwemmen, springen en duiken in waterlopen houdt risico's in. 
Er bestaat nogal wat verwarring over het al of niet mogen zwemmen in het Albertkanaal, de Nete  en de vijvers rond het fort van Oelegem en het fort van Broechem.

Albertkanaal en Netekanaal
De bevaarbare waterwegen in Ranst zijn niet ingericht om te zwemmen. Gaan zwemmen in het kanaal of springen of duiken vanop de oever of vanop de bruggen is niet alleen onverstandig, het is ook verboden.
Niet alleen is de waterkwaliteit niet overal zoals het hoort, duiken in ondiep water kan letsels opleveren en op de bodem liggen soms voorwerpen die je door het troebele water niet kan zien.
Voorbijvarende schepen kunnen niet snel uitwijken of vaart minderen en zwemmers kunnen door de zuigende werking naar een schip toe worden getrokken.
Ook de grote verschillen in temperatuur zijn zeer verraderlijk waardoor zelfs geoefende zwemmer in de problemen kunnen komen. Tenslotte is er ook het gevaar van de onderstroming.

Fort van Oelegem en Broechem
Ook in het water aan de forten is het verboden te zwemmen.
Er bestaat een groot risico op verdrinking door onderstroming in het water en door gevaarlijke obstakels zoals scherpe prikkeldraad en onontplofte munitie onder water.
Daarenboven zijn het forteiland, de gracht en de oever privaat eigendom. Het betreden van privéterrein is strafbaar.

Hou het veilig en neem dus geen risico's en ga niet zwemmen of duiken in de waterlopen in Ranst.


Artikel in Gazet van Antwerpen/Stad en Rand - 11 Aug. 2020

De verdrinkingsdood van de 20-jarige Palestijn Reas uit het asielcentrum van Broechem zondag in het Netekanaal in Lier schrikt blijkbaar weinig zwemmers af. Maandag sprongen enkele kilometers verderop in het Netekanaal in Emblem weer jongeren van de brug. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) ging zelf met de jongeren in gesprek.

Je zou denken dat de dood van een jongeman toch minstens één dag zou nazinderen, maar niets is minder waar. Onder de spoorwegbrug aan de Nazarethdreef in Lier komen 24 uur na het drama zelfs doodleuk jongeren voorbij gezwommen. Of ze dan niet gehoord hebben dat iemand hier verdronken is en de burgemeester van Lier nog gehamerd heeft dat het Netekanaal een verboden en levensgevaarlijke plaats is om te zwemmen, met de koude onderstromen? “Ja maar, die gast kon niet zwemmen”, roepen ze vanuit het water terug. “Hij is per ongeluk in het water gevallen. Wij zijn ervaren sportzwemmers”, zegt het duo, en klieft verder richting kajakclub.

In vergelijking met de brug over het Netekanaal in Emblem, is het in Lier nog rustig. In Emblem zitten zeker een dertigtal jongeren maar ook volwassenen in en rond het water. Op de brug staan drie jongeren klaar om te springen, maar als ze ons fototoestel opmerken komen ze naar beneden. Het blijken jonge Eritreeërs te zijn die ook in het asielcentrum van Broechem verblijven. Ze hebben naar eigen zeggen nog niet gehoord dat iemand van de medebewoners zondag verdronken is. “Dat lijkt me sterk, want de korpschef van de politiezone Berlaar-Nijlen is er vanmiddag komen uitleggen dat het verboden is om in het Netekanaal te zwemmen”, vertelt burgemeester Johan De Ryck (N-VA) van Ranst, die maandag zelf in discussie ging aan het Netekanaal met de zwemmers.


“Ik ben zelf sportzwemmer geweest en het is hier levensgevaarlijk. Als de sluis in Viersel opengaat, komt er een gevaarlijke, koude onderstroom. Met de enorme temperatuurverschillen nu het buiten 36 graden warm is, wordt de kans groot dat je bij zo'n koude onderstroom in een thermische shock geraakt of een kramp krijgt. Ik heb hier zelf net op tijd iemand kunnen vastgrijpen bovenop de brug die naar beneden wou springen en niet gezien had dat er net een bootje onderdoor kwam gevaren.”
“Waar moeten wij dan zwemmen?” vraagt een jongeman. “De zwembaden zijn open”, antwoordt burgemeester De Ryck, die maandag foto's kwam nemen van de palen waar de vier extra verbodsborden die de gemeente besteld heeft, moeten komen. “Normaal krijgen
we ze donderdag binnen. Als het zo doorgaat, is het een kwestie van tijd vooraleer we hier ook een drenkeling hebben, en dat wil ik vermijden.”
kristin matthyssen

 

Artikel in Gazet van Antwerpen/Stad en Rand - 10 Aug. 2020

Twintiger ging kopje-onder en kwam niet meer boven

Een 20-jarige jongeman is zondagnamiddag verdronken in het Netekanaal in Lier. Dat is verboden en het slachtoffer kon niet goed zwemmen.
Vrienden zochten door de hitte verkoeling in het Netekanaal aan de Nazarethdreef, maar omstreeks 15u liep het mis en de twintiger ging kopje-onder. “Het slachtoffer bleef een halfuur onder water. Duikers van de brandweer konden hem vinden en haalden hem uit het
water”, vertelt Magalie Derboven, woordvoerster van de politie Lier.
Een opgeroepen mug probeerde de jongeman nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. “Het slachtoffer is helaas overleden”, zegt Derboven. De politie waarschuwt nogmaals dat zwemmen in het Netekanaal verboden is. Ook tijdens deze hittegolf. “Er is een
gevaarlijke onderstroom in dat kanaal.” (svh, tdk)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is