Corona-opstoot terug te leiden naar bemette speelpleinbegeleider

Op 28 juli 2020, over deze onderwerpen: In de pers

Standpunt N-VA Ranst:

Er is geen reden voor paniek in Ranst. 
Hoewel het aantal positieve tests momenteel vergelijkbaar is met die aan het begin van de crisis, kan ik jullie geruststellen dat er nu veel meer getest wordt dan in die periode en dat de personen die Covid-19 positief testen veel vaker geen of nauwelijks ziekteverschijnselen vertonen en dus niet in het ziekenhuis dienen opgenomen te worden. 

Wanneer iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de regels naleeft kunnen we de verspreiding van Covid-19 stoppen 

  1. Blijf thuis als je ziek bent;
  2. Was je handen vaak met water en zeep;
  3. Hou minstens 1,5 meter afstand van anderen;
  4. Beperk je fysieke contacten;
  5. Neem extra voorzorgsmaatregelen bij contacten met mensen uit een risicogroep;
  6. Draag een mondmasker dat mond en neus bedekt in de plaatsen waar het verplicht is, maar ook in situaties waar de veiligheidsafstand van minstens 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd.

Denk er steeds aan dat enkel het gebruik van een mondmasker niet volstaat om het virus tegen te houden. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn het houden van een veiligheidsafstand van minstens 1,5 meter van anderen en de hygiënemaatregelen.

 

Artikel in Het Laatste Nieuws/Antwerpen Zuid - 28 Jul. 2020

Corona-opstoot terug te leiden naar bemette speelpleinbegeleider
Ranst kreeg de voorbije week te maken met een opstoot van het aantal coronagevallen en is momenteel de op één na slechtst scorende gemeente van de provincie. Volgens burgemeester Johan De Ryck wordt er gericht gezocht naar de besmette mensen.
Uit de cijfers van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor volksgezondheid, blijkt dat de voorbije week in Ranst 21 besmettingen werden vastgesteld. In vergelijking met het aantal bewoners scoort Ranst daarmee het slechtst na de stad Antwerpen.
Het gemeentebestuur zoekt naar manieren om de uitbraak in te perken. "Tot voor kort kregen we geen informatie van de dokter, maar sinds zaterdag hebben we de gegevens van de besmette mensen. Nu kunnen we ze traceren en zien welke maatregelen genomen kunnen worden", zegt burgemeester Johan De Ryck.Een groot deel van de recente besmettingen in Ranst kan teruggekoppeld worden aan de speelpleinwerking. "Het is begonnen bij een besmette begeleider op de speelpleinwerking. Nadat ze dat is komen melden, hebben we haar bubbel met 2,5- tot 3-jarigen onmiddellijk gesloten. Alle betrokken begeleiders, ouders en kinderen werd gevraagd om contact op te nemen met hun huisarts. Dat lag mee aan de basis van het hogere aantal positieve testen in onze gemeente." (CVDP)

 

Artikel in Het Laatste Nieuws/Antwerpen Zuid - 27 Jul. 2020

Ranst heeft relatief gezien vierde meeste nieuwe coronagevallen
Met 19 nieuwe besmettingen in de laatste 7 dagen heeft Ranst het vierde meeste nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners in heel België. De uitbraak in een bubbel van de gemeentelijke speelpleinwerking heeft daar volgens burgemeester Johan De Ryck (N-VA)
veel mee te maken. Hij hoopt dankzij meer informatie over de testresultaten in de nabije toekomst korter op de bal te kunnen spelen.
Na Lint, Borsbeek en Antwerpen staat Ranst op vier in de lijst van het meeste nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen per 100.000 inwoners. De 19 nieuwe gevallen vertalen zich door de 19.008 inwoners tot 100 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is op die schaal slechts vier minder dan Antwerpen.
Uitbraak in speelpleinbubbel
Burgemeester De Ryck beseft de ernst van de situatie. "Het wordt stilaan duidelijk dat we opnieuw een moeilijke periode tegemoet gaan in het bestrijden van het COVID-19-virus." Toch plaatst hij een kanttekening. "Hoewel het aantal positieve test momenteel vergelijkbaar is met die aan het begin van de crisis, kan ik jullie geruststellen dat er nu veel meer getest wordt dan in die periode en dat de personen die positief testen veel vaker geen of nauwelijks ziekteverschijnselen vertonen. Die hoeven dus niet in het ziekenhuis opgenomen te worden", vertelt hij.
Wat mee aan de oorzaak ligt van het hoge aantal besmettingen, is de bubbel van 2,5- tot 3-jarigen van de gemeentelijke speelpleinwerking. Die werd na het eerste bericht van een positieve test bij een van de begeleiders stopgezet. "Alle betrokken begeleiders, ouders en kinderen werd gevraagd contact op te nemen met hun huisarts. Zo lieten veel Ranstenaren zich op korte tijd testen. Dat ligt mee aan de basis van het hogere aantal positieve testen in onze gemeenten."
Vanwege het opflakkerende coronavirus kwamen de burgemeesters van de Eerstelijnszone Pallieterland (Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen en Ranst) zaterdag om 14 uur samen om duidelijkheid te krijgen over de situatie in de regio. Daar werd beslist dat vanaf heden burgemeester rechtstreeks op de hoogte gebracht zullen worden van de testresultaten. "Zo kunnen we korter op de bal spelen en sneller lokale maatregelen nemen", klinkt het.
Specifiek voor Ranst vraagt de burgemeester de fysieke contacten toch wel te beperken. Echte extra maatregelen behalve zoals die opgelegd worden door de federale overheid en de provincie komen er nog niet. Die moeten wel strikt gevolgd worden. "Ik reken op jullie verantwoordelijkheidsgevoel en de geest van solidariteit van elke Ranstenaar om de afstandsregels na te leven en om alle gezondheidsaanbevelingen toe te passen", besluit burgemeester De Ryck. (EMZ)

 

Artikel in Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas - 27 Jul. 2020

Pallieterland richt Covid-19-team op
Het Agentschap Zorg en Gezondheid bezorgde alle gemeenten een draaiboek om een heropflakkering van het coronavirus in te dijken.
Een van de maatregelen is de installatie van een regionaal Covid-19-team.
De Eerstelijnszone Pallieterland, die de gemeenten Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen en Ranst omvat, heeft haar Covid-19-team zaterdag voor het eerst bijeengeroepen. De burgemeesters bespraken samen met de artsen de situatie in hun regio. Op deze vergadering werd onder andere beslist dat de burgemeesters voortaan rechtstreeks op de hoogte worden gebracht van de testresultaten om zo de situatie in hun gemeente in kaart te kunnen brengen. Zo kunnen ze veel korter op de bal spelen en sneller lokale maatregelen nemen.
(cvr)

 

Artikel in Het Nieuwsblad - Ma. 27 Jul. 2020

Plotse opstoot in Ranst: “Link met een besmette dame op speelpleinwerking”
Ranst heeft slechte co­ronacijfers: er zijn de voorbije zeven dagen negentien gevallen vastgesteld. Volgens de burgemeester is de plotse opstoot te wijten aan een besmetting op de speelpleinwerking.
Tijdens de eerste coronagolf bleef Ranst gespaard. Nu heeft burgemeester Johan De Ryck (N-VA) kopzorgen. “Dokters beroepen zich op hun beroepsgeheim en wilden me niet zeggen wie positief heeft getest. Gelukkig is nu afgesproken dat we beter geïnformeerd zullen worden over de testresultaten.”
Volgens de burgemeester hangt de toename in Ranst samen met een geval in de entourage van de speelpleinwerking. Die besmetting zorgde ervoor dat een groep van kinderen tussen 2,5 en 3 jaar in quarantaine moest. “Een man testte positief en zijn echtgenote had drie dagen op de speelpleinwerking geholpen. Die mensen kwamen ons melden dat ze besmet waren. Daarop hebben we alle kinderen van die bubbel, hun ouders en eventueel ook grootouders laten testen, net als alle begeleiders. Zo kwamen we al snel aan tachtig tests. Dat heeft de cijfers sterk beïnvloed. Gelukkig is niemand van de positieve testers ernstig ziek geworden.”
De burgemeester legt geen specifieke maatregelen op voor zijn gemeente, maar roept iedereen op om zich aan de regels te houden. Hij benadrukt dat een mondmasker niet volstaat om het virus tegen te houden. “Iedereen moet de veiligheidsafstand en de hygiënemaatregelen respecteren.” (sl)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is