Sint Antonius met het varken

Op 22 januari 2024, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:

Het varken heeft in veel culturen een symbolische betekenis. In sommige culturen wordt het varken gezien als een symbool voor geluk. Niet voor niets zijn spaarpotten vaak gemaakt in de vorm van een varken.
In een verkiezingsjaar is het al altijd zo geweest dat de politieker die het hoogste bod deed op de varkenskop burgemeester werd van Ranst.

"Natuurlijk nam ik geen risico om het lot te tarten" aldus burgemeester Johan De Ryck. Er werd flink geboden, maar de aanhouder won uiteindelijk toch. Een behoorlijk bedrag dat goed besteed gaat worden door de Millegemvrienden aan het onderhoud van het mooie kerkje van Millegem. Of de traditie gerespecteerd gaat worden en Johan De Ryck terug burgemeester wordt zullen we zien op zondag 13 oktober 2024.

 

Artikel: Gazet van Antwerpen  - 22/01/2024


Als traditie gerespecteerd wordt, volgt Johan De Ryck zichzelf op

    
Als we de wetmatigheden van de Heilige Antonius mogen geloven, is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Ranst al bekend. Zittend burgemeester Johan De Ryck (N-VA) bracht met 500 euro het hoogste bod uit op de varkenskop tijdens de Sint-Antoniusviering in Millegem.
Naar verluidt zou wie in het verkiezingsjaar met de varkenskop naar huis gaat de volgende burgemeester worden. In 2018 boden vorige burgemeester Lode Hofmans en Johan De Ryck tegen elkaar op tot 350 euro, maar moest Hofmans uiteindelijk de duimen leggen voor De Ryck, die ook écht de nieuwe burgemeester werd. Het ziet ernaar uit dat de huidige burgemeester er nog een termijn wil bijdoen, want hij bood tot 500 euro, een nieuwe recordprijs voor de varkenskop tijdens viering in Millegem. Hij had eerder ook al iets voor 60 euro gekocht. De opbrengsten gaan naar het onderhoud van het kerkje.
De vzw Millegemvrienden kreeg veel offergaven binnen. De varkenskop was een gift van slagerij Dieltjens. Wie de kop had, kreeg er nog een marsepeinen kopje bovenop. Er waren ook veel primulaplantjes en Millegemse zomerhoning. Een schilderij van de Drie Koningen bracht 40 euro op. Stefan Oorts kocht de magnumfles Klootzakjesbier voor 40 euro. Alleen de stokbroodsnijder werd ingehouden, daar waren geen kandidaten voor.
Kristin Matthyssen

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is