Sloop brokkelbrug Vaartstraat

Op 10 maart 2024, over deze onderwerpen: In de pers

N-VA Ranst:

In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 maart werd de oude "brokkelbrug" over de E34/E313 aan de Vaartstraat afgebroken.
Om de brug te slopen, werd de autostrade volledig afgesloten in beide richtingen.
Het leek wel op een autoloze zondag. Geen geluid van wagens maar wel van vogels.

Zondagmorgen kwam minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) en Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) samen met Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) naar het persmoment op de werf. Nadien werd de snelweg terug opengesteld voor het verkeer.  

Nu kan er gestart worden met de bouw van de nieuwe brug. In april 2024 wordt eerst de middenpijler gebouwd.
Er komt een rijweg voor dubbelrichtingsverkeer en een enkelrichtingsfietspad aan beide zijden, afgescheiden van de rijbaan. Daarnaast wordt er ook een ecoduct langs het fietspad aangelegd.
De opening van de nieuwe brug aan de Vaartstraat is voorzien tegen eind 2024.

 

 

Artikel: Gazet van Antwerpen - 10/03/2024

Afbraak brug trekt toeristen: broertjes in pyjama ’s nachts uit bed om alles te volgen

“Ik wou dat ík die brug had mogen afbreken”, zegt Thimo (10), die samen met zijn mama Wendy De Witte en broer Matteo (7) ’s nachts speciaal was opgestaan. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA), die zelf tot één uur bleef kijken, sprak over een vijftigtal brug-watchers en een vlot verloop.

De afbraak van een brug, dat is een spektakel dat volk lokt. “Al bij al is het nog meegevallen met de chaos op de weg”, zegt burgemeester De Ryck. “Op de omliggende wegen was het drukker, maar door de goede communicatie zoals de radiospots viel de hinder mee. Op de secundaire wegen zoals de Massenhovensesteenweg was het wel file.”

De burgemeester bleef zelf kijken tot één uur ’s nachts. “MC De Vetfrakken met clublokaal hier in de Zakstraat vlakbij de brug had zijn kantine opengesteld voor mensen die iets wilden drinken. De motorclub had ook een vreugdevuur aangestoken. De plaatsing van de fundering van de middenpijler is in de paasvakantie gepland. Dat wordt nog even een lastige periode.”

“MC De Vetfrakken met clublokaal hier in de Zakstraat vlakbij de brug had zijn kantine opengesteld voor mensen die iets wilden drinken. De motorclub had ook een vreugdevuur aangestoken”

De nieuwe brug is tegen eind dit jaar klaar. “Vooral voor de fietsers is het een lange omleiding. De nieuwe brug zal wel mooi worden, met een goed fietspad en een ecoduct”, zegt de burgemeester.

Wendy De Witte kwam met haar zoontjes Thimo (10) en Matteo (7) kijken. “We wonen achter de hoek. De jongens wilden die kranen zien”, vertelt Wendy. “Ze wilden ook per se brokken zien vallen. Ze zijn dan vroeg gaan slapen om 20u zodat ik hen rond 23.30u heb wakker gemaakt om hier een uurtje te staan kijken.” “Ik wou dat ik die brug zelf mocht afbreken”, vertelt Thimo. Om 8.30u stonden ze er opnieuw, in pyjamabroek, met de bedknuffels nog in de hand.

In Thimo zijn klas zit een kindje dat nu ver moet omrijden. “Hij woont net aan de overzijde. Zelf gebruiken wij deze brug van de Vaartstraat niet zo vaak”, zegt Wendy. “Het was wel eens leuk om vanmorgen in de stilte hier naartoe te fietsen. Normaal kan je hier in de parallelweg mekaar niet verstaan van het lawaai. Nu was het heerlijk rustig.”

Paul Lambrechts (72) woont in de Molenstraat. Ook hij kwam ’s nachts en ’s morgens kijken. Volgens Paul toonde de al lang ‘geaccidenteerde’ brug zich toch nog taaier dan verwacht. “Ze hebben tot het laatst moeten knabbelen, ze wou niet vallen”, zegt Paul.

“Het was samen met de pas vervangen brug in Wommelgem de oudste brug hier. Ik herinner mij nog hoe de E313 werd aangelegd. Ik was een kind en woonde in Wommelgem. Wij konden te voet de snelweg oversteken om beukennootjes te gaan rapen aan de Sint-Janskapel. Aan de Wijnegemsteenweg baggerden ze een vijver uit om het rondpunt in Wommelgem op te hogen. Ik herinner me dat daar grote zakken stonden vol knoken en tanden van mammoeten en andere prehistorische beesten. Ze hebben daar toen veel fossielen gevonden.”

Kristin Matthyssen

 


Artikel: Gazet van Antwerpen - 10/03/2024

Afbraak van oude brug over E313 is afgerond, snelweg in Ranst sinds 10 uur weer open

Na een nachtlang doorwerken is er nauwelijks nog een spoor te bekennen van de oude brug van de Vaarstraat in Ranst. De E313 werd om 10 uur in beide richtingen opnieuw helemaal vrijgegeven. De afbraak begon zaterdagavond zoals gepland rond 21 uur.

Sinds 1 februari voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorbereidende werken uit voor de vernieuwing van de snelwegbrug van de Vaartstraat in Ranst. De afbraak van de oude brug startte zaterdagavond om 21 uur. De E313 moest daardoor een hele nacht en een deel van de ochtend dicht.

De afsluiting liep van het op- en afrittencomplex Wommelgem tot het complex Massenhoven op de E313. Op de E34 was er een afsluiting tot aan het complex Zoersel. “De afbraak van de brug is vlot verlopen. De E313 werd gefaseerd vrijgemaakt, sinds 10 uur is de snelweg in beide richtingen opnieuw vrij”, zegt woordvoerder Stefanie Nagels van Wegen en Verkeer (AWV).

De werken zorgden zondagvoormiddag wel voor nog de nodige verkeershinder op de secundaire wegen. Zo is de Massenhovensteenweg volledig dichtgeslibd tussen Broechem en Lammerenberg in Massenhoven door het verkeer dat zich een weg zocht terwijl de snelweg dicht was.

Nieuwe brug

De bouw van de nieuwe brug start in april. De plaatsing van de fundering van de middenpijler staat in de paasvakantie gepland. Het verkeer rijdt in die periode in elke richting over twee rijstroken. De busbaan richting Antwerpen wordt afgesloten.

Tijdens de laatste drie weken van april werkt de aannemer verder aan de middenpijler. Het verkeer passeert dan over drie rijstroken, zowel richting Antwerpen als richting Hasselt en Eindhoven. De busbaan blijft eveneens afgesloten. Weggebruikers houden best rekening met files. De opening van de spiksplinternieuwe brug staat momenteel gepland voor eind 2024.

Kristin Matthyssen

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is