Fietspad tussen Campus Vesta en station van Lier

Op 25 juni 2024, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers

N-VA Ranst:


Bij de aankoop in 1998 van het voormalig Engels kamp door de provincie werd de buiten gebruik gestelde militaire spoorweg eveneens overgedragen aan de provincie.
In 2021 nam burgemeester Johan De Ryck het initiatief om tot een overeenkomst te komen met de provincie om de oude spoorwegberm over te dragen aan de gemeente.
Bedoeling was om met een nieuwe fietsroute Campus Vesta te ontsluiten. Met de voorgelegde nieuwe route wordt Campus Vesta veilig bereikbaar met de fiets vanuit verschillende richtingen: Lier, Nijlen, Kessel, Viersel (Zandhoven) en Ranst.
De nieuwe route vertrekt van het bestaande Safipad in Ranst ter hoohte van D’Enge, loopt via de oude spoorwegbedding oostwaarts, langs Campus Vesta, en kan vervolgens aansluiten op het fietspad langs het Netekanaal.
Na lange besprekingen werd er een overeenkomst opgemaakt voor de verschillende dossiers in verband met volgende grondoverdrachten:
1.    de provincie doet overdracht van een perceel gelegen buiten de omheining van Campus Vesta aan Igean voor de ontwikkeling van de KMO-zone Oostmalsesteenweg;
2.    Igean staat in voor de aanleg en financiering van de wegenis en nutsvoorzieningen van de KMO-zone en de overdracht van de wegenis na realisatie aan de gemeente Ranst;
3.    aan Steenweg op het Fort wordt een restperceel van de gemeente Ranst overdragen aan de provincie omdat men daar een nieuwe toegangspoort voor Campus Vesta wil realiseren;
4.    het zakelijke recht van de oude spoorwegbedding  gelegen tussen het bestaande Safipad en Campus Vesta wordt door de provincie overgedragen aan de gemeente Ranst om een fietsverbinding te realiseren vanuit Lier langsheen het Safi-spoor naar Campus Vesta en naar het Netekanaal.
Deze overdrachten zijn nu in een samenwerkingsovereenkomst gebundeld waarbij de gronden om “gratis” worden overdragen.
Op 6 juni 2024 heeft de deputatie de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg en financiering van het fietspad Safi spoor Oost en de aanleg van de nutsvoorzieningen en wegenis van het bedrijventerrein aan de Oostmalsesteenweg tussen de Provincie Antwerpen, de gemeente Ranst en Igean dienstverlening goedgekeurd.
De gemeenteraad van Ranst heeft deze samenwerkingsovereenkomst op 24 juni 2024 goedgekeurd.


Artikel: Gazet van Antwerpen - 25/06/2024

Safi-fietspad Oost zorgt voor veilige fietsverbinding tussen Campus Vesta en Lier

Goed nieuws voor wie vanuit Campus Vesta in Emblem (Ranst) naar Lier wil fietsen. De plannen om een fietspad aan te leggen, werden goedgekeurd door alle partijen. De aanleg en financiering van het fietspad Safi spoor Oost maken deel uit van een samenwerking tussen de provincie Antwerpen, de gemeente Ranst en intercommunale Igean.
Het fietspad Safi, dat voor een deel over het terrein van het autonoom provinciebedrijf Campus Vesta loopt, zal voor een rechtstreekse verbinding zorgen naar het station van Lier. De werken kunnen mogelijk al begin januari volgend jaar starten.
De deputatie van de provincie Antwerpen keurde de samenwerkingsovereenkomst goed op 6 juni, de gemeente Ranst deed dit maandagavond tijdens de gemeenteraadszitting.
De grond waarop het fietspad komt, is eigendom van de provincie Antwerpen. Het gaat om een oude spoorwegbedding en een strook van vijf meter breed binnen de omheining van Campus Vesta. De omheining zal vijf meter worden opgeschoven, waardoor het terrein van Campus Vesta iets kleiner wordt.
Win-winsituatie
De provincie Antwerpen schenkt de grond aan de gemeente Ranst en aan Igean in ruil voor de aanleg en financiering van het fietspad. Eenmaal het fietspad klaar is, wordt het volledig eigendom van de gemeente Ranst.
“Dit fietspad zorgt voor een mooie aansluiting met de fietsostrade in Lier”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Campus Vesta. “Voor de toegankelijkheid van Campus Vesta is dit van onschatbare waarde. Voor de provincie Antwerpen zijn veilige en comfortabele fietspaden voor functioneel fietsverkeer een speerpunt.”
Ook Pieter Van Turhout, algemeen directeur van Campus Vesta, is tevreden. “Vandaag komen weinig studenten, docenten en personeelsleden met de fiets vanuit Lier omdat de Oostmalsesteenweg veel te gevaarlijk is”, weet hij. “Dat zal nu hopelijk veranderen.”
“Het was wat puzzelen, maar alle puzzelstukjes passen nu mooi in elkaar”, voegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA) er nog aan toe. “Het project biedt ook verdere mogelijkheden voor de toekomst. Zo zou het fietspad ooit kunnen worden doorgetrokken naar het Netekanaal.”
In dezelfde samenwerkingsovereenkomst zit nog een tweede project, de ontwikkeling van de KMO-zone langs de Oostmalsesteenweg. Dankzij dit project kan de inrit naar de hoofdingang van Campus Vesta worden vernieuwd. Die inrit is momenteel in slechte staat.
(kma)

 

 

Artikel: Het Laatste Nieuws - 25/06/2024

Oude spoorwegbedding wordt fietspad tussen Campus Vesta en station van Lier

Goed nieuws voor wie vanuit Lier naar Campus Vesta in Ranst wil fietsen. De plannen om een fietspad aan te leggen, zijn goedgekeurd. Het fietspad Safi, dat voor een deel over het terrein van het autonoom provinciebedrijf Campus Vesta loopt, zal voor een rechtstreekse verbinding zorgen naar het station van Lier. De werken kunnen mogelijk al begin januari starten.
De grond waarop het fietspad komt, is eigendom van de provincie Antwerpen. Het gaat om een oude spoorwegbedding en een strook van vijf meter breed binnen de omheining van Campus Vesta. De omheining zal vijf meter worden opgeschoven, waardoor het terrein van Campus Vesta iets kleiner wordt. De provincie Antwerpen schenkt de grond aan de gemeente Ranst en aan IGEAN in ruil voor de aanleg en financiering van het fietspad. Eenmaal het fietspad klaar is, wordt het volledig eigendom van de gemeente Ranst.
“Dit fietspad zorgt voor een mooie aansluiting met de fietsostrade in Lier”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Campus Vesta (N-VA). “Voor de toegankelijkheid van Campus Vesta is dit van onschatbare waarde. Voor de provincie Antwerpen zijn veilige en comfortabele fietspaden voor functioneel fietsverkeer een speerpunt.” Ook Pieter Van Turhout, algemeen directeur van Campus Vesta, is tevreden. “Vandaag komen weinig studenten, docenten en personeelsleden met de fiets vanuit Lier omdat de Oostmalsesteenweg veel te gevaarlijk is. Dat zal nu hopelijk veranderen.”
In dezelfde samenwerkingsovereenkomst zit nog een tweede project, namelijk de ontwikkeling van de KMO-zone langs de Oostmalsesteenweg. Dankzij dit project kan de inrit naar de hoofdingang van Campus Vesta worden vernieuwd. Die inrit is momenteel in slechte staat.
Gwynedd Callaerts

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is