Adopteer een rotonde

Op 19 oktober 2016, over deze onderwerpen: In de pers

Standpunt N-VA Ranst:

Door de grote zichtbaarheid en de vaak honderden passanten per dag, vormen rotondes een ideale blikvanger in onze gemeente. 
De rotondes in Ranst zijn mooi aangelegd en voorzien van vrij weelderig groen. De keerzijde daarvan is dat ze vrij duur zijn in aanleg en arbeidsintensief qua onderhoud. 
Met dit voorstel wil N-VA Ranst de lokale ondernemingen betrekken bij de aanleg en het onderhoud van de gemeentelijke rotondes, door ze de kans te geven een rotonde te ‘adopteren’ voor een bepaalde periode.
De schepen stemde volmondig in met ons voorstel. Wij stelde voor om ons voorstel in beraad te houden en opnieuw te bespreken wanneer de andere rotondes overgedragen zijn aan de gemeente.

 

Artikel in Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid - 19 Okt. 2016:

Het adoptievoorstel van N-VA werd door de meerderheid niet van tafel geveegd, maar volgens schepen Jef Verhaegen is het niets voor Ranst omdat maar één rotonde in aanmerking komt.
Johan De Ryck (N-VA) lanceerde het voorstel om bedrijven de mogelijkheid te geven een verkeersrotonde te adopteren. “Zo kun je lokale ondernemingen betrekken bij de aanleg en het onderhoud van rotondes. In ruil mogen de bedrijven kleine reclameborden in het verlengde van elke invalsweg plaatsen. Zo komen de bedrijven in beeld en voor de gemeente levert het een besparing op, want het onderhoud van onze rotondes is niet goedkoop.”
Schepen van Lokale Economie Jef Verhaegen (Open Vld) vond het voorstel interessant. “Het probleem is dat er in Ranst maar één rotonde is die in aanmerking komt: die met de appel en de peer. De rotondes aan de vernieuwde brug in Oelegem zijn nog niet opgeleverd en ook voor de rotonde op de Keerbaan is het nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren als de brug daar verhoogd wordt.” Het idee vindt schepen Verhaegen zeker bruikbaar. “In Nederland en Frankrijk wordt het al veelvuldig toegepast. In België is Bilzen een goed voorbeeld, met elf gesponsorde rotondes. Wij hebben maar één rotonde te bieden en dan moet ik besluiten dat in Ranst de tijd nog niet rijp is voor dit idee.”
Sylvain Liekens

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is