Eerste cultuurgala vindt plaats in 2017

Op 28 november 2015, over deze onderwerpen: In de pers

Standpunt N-VA Ranst:

Wij vinden het ook belangrijk om mensen en verenigingen te bedanken voor hun bijzondere inspanningen op het vlak van socio-culturele verdiensten, erfgoedverdiensten en cultuurverdiensten.
Omdat dit reglement handelt over de toekenning van culturele prijzen en individuele personen zich kunnen kandidaat stellen voor de 3 hierboven genoemde categorieen vroeg Johan De Ryck om de 4de categorie (Individuele prijs) te schrappen.
Wij vonden het van belang dat verenigingen en organisaties die in aanmerking kunnen komen voor een prijs lid zijn van de verenigingenraad.
Het feit dat men niet wou ingaan op onze vragen doet ons vermoeden dat de de namen van de laureaten van het eerste cultuurgala reeds gekend zijn in de hoofden van het huidige college.

Artikel in Gazet van Antwerpen - 28 november 2015

De gemeente wil mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op een bijzondere manier onderscheiden. In het voorlaatste jaar van elke legislatuur zal er voortaan een gala der culturele prijzen plaatsvinden.
Schepen van Cultuur Roel Vermeesch (Open Vld) licht het plan toe. "We willen mensen en verenigingen die een bijzondere bijdrage leveren tot het socioculturele leven in de bloemetjes zetten. Daarom organiseren we een gala-avond waarop vier prijzen worden uitgereikt. Die feestelijke avond zullen we één keer per bestuursperiode van zes jaar organiseren. De vier prijzen die we toekennen, gaan naar de socioculturele verdienste, de erfgoedverdienste, de cultuurverdienste en een individuele prijs. Voor die prijzen komen mensen in aanmerking die tijdens die periode in Ranst wonen. Voor de kandidaat-winnaars moet een dossier ingediend. De winnaars krijgen 650 euro en een geschenk. De eerste keer dat we de prijzen zullen uitreiken, is in 2017."
Individuele prijs schrappen
Johan De Ryck (N-VA) pleitte ervoor om te vragen dat de verenigingen die de prijs ambiëren lid dienen te zijn van de verenigingenraad. Ook stelde hij voor om de individuele prijs te schrappen. Hij vond bovendien dat de gemeenteraadsleden vooraf moesten geïnformeerd worden over wie de prijs zou krijgen.
Die suggesties werden door Vermeesch niet overgenomen. "We willen de mogelijkheid om een individuele wetenschapper of kunstenaar te bekronen behouden. En ik zie niet in waarom verenigingen lid zouden moeten zijn van de verenigingenraad. Ze zijn vrij om te beslissen. Vooraf meedelen wie wint, neemt de spanning van zo'n gala-avond weg en dat lijkt me geen goed idee." (sl)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is