Gemeenteraad 16 november 2015

Op 16 november 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Tractorsluis Kantonbaan - 
2. Containerpark buurgemeenten - 
3. Ereburgerschap van Ranst - 
4. DCA Bouwproject Emblem - 
5. Hondenlosloopzone - 
6. RUP Zonevreemde bedrijven. 

Lees hier het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

 

Kort verslag

Aanvullend verkeersreglement: plaatsen tractorsluis Kantonbaan
N-VA Ranst had tijdens de vorige gemeenteraad geargumenteerd dat in het goed te keuren besluit de vernoemde verkeersborden niet correct waren opgesteld en wij vroegen toen om dit aan te passen. 
Vermits de schepen van verkeersveiligheid er vanuit was gegaan dat het voorstel van verkeersreglement een correcte inplanting van de borden weergaf vroeg Johan De Ryck of het reglement zonder enige aanpassing wat de plaatsing van de verkeersborden betreft verzonden werd naar de hogere overheid.
Uit het antwoord van de schepen bleek dat er nu toch rekening gehouden werd met onze bemerkingen en dat het voorstel terug ter bespreking op de agenda van de verkeerscommissie geplaatst zal worden.

Agenda algemene vergadering Igean Milieu en Veiligheid op 16 december 2015
Het openstellen van de containerparken van onze buurgemeenten voor de bewoners van Ranst was een belofte bij de overdracht van de exploitatie van het containerpark van de gemeente aan Igean. Voor een aantal Ranstenaren ligt het containerpark van de buurgemeente dichterbij dan het containerpark van Oelegem. Daarom vroeg Johan De Ryck om op de algemene vergadering aan te dringen op een versnelde openstelling van de containerparken van Schilde, Zandhoven en Boechout voor de inwoners van Ranst.
De schepen antwoordde dat na de gelijkschakeling van de betalende fracties van de containerparken de inwoners van Ranst ook gebruik zullen kunnen maken van de containerparken van onze buurgemeenten. Dit moet eerst goedgekeurd worden in het college en zal vervolgens voorgelegd worden aan de gemeenteraad.
Wij volgen dit verder op en zullen er blijven op aandringen om dit zo snel mogelijk uit te voeren.

Reglement voor de toekenning van het ereburgerschap van Ranst
Bij de goedkeuring van het Huishoudelijk reglement in april 2013 hebben N-VA Ranst de opmerking gemaakt dat het toekennen van ere titels niet meer van deze tijd is.
Het toekennen van het ereburgerschap valt voor ons onder dezelfde noemer. Iedere inwoner van Ranst die zich inzet voor zijn gemeente is een ereburger. Het toekennen van de titel ereburger aan één persoon om welke reden ook zou dan ook onrecht aandoen aan alle andere burgers die zich belangeloos inzetten voor de uitstraling van onze gemeente stelde Lutgart Van Dessel.
Daarom heeft de N-VA fractie tegen de goedkeuring van dit reglement gestemd. 

Bouwproject Emblem. - Interpellatie door Jan Dillen.
Naar aanleiding van het krantenartikel in verband met de bouw van appartementen door DCA in Emblem vroeg Jan Dillen waarom een uitrit langs de Oostmalsesteenweg wel werd toegstaan ter hoogte van de parking van het Emmelenhof en niet aan het project van DCA. Verder stelden wij ons vragen bij  de verharding die werd aangebracht en de plaatsing van een verkoopkantoor in agrarisch gebied.
De burgemeester verwees naar het bindend advies van het Agentschap Wegen en Verkeer dat in 2009 wel toestemming had gegeven voor de in- en uitrit van de parking van het Emmelenhof langs de Oostmalsesteenweg maar blijkbaar nu van gedacht veranderd is en geen toelating meer verleent om een bijkomende in-en uitrit toe te staan.
Dat de burgemeester een oogje dicht wou doen en tolerant wou zijn bij grote projecten in Ranst voor het verstrekken van een vergunning voor de plaatsing van een verkoopkantoor in agrarisch gebied vonden wij totaal onaanvaardbaar.
De regels moeten voor iedereen gelijk zijn en er mag geen onderscheid gemaakt worden tussen kleine en grote projecten argumenteerde wij.
Johan De Ryck verwees daarbij naar het Vrijstellingsbesluit waarin duidelijk staat dat constructies met een publicitair karakter niet zonder vergunning geplaatst kunnen worden. Verhardingen aanbrengen en/of een verkoopkantoor plaatsen in agrarisch gebied is ten allen tijden verboden.
N-VA Ranst wees de burgemeester op zijn plicht om ervoor te zorgen dat de wet wordt toegepast.

Hondenlosloopzone. - Interpellatie door John Oliviers.
De hondenloopzone is de enige plek waar honden zonder leiband vrij, onder het toeziend oog van hun baasjes, mogen rondlopen. Omdat ook onze gemeente veel hondenbezitters telt vroeg John Oliviers aan het gemeentebestuur om een initiatief op te starten voor de inrichting van een hondenlosloopzone.
De schepen beaamde dat er in een aantal gemeenten waaronder Kessel reeds hondenloopzones zijn ingericht. Ze sloot niet uit dat hierover kon nagedacht worden. Ze gaf wel toe dat gezien ze zelf schrik had voor honden ze geen vurige pleitbezorgster zal zijn voor hondenloopzones.

RUP Zonevreemde bedrijven. - Interpellatie door Johan De Ryck.
In het RUP zonevreemde bedrijven fase 2 stond de Autohandelaar De Schutter vermeld onder categorie 0 en onder categorie 4.
Op 12 augustus 2015 werd een aanvraag ingediend tot uitbreiden van een garage met magazijn.
Het college beslist het dossier over te maken aan Ruimte Vlaanderen met gunstig advies zonder het opleggen van randvoorwaarden.
Wanneer het bedrijf onder categorie 0 valt moet het geherlokaliseerd worden, zelfs indien geen uitbreiding noodzakelijk is. Daarom vroeg Johan De Ryck onder welke categorie het bedrijf viel en hoe het komt dat er in het door de meerderheid goedgekeurd ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Zonevreemde bedrijven – fase 2” foutieve informatie staat?
De burgemeester antwoordde dat de Autohandelaar De Schutter onder categorie 4 valt en er dus geen probleem is dat hij in woongebied gevestigd is. Naar aanleiding van onze vraag werd de opdracht gegeven om de foutieve informatie in het RUP aan te passen.

 

Interpellaties

Klik op onderstaande verwijzing voor de volledige tekst van de interpellatie.

Bouwproject Emblem.- Interpellatie door Jan Dillen.
Hondenlosloopzone. - Interpellatie door John Oliviers.
RUP Zonevreemde bedrijven. - Interpellatie door Johan De Ryck.

 

Agenda

Klik hier voor de volledige agenda van de gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is