Gemeenteraad 14 december 2015

Op 14 december 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Afschaffing van voetweg - 
2. Rechtspositieregeling - 
3. Energie- en klimaatactieplan - 
4. Subsidiereglement sportclubs - 
5. Meerjarenplan 2014-2019 en budget 2016 - 
6. Aanduiding wandelpaden - 
7. Verzoekschrift van Artez. 

Lees hier het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

Kort verslag

Gedeeltelijke afschaffing van voetweg 37 te Broechem
N-VA Ranst is tegen de afschaffing van voetwegen. Guido Wittocx wees erop dat het tijd werd dat het gemeentebestuur werk maakt van het toezicht op alle bestaande voetwegen en trage wegen in de gemeente. Het kan niet dat als motivatie voor de afschaffing van een voetweg de 30-jarige verjaring wordt ingeroepen. Het gemeentebestuur mag geen 30 jaar wachten alvorens zelf beschermende acties te ondernemen.  Voetwegen en trage wegen zijn meer en meer een toeristische troef voor onze gemeente. Daarom verzochten wij het gemeentebestuur om op te treden tegen personen die moedwillig of onwetend dergelijke wegen onbruikbaar maken.

Rechtspositieregeling 
Na 21 jaar als gemeenteraadslid de belangen van het personeel behartigd te hebben was het vanzelfsprekend dat de laatste tussenkomst die Lutgart Van Dessel deed over een personeelskwestie handelde.
Wij zijn voorstander voor de harmonisering van de bepalingen rond de vaststelling van de disponibiliteit tussen de personeelsleden die aangesteld worden door het college en door de gemeenteraad aldus Lutgart Van Dessel. Daarom waren wij bereid om de bevoegdheid te delegeren aan de gemeentesecretaris. Vermits wij wettelijk enkel kunnen delegeren aan het college vroegen wij vooraleer over te gaan tot de stemming de bevestiging van het college dat zij deze bevoegdheid eveneens zal doordelegeren aan de gemeentesecretaris. Na bevestiging door de burgemeester hebben wij de delegatie goedgekeurd.

Gemeentelijk energie- en klimaatactieplan
In het gemeentelijk energie- en klimaatplan lazen wij dat de gemeente de leiding neemt door goede voorbeelden te zoeken en die toe te passen binnen de eigen werking zowel op vlak van besluitvorming als uitvoering. Dit konden wij alleen maar toejuichen. N-VA Ranst steunt dan ook volledig de door het gemeentebestuur vooropgestelde actieplannen. 
Drie actiepunten wensten wij expliciet te vernoemen:

  • Het versterken van de biodiversiteit en het aanplanten van meer streekeigen groen in Ranst voor bijkomende CO2-captatie waarover wij al meermaals geïnterpelleerd hadden;
  • Het herwaarderen van Trage wegen waarvoor we zojuist nog hadden gepleit;
  • Maar zeker het opleggen van een minimum aantal fietsparkeerplaatsen via een verordening woonkwaliteit. Hier hebben wij op vorige gemeenteraden nog op aangedrongen. Zowel de burgemeester als de schepen hebben toen gezegd dat het college niet wenste in te gaan op ons voorstel om fietsparkeerplaatsen op te leggen aan kandidaat bouwers.

Daarom drukte Johan De Ryck de hoop uit dat het gemeentebestuur haar eigen energie- en klimaatactieplan zal uitvoeren zoals het beschreven staat.

Subsidiereglement voor Ranstse sportclubs met jeugdwerking en voor sportverenigingen
In het subsidiereglement lazen we dat clubs die minder dan 1.239 euro subsidies ontvangen geen kasverslag moeten overhandigen aan de financiële dienst van de gemeente.
Omdat wij voorstander zijn van een transparant subsidiereglement en iedereen mag weten wat de clubs met de ontvangen gelden hebben gedaan waren wij van oordeel dat ook wanneer er een subsidie van minder dan 1.239 euro wordt gegeven de clubs hun kasverslag bij de subsidieaanvraag moesten voegen.
Johan De Ryck wees erop dat dit geen extra werklast voor de clubs meebracht vermits de meerderheid van de clubs vzw’s zijn en zij reeds wettelijk verplicht zijn elk jaar een kasverslag op te maken. 
Dat het gemeentebestuur tegen ons amendement stemde kan er alleen maar op wijzen dat deze coalitie wel gul gemeenschapsgeld wil uitdelen maar dat zij niet toelaat dat er controle wordt uitgeoefend door de gemeenteraadsleden op het gebruik van die gelden.

Herziening meerjarenplan 2014-2019 en budget 2016.
Op het budget van 2016 staat er een bedrag van 50.000 euro voor bijkomende parkeergelegenheid in Oelegem. Op de vraag van An Willems antwoordde de schepen dat het hier ging over de heraanleg van de parking ter hoogte van de parochiezaal.
Onder beleidsdoelstelling 6: Ranst heeft een aangename en duurzame leefomgeving en ruimtelijke ontwikkeling van haar gemeentelijk gebied en patrimonium werd in 2017 en 2018 een investering voorzien van meer dan 6 miljoen euro. John Oliviers vroeg over welke investering het hier gaat? De grootste hap uit dit investeringsbudget zal gaan naar de oprichting van de gemeentelijke magazijnen aan de Van den Nestlaan zei de schepen.
Ranst heeft een ondernemersvriendelijk klimaat, maar kan dit gerealiseerd worden met een budget van slechts 13.000 euro vroeg Jan Dillen? Er wordt meer gedaan voor de ondernemingen in onze gemeente aldus de schepen maar de budgetten hiervoor staan verspreid onder verschillende beleidsdoelstellingen. Hierdoor is het moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van de inspanningen die gedaan worden. 
Ook in 2016 was er een budget voorzien voor het restylen van de gemeentelijke website. De nieuwe webstek is nog steeds niet operationeel zoals beloofd. Patrik Teurfs wilde weten wanneer eindelijk het resultaat zichtbaar zal zijn. De schepen kondigde weerom een vertraging aan tot februari 2016.
Bij het actieplan over het openbaar domein, de publieke ruimtes en infrastructuur staat dat dit op een duurzame manier efficiënt beheerd en onderhouden wordt. Leen Baeten verwees naar de Ranstsesteenweg die heraangelegd werd met een fietspad afgescheiden van de rijbaan d.m.v. aanplantingen. Wij stelden vast dat op sommige plaatsen de plantjes overwoekerd zijn door gebrek aan onderhoud. Voor de zoveelste maal kregen we te horen dat er een probleem is met de aannemer. De werken zijn nog niet opgeleverd en de gemeente kan dan niet ingrijpen aldus de schepen.

Aanduiding wandelpaden in de gemeente. - Interpellatie door Guido Wittocx
Onze gemeente bezit enkele mooie wandelingen zoals daar zijn: het Jozef Simonspad, het Zevenbergenpad, het Jules Persynpad, het Sint-Gummaruspad en het 4-Kerkenpad. Tijdens verschillende wandelingen was ons opgevallen dat aanduidingspaaltjes in vervallen staat zijn, overwoekerd  of zelfs helemaal verdwenen – ook de geschilderde signalisaties zijn op verschillende plaatsen niet meer zichtbaar. Guido Wittocx vroeg om een volledig nazicht te doen van deze bewegwijzering? De schepen beloofde beterschap en kondigde de volledige herwaardering van het Jozef Simonspad aan. We volgen dit zeker verder op tijdens onze volgende wandelingen.

Bindend advies AWV. - Interpellatie door Johan De Ryck
Op onze vraag: Waarom kan een uitrit langs de Oostmalsesteenweg niet aan de toekomstige appartementen van DCA kregen we als antwoord dat het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer bindend is. Naar aanleiding van de aanvraag van Iveka voor het bouwen van een hoogspanningscabine langs de straatkant in de Mollentstraat gaf het college gunstig advies ondanks het bindende negatieve advies van AWV. Blijkbaar kan het gemeentebestuur afwijken van een bindend advies. Waarom kan dit voor het ene dossier wel en voor het andere niet vroeg Johan De Ryck? Wanneer het college een vergunning aflevert moeten de wettelijke regels gevolgd worden, maar wanneer het college een advies geeft moeten wij ons niets aantrekken van de wet en kunnen wij onze eigen mening geven was het hallucinante antwoord van de burgemeester. 

Verzoekschrift van Artez in het dossier van het dak loods 3 domein Moervelden.
De vraag om een tucht en/of sanctie procedure te starten tegen de gemeentesecretaris en de financieel beheerder werd door N-VA Ranst afgewezen. Wanneer er fouten gemaakt zijn ligt de verantwoordelijkheid bij het college. Wij betreurden wel het schrijven van de gouverneur waarbij er gewezen wordt op de tekortkomingen in het dossier namelijk: de ongeldige ondertekening, de technische en beroepsbekwaamheid die niet als gunningscriterium beoordeeld mag worden en de motiveringsplicht bij afwijzing van de minnelijke schikking.     Dit schrijven heeft de indruk gewekt dat Artez mogelijk in aanmerking kan komen voor een minnelijke schikking. Het enige waarop de gouverneur had moeten wijzen was dat de termijn om beroep aan te tekenen verstreken was. Op die manier was het dossier afgesloten en zouden er geen verder juridische stappen hoeven gezet te worden aldus Johan De Ryck.

Interpellaties

Klik op onderstaande verwijzing voor de volledige tekst van de interpellatie.

Aanduiding wandelpaden in de gemeente. - Interpellatie door Guido Wittocx.
Bindend advies AWV. - Interpellatie door Johan De Ryck.

 

Agenda

Klik hier voor de volledige agenda van de gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is