Gemeenteraad 23 juni 2014

Op 19 juni 2014, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Compostvaten - 
2. Sportregio midden provincie - 
3. Gebruiksovereenkomst voor gemeentelijk patrimonium  - 

Lees het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

Kort verslag

Retributiereglement voor het ter beschikking stellen van compostvaten.
Het gemeentebestuur stelde voor om de prijs voor een compostvat te verhogen naar 35,00€.
Wij waren hier niet mee akkoord omdat in 2012 de prijs van een compostvat 14,00€ bedroeg en de gemeenteraad op 16 december 2013 een verhoging van de prijs naar 23,00€ had goedgekeurd.
Lutgart Van Dessel gaf duidelijk aan dat N-VA het ongehoord vindt om enerzijds de burgers aan te moedigen via Ranst Info en de demo-compost dag om thuis te composteren en anderzijds de prijs voor een compostvat nogmaals te laten stijgen.
Wij stelden voor om de burgers te belonen voor hun inzet en de prijs voor een compostvat te behouden op 23,00 euro in plaats van hen te bestraffen en de prijs nogmaals te verhogen naar 35,00€.
De meerderheid keurde ons amendement af.
Lutgart Van Dessel stelde jammer genoeg vast dat het gemeentebestuur een nieuwe slagzin had gecreëerd: “De composteerder betaalt?”

Jaarverslag en jaarrekening 2013 van de interlokale vereniging ‘sportregio midden provincie’
In het jaarverslag lazen wij dat er voor de aanwezigheid van de gemeenten op de vergaderingen van de werkgroep Sport een streefwaarde van 70% vooropgesteld was. Het eindresultaat voor 2013 bedroeg slechts 66%.
Onder het motto als het goed is zeggen we het ook feliciteerde Jörg Welz de gemeente Ranst die samen met Mortsel op de eerste plaats staat met een aanwezigheidsgraad van 89%.

Vaststelling van een standaard gebruiksovereenkomst en -voorwaarden voor gemeentelijk patrimonium aan verenigingen.
N-VA stelde duidelijk volledig achter het principe te staan van een eenvormige gebruiksovereenkomst voor alle lokale verenigingen.
De tekst die ter goedkeuring voorlag was echter een ontwerp dat nog besproken moest worden en op sommige punten aangepast moest worden. Daarom vroeg Johan De Ryck om deze tekst wel te bespreken, maar de stemming te verdagen tot er een definitieve tekst is opgesteld.
Ook vroegen wij ons af of de betrokken adviesorganen en of verenigingen hun advies hadden gegeven.
De schepen verklaarde dat hij de tekst had voorgelegd aan de cultuur koepel maar dat er geen advies werd gevraagd omdat dit niet verplicht is.
Wij stelden verschillende vragen over de tekst en vroegen een aantal aanpassingen.
In de tekst staat bijvoorbeeld dat bij ingebrekestelling een interest van 12 % per jaar zal worden aangerekend. Johan De Ryck merkte op dat dit woekerintresten zijn en dat dit niet meer aanvaard wordt door de rechtbanken. Dit standpunt werd beaamd door de voorzitter van de gemeenteraad. Daarom vroegen wij een aanpassing van de tekst rekening houdend met de wettelijke rentevoeten.
De tekst is de tekst en er wordt niets aan veranderd poneerde schepen Roel Vermeesch. Hij bevestigde hierbij de werkwijze van het huidige gemeentebestuur dat geen inspraak duldt zelfs niet wanneer dit een positieve tussenkomst is.
N-VA heeft zich dan ook onthouden bij de stemming van dit punt.

Aanstelling leden Lokaal Overleg Kinderopvang
Zowel in de statuten die door de gemeenteraad werden goedgekeurd als in de brochure van Kind en Gezin staat dat het lokaal bestuur vertegenwoordigd wordt door de schepen verantwoordelijk voor gezinsbeleid.
Leen Baeten vroeg om de bijkomend schepen die was vermeld als vertegenwoordiger van het college van burgemeester en schepenen te schrappen van de lijst.
Het college was niet van plan om de lijst aan te passen en kon ons ook geen afdoende uitleg geven waarom deze bijkomende schepen op de lijst stond. Dat ze daarbij de statuten die ze zelf hadden goedgekeurd aan hun laars lapten kon hen niets schelen.
Wij kunnen ons enkel de vraag stellen of de beide coalitiepartners elkaar niet vertrouwen en dat er daarom van beide partijen een afgevaardigde moet zitten in dit adviesorgaan.

 

Amendementen

N-VA Ranst is het niet eens met de besluiten die het College aan de gemeenteraadsleden ter stemming voorlegt en heeft daarom 4 amendementen ingediend.

Volgende agendapunten worden door ons geamendeerd: (klik op het punt om de volledige tekst van het amendement te lezen)

Punt 5: Oelegemsesteenweg, ruiling percelen grond.
Wij vinden het niet correct dat de gemeente de volledige kost voor deze ruiling op zich neemt en stellen voor dat beide partijen de helft van de kosten ten laste nemen.

Punt 6: Retributiereglement voor het ter beschikking stellen van compostvaten incl. beluchtingsstok en beluchtingsstokken.
Op een paar jaar tijd wordt de prijs van een compostvat verhoogd van 14,00 euro naar 35,00 euro. De gemeenteraad had in december 2013 een verhoging naar 23,00 euro goedgekeurd. Omdat de burgers worden aangemoedigd om te composteren vinden wij dat de gemeente dit moet steunen door de prijs voor een compostvat niet te verhogen.

Punt 8: Vaststelling van een standaard gebruiksovereenkomst en -voorwaarden voor gemeentelijk patrimonium aan verenigingen. 
N-VA staat volledig achter het principe staat van een eenvormige gebruiksovereenkomst voor alle lokale verenigingen.
Het document dat ter stemming voorligt is ontwerp dat nog aangepast moet worden en het advies van de betrokken verenigingen moet nog ingewonnen worden.
Daarom vragen wij om de stemming te verdagen.

Punt 14:  Samenstelling Lokaal Overleg Kinderopvang
De oververtegenwoordiging van het schepencollege in het adviesorgaan LOK wordt door ons aan de kaak gesteld.
Het voorstel van het college strookt niet met de statuten en de aanbevelingen van Kind en Gezin.
Vandaar dat wij vragen om de lijst van effectieve leden aan te passen.

Agenda

Klik hier voor de volledige agenda van de gemeenteraad van 23 juni 2014

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is