Gemeenteraad 24 maart 2014

Op 24 maart 2014, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Groenbeheer - 
2. Personeelsfeest - 
3. Zonevreemde woningen  - 
4. Woonboten - 
5. Speelbos De Fraulalaan en Van Steenbergenlaan - 
6. Brandweerbijdragen uit de periode 2007-2011  - 

 

Lees het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

 

Kort verslag

Op vraag van N-VA kwam deze gemeenteraad samen. Vermits het schepencollege had ingezien dat ze de oppositie had moeten contacteren alvorens te beslissen om de gemeenteraad niet samen te roepen en zij dit in de toekomst ook zullen doen, kon de gemeenteraadszitting haar normale verloop gaan.

Groenbeheer. - Voorstel door Johan De Ryck
Op de vorige gemeenteraad had schepen Jef Verhaegen gezegd dat het inzaaien van gras op gemeentelijke grond een efficiëntere en onderhoudsvriendelijke manier is om het terrein her aan te leggen.
Wij waren het daar niet mee eens. Daarom dienden wij een voorstel in waarbij wij verwezen naar het GNOP (Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan van Ranst).
Het GNOP is een overeenkomst tussen de provincie en de gemeente Ranst die op 22 juni 2009 door de gemeenteraad werd goedgekeurd.
Hierin staat onder meer dat de gemeente zorg moet dragen voor het verhogen van de biodiversiteit rond de gemeentelijke groene eigendommen door bijvoorbeeld struiken of een groenscherm rond de voetbal/speelpleinen te planten.
Omdat in het verleden het schepencollege geen rekening hield met de afgesloten overeenkomst vroeg Johan De Ryck de gemeenteraadsleden hun goedkeuring om de maatregelen ter instandhouden en/of verhogen van de biodiversiteit zoals beschreven in het GNOP van Ranst door het College te laten toepassen bij elke beslissing over de gemeentelijke groene eigendommen.
De schepen had een amendement opgesteld. Nadat wij de verzekering hadden gekregen dat er in de toekomst meer aandacht zal besteed worden aan de richtlijnen die in het GNOP vermeld staan werd volgende tekst door de voltallige gemeenteraad goedgekeurd:
“Bij elke beslissing over de gemeentelijke groene eigendommen dient het college van burgemeester en schepenen rekening te houden met de mensgericht, natuurgerichte en milieugerichte maatregelen zoals beschreven in het GNOP om een duurzaam, dynamisch, divers en harmonisch parkbeheer te realiseren.”

Personeelsfeest 03/01/2014. - Interpellatie door Leen Baeten
Op 3 januari vond het jaarlijkse nieuwjaarsfeest voor het personeel van gemeente en OCMW plaats in den Boomgaard te Broechem.
Wij hadden al wat cijfers opgevangen betreffende de kosten die hiermede gepaard gaan. Leen Baeten vroeg naar het detail van de kosten en het aantal personeelsleden dat effectief had deelgenomen. Burgemeester Lode Hofmans gaf ons de cijfers. Van de 230 uitgenodigde personeelsleden waren er 160 naar het feest gekomen. De keuze van de datum was volgens de burgemeester de oorzaak voor de lage opkomst. In het totaal had dit feest ongeveer 13.800,00€ gekost. Voor de catering en de drank werd ongeveer 2.800,00€ uitgegeven en voor het optreden van de groep Domino 1.850,00€. Voor de inrichting van de zaal werd er meubilair gehuurd voor een totaal bedrag van 9.150,00€.
N-VA Ranst vindt het prima dat er een groot nieuwjaarsfeest is voor alle personeelsleden. Het is een uiting van appreciatie en dankbaarheid naar deze mensen toe. Maar wat betreft de kostprijs van het gehuurde meubilair stelden wij ons terecht vragen. De burgemeester beaamde dit en beloofde op zoek te gaan naar een goedkopere formule voor het volgende nieuwjaarsfeest.

Zonevreemde woningen. - Interpellatie door John Oliviers
In de verslagen van het schepencollege zien wij verschillende dossiers passeren voor werken aan of regulariseren van zonevreemde woningen. Er werd zelfs een vergunning afgegeven om een zonevreemde woning af te breken en iets verder terug op te bouwen.
John Olivier wenste te weten of de afgeleverde vergunningen wel in overeenstemming waren met de geldende wettelijke regels.
Burgemeester Lode Hofmans gaf volgende uitleg: een zonevreemde woning is legaal indien ze vergund is of is geweest. Verder wees hij erop dat het college enkel een advies verstrekt en dat het de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar is die de beslissing neemt.
Zolang Ranst geen ontvoogde gemeente is moet deze procedure gevolgd worden.
Wij stelden onmiddellijk de vraag wanneer Ranst aan de voorwaarden zal voldoen om als een ontvoogde gemeente beschouwd te worden.
Volgens de burgemeester moet enkel het vergunningenregister van onbebouwde percelen nog worden opgesteld.

Woonboten. - Interpellatie door Lutgart Van Dessel
Uit een schrijven van de woonbootbewoners blijkt dat er geen overeenkomst gevonden kan worden tussen NV De Scheepvaart afdeling Waterwegen en Zeekanaal enerzijds en de gemeente Ranst anderzijds aangaande een permanente ligplaats voor woonboten.
Lutgart van Dessel vroeg wat de redenen hiervan waren verwijzend naar het feit dat de stad Lier wel een overeenkomst heeft gesloten voor een permanente ligplaats op het Netekanaal.
Burgemeester Lode Hofmans zei onomwonden dat het college geen voorstander is voor een permanente ligplaats voor woonboten op het Albertkanaal. Hij verwees naar diverse problemen die er nu al geweest zijn met de bewoners.

Speelbos De Fraulalaan en Van Steenbergenlaan. - Interpellatie door Johan De Ryck
In maart 2013 heeft de groendienst de grond van het speelbos aan de De Fraulalaan afgegraven waardoor alle struiken deskundig vernietigd werden. Het agentschap Natuur en Bos is toen tussen beide gekomen om verder kaalkap te verhinderen.
Er werd toen gemeld dat er een plan zou opgesteld worden om de mogelijke herinrichting/heraanplanting te bepalen conform het Bosdecreet. Van de gelegenheid zou er gebruik gemaakt worden om een inventaris op te maken van de verschillende restzones in de gemeente.
Een jaar na de feiten vroeg Johan De Ryck hoever het stond met deze zaken.
Schepen Jef Verhaegen kon enkel melden dat naar aanleiding van onze vraag hij juist voor de aanvang van de gemeenteraad het college zijn goedkeuring had gegeven om een stagiaire de opdracht te geven om de inventaris op te stellen. Hij had ook contact opgenomen met Natuur en Bos betreffend het beloofde plan voor herinrichting/heraanplanting. Dit zou eerstdaags doorgestuurd worden.
Voor de kaalkap van het speelbos aan de Van Steenbergenlaan werden de bomen reeds verkocht, maar de koper had nog niet betaald waardoor er nog geen kapvergunning kon afgeleverd worden.

Brandweerbijdragen uit de periode 2007-2011. - Extra punt op de agenda geplaatst door N-VA
Woensdag 19 maart hadden de burgemeesters tekst en uitleg gekregen van provinciegouverneur Cathy Berx betreffende de bijdrage die iedere gemeente nog verschuldigd is voor de periode 2007-2011.
Wij vroegen de burgemeester om ons het resultaat van deze bespreking mede te delen.
Eind december 2013 viel bij alle gemeenten van de provincie Antwerpen de eindafrekening van de brandweer in de bus. Een aantal gemeenten had eerder dit jaar een negatief advies uitgebracht over die afrekening. Velen zijn van mening dat ze te veel moeten betalen.
Lode Hofmans reageerde ontgoocheld op de uiteenzetting van de gouverneur. De gemeente moet 443.385,90 euro betalen voor de bijstand van het korps van Lier.
Met wat we zelf geïnvesteerd hebben op gebied van materiaal wordt geen rekening gehouden.
Verder verzet heeft volgens de burgemeester weinig zin. Budgettair was er 285.000,00 euro voorzien.
Hoe dit bedrag zal betaald worden moet nog onderzocht worden, maar dit zal geen weerslag hebben op andere geplande investeringen verzekerde de burgemeester ons.

 

Voorstel ingediend door N-VA Ranst

Volgend voorstel hebben wij ingediend - Klik op het onderwerp om de volledige tekst te lezen.

Groenbeheer - Voorstel door Johan de Ryck.
Wij vragen de gemeenteraadsleden hun goedkeuring om de maatregelen ter instandhouden en/of verhogen van de biodiversiteit zoals beschreven in het GNOP van Ranst door het College te laten toepassen bij elke beslissing over de gemeentelijke groene eigendommen.

 

Interpellaties

Volgende interpellaties hebben wij ingediend - Klik op het onderwerp om de volledige tekst te lezen.

Personeelsfeest 03/01/2014 - Interpellatie door Leen Baeten.

Zonevreemde woningen - Interpellatie door John Oliviers.

Woonboten op het Albertkanaal - Interpellatie door Lutgart Van Dessel.

Speelbos De Fraulalaan en Van Steenbergenlaan - Interpellatie door Johan de Ryck.

 

Agenda

Voor de agenda van de gemeenteraad klik hier. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is