Gemeenteraad 13 mei 2013

Op 12 mei 2013, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

1. Geplande werken bomenwijk Ranst - 
2. RUP  “Zonevreemde bedrijven" - 
3. Leveren dataverbindingen - 
4. Adviesraad voor sportbeleid - 
5. Lokaal overleg kinderopvang -
 

Lees het kort verslag, de interpellaties en de agenda van de gemeenteraad.

Verslag vorige zitting

Sylvain Raeymaekers merkte op dat het voorstel om het punt Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Zonevreemde bedrijven - fase 1” te verdagen niet van N-VA kwam maar van de volledige gemeenteraad.

Geplande werken bomenwijk Ranst / her-aanplanting bomen. Interpellatie door Leen Baeten
De bewoners van de Berken- en Dennenlaan kregen een brief in de bus waarbij zij op de hoogte werden gesteld van de start van de werken op 21 mei en dat in de Berkenlaan zowel de voetpaden als de boordstenen en de goot heraangelegd zullen worden en dat in de Dennenlaan slechts een klein gedeelte van de straat wordt aangepakt.
Leen Baeten stelde de vraag of de in oktober 2012 beloofde her-aanplanting van de 162 bomen zal gebeuren? Ook wenste we te vernemen of er maatregelen worden genomen om het vrachtverkeer in de Dennenlaan te weren? We waren ook benieuwd waarom de Dennenlaan niet in zijn geheel heraangelegd wordt?

Schepenen Jef Verhaegen en Fernand Bossaerts gaven te kennen dat over de her-aanplanting van de bomen nog verder moest nagedacht worden, dat er momenteel geen maatregelen zijn voorzien om het vrachtverkeer in de Dennenlaan te weren en dat er onvoldoende geld gebudgetteerd was voor de volledige her-aanleg van de Dennenlaan.

Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Zonevreemde bedrijven - fase 1”
Het geklungel van de Gecoro, een gemeenteraadslid en een schepen werd door Johan De Ryck gehekeld.

  • In het advies van de Gecoro stond nergens vermeld door welke stemgerechtigde leden dit advies werd goedgekeurd, waardoor N-VA niet kon controleren of het advies wel rechtsgeldig was.
  • Bij de bespreking van het RUP werd gemeenteraadslid Monique Beirinckx in het verslag vermeld als stemgerechtigd lid. Volgens de Vlaamse Codex kunnen leden van de gemeenteraad geen lid van de adviescommissie zijn.
  • Niettegenstaande het feit dat er mogelijk belangenvermenging is tussen schepen Tine Muyshondt en de bedrijven Muyshondt Nv en Gerona Nv waarvoor een deel van dit RUP werd opgemaakt, moest N-VA vaststellen dat betrokken schepen noch tijdens de gemeenteraad van 29 oktober 2012, noch tijdens deze gemeenteraad bij de bespreking van dit punt de zitting had verlaten. Het gemeentedecreet is wat dat betreft zeer duidelijk: “Het is voor een gemeenteraadslid verboden deel te nemen aan de bespreking en de stemming van punten waarin zij een persoonlijk, in dit geval familiaal, belang heeft”.

N-VA vroeg dan ook aan schepen Tine Muyshondt om de zitting te verlaten in het belang van de betrokken bedrijven. Indien zij de zaal niet zou verlaten kon de stemming ongeldig verklaard worden met als gevolg dat de hele procedure van het RUP moest worden overgedaan.
De zitting werd opgeschort en de fractievoorzitter van alle partijen gingen samen overleggen. Nadat N-VA had verzekerd dat het ons enkel ging om de correcte toepassing van de reglementen en niet om de verwerping van het RUP werd de zitting heropend en heeft schepen Tine Muyshondt de zitting verlaten.
N-VA bedankte de schepen voor haar begrip en verduidelijkte dat het niet onze bedoeling was dat er extra belastinggeld zou moeten besteed worden of dat de bedrijven het slachtoffer zouden worden door een procedurefout waardoor het dossier gemakkelijk een half jaar vertraging kan oplopen.
Aangezien N-VA constructief wil meewerken aan het beleid hebben wij vervolgens het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Zonevreemde bedrijven - fase 1” mee goed gekeurd.

Leveren dataverbindingen gemeentelijke gebouwen en OCMW: lastvoorwaarden en wijze van gunnen
In het lastenboek werden de specificaties van de bestaande dataverbindingen vermeld. Wetende dat de technologie vandaag de dag enorm evolueert, stelde wij vast dat deze specificaties erg verouderd zijn. Hogere of snellere verbindingen tussen de verschillende locaties kan de dienstverlening en communicatie enkel maar verbeteren.
Patrik Teurfs stelde dan ook de vraag of het de bedoeling was van de gemeente om in de toekomst met dezelfde verouderde datasnelheden te blijven werken.
Schepen Tine Muyshondt bevestigde dat in het lastenboek de huidige specificaties staan vermeld en dat het aan de leveranciers toekomt om verbeteringen voor te stellen.
Dit vonden wij een zeer kromme redenering. Volgens onze mening moeten in een lastenboek de gegevens beschreven staan die nodig zijn om in een latere fase te kunnen overgaan naar een bestelling.
Wij zullen de offertes van de leveranciers dan ook met argus ogen bekijken alvorens ons fiat te geven voor de definitieve aankoop.

Hernieuwing gemeentelijke adviesraad voor sportbeleid
In Ranst Info van januari - februari werd er een oproep gedaan om zich kandidaat te stellen voor  de sportraad van Ranst. Wij gingen ervan uit dat 1 maart 2013 de uiterste inschrijvingsdatum zou zijn.
Jörg Welz stelde vast dat de nieuwe sportraad werd samengesteld op 4 februari 2013. Kandidaten die zich in de loop van februari hadden ingeschreven kregen de melding dat alle 9 plaatsen reeds waren ingevuld. Volgens onze mening werd de Sportraad dus niet correct samengesteld. Om die redenen vroegen wij om dit punt te verdagen en de sportraad te vragen om een lijst met alle kandidaten voor te leggen op de volgende gemeenteraad.
Vermits de schepen niet kon aantonen dat alles wel correct verlopen was werd dit punt uitgesteld tot het einde van de gemeenteraadszitting. In die tijd werd er naarstig gezocht naar een antwoord op onze vraag.
Schepen Jef Verhaegen kon ons enkel melden dat er in september 2012 in de Sportgids al een oproep was geweest en dat het aan de algemene vergadering van de sportraad toekomt om de raad samen te stellen.

Lokaal overleg kinderopvang. Interpellatie door Leen Baeten
Leen Baeten
 vroeg aan de schepen waarom het LOK al enkele jaren niet meer samen gekomen was en of het comité opnieuw samengesteld zou worden tijdens deze legislatuur?
Tevens vroegen we hoever het staat met de plannen rond buitenschoolse kinderopvang in Emmelenhof 2 en of er ook buitenschoolse kinderopvang in de andere deel gemeentes gaat georganiseerd worden?
Schepen Hilde Goris wist dat er geen subsidie trein meer langs Ranst zal komen om de kosten van de buitenschoolse kinderopvang mee te financieren. Er zal door het college nog veel nagedacht worden over hoe en waar er kinderopvang komt maar alles zal afhangen van het budget dat hiervoor voorzien zal worden.

 

Interpellaties N-VA

 

Geplande werken bomenwijk Ranst / heraanplanting bomen. Interpellatie door Leen Baeten

Toelichtende nota:

In het kader van onderhoudswerken aan de voetpaden in de bomenwijk in Ranst werden vorig jaar in het najaar alle bomen daar gerooid. Op de gemeenteraad van 29 oktober 2012 werd er gezegd dat  de groendienst zou onderzoeken waar de heraanplanting van de 162 gerooide bomen kan gebeuren.

N-VA Ranst hoopt dat de renovatie van de bomenwijk grondig wordt aangepakt zodat niet alleen de voetpaden maar ook de boordstenen volledig vernieuwd worden, weggezakte boordstenen terug op niveau gebracht worden, verlichtingspalen opgefrist worden en dat er hier en daar toch nog groenaccenten komen zodat het weer een mooie residentiële wijk wordt.

Onze vragen:

  1. Heeft de groendienst dit effectief bekeken en werd er al beslist waar de heraanplanting zal gebeuren?
  2. Komen er ook in de Dennenlaan groenaccenten en welke?
  3. Wanneer wordt er gestart met de werken?
  4. Komt er een volledige vervanging van voetpaden en boordstenen?
  5. Wordt er bij de heraanleg iets gedaan om het vrachtverkeer in de Dennenlaan te weren?

 

 

Lokaal overleg kinderopvang. Interpellatie door Leen Baeten

Toelichtende nota:

Wij stellen vast dat dit adviescomité al enkele jaren niet meer samengekomen is.

Onze vragen:

  1. Waarom is het LOK niet meer samen gekomen?
  2. Gaat dit comité opnieuw samengesteld worden tijdens deze legislatuur?
  3. Hoever staat het met de plannen rond buitenschoolse kinderopvang in Emmelenhof 2?
  4. Wordt er gedacht om ook buitenschoolse kinderopvang in de andere deel gemeentes te organiseren?

 

  1. Dagorde

  2.  

01 Verslag vorige zitting
02 Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger Bosgroep Antwerpen Zuid
03 Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger beheerscomité Sportregio Midden-Provincie
04 Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger algemene vergaderingen ‘Aww’
05 Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger algemene vergaderingen ‘Cipal’
06 Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger algemene vergaderingen ‘Igean dienstverlening’
07 Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger algemene vergaderingen ‘Igean milieu en veiligheid’
08 Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger algemene vergaderingen ‘Ika’
09 Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger algemene vergaderingen ‘Iveka’
10 Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervanger algemene vergaderingen ‘Pidpa’
11 Agenda buitengewone algemene jaarvergadering van ‘AWW’ op 19 juni 2013
12 Agenda buitengewone algemene vergadering van ‘Cipal’ op 14 juni 2013
13 Agenda buitengewone algemene vergadering van ‘Igean dienstverlening’ op 21 juni 2013
14 Agenda buitengewone algemene vergadering van ‘Igean milieu en veiligheid’ op 21 juni 2013
15 Agenda buitengewone algemene vergadering van ‘Ika’ op 25 juni 2013
16 Agenda buitengewone algemene vergadering van ‘Iveka’ op 25 juni 2013
17 Agenda buitengewone algemene vergadering van ‘Pidpa’ op 17 juni 2013
18 Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Zonevreemde bedrijven - fase 1”
19 Leveren dataverbindingen gemeentelijke gebouwen en OCMW: lastvoorwaarden en wijze van gunnen
20 Leveren digitale schoolborden en laptops voor gemeentelijke lagere scholen: lastvoorwaarden en wijze van gunnen
21 Hernieuwing gemeentelijke adviesraad voor sportbeleid
22 Vervanging bij hoogdringendheid van de boiler van de sporthal
23 Einde concessies verwaarloosde graven op begraafplaatsen
24 Kerkbestuur O.L. Vrouw Geboorte Broechem: rekening 2012 - advies
25 Kerkbestuur O.L. Vrouw Ten Hemel Opgenomen Oelegem: rekening 2012 - advies
26 Kerkbestuur O.L. Vrouw Ten Hemel Opgenomen Oelegem: geactualiseerd meerjarenplan 2008-2013
27 Kerkbestuur O.L. Vrouw Ten Hemel Opgenomen Oelegem: kennisname budgetwijziging 2013
28 Kerkbestuur O.L. Vrouw Ten Hemel Opgenomen Oelegem: waarborg lening binnenrestauratie
29 Kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem: rekening 2012 - advies
30 Kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem: geactualiseerd meerjarenplan 2008-2013
31 Kerkbestuur Sint-Gummarus Emblem: kennisname budgetwijziging 2013
32 Kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst: rekening 2012 - advies
33 Kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst: geactualiseerd meerjarenplan 2008-2013
34 Kerkbestuur Sint-Pancratius Ranst: kennisname budgetwijziging 2013
35 Woonloket Igean, is ons bestuur nog geïnteresseerd in dienstverlening naar de bevolking? Interpellatie Groen
36 Commissies. Interpellatie Groen
37 Ranst past nu ook doelbewust voor de IDAHOT (internationale dag tegen homofobie en transfobie) Interpellatie Groen
38 Geplande werken bomenwijk Ranst / heraanplanting bomen. Interpellatie N-VA door Leen Baeten
39 Lokaal overleg kinderopvang. Interpellatie N-VA door Leen Baeten

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is