Gemeenteraadszitting van maandag 18 oktober 2021

Op 18 oktober 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers
Gemeentehuis Ranst

Kort verslag van enkele punten die werden goedgekeurd


Gemotiveerde afwijking van de referentieregio voor wat betreft de "woonmaatschappij"
In het Vlaamse regeerakkoord is opgenomen dat de sociale huisvestingsmaatschappijen en de sociale verhuurkantoren tegen 1 januari 2023 één actor dienen te vormen en dit zodanig dat in iedere gemeente maar één sociale verhuurder meer actief is: de woonmaatschappij.
Uit een studie uitgevoerd door de universiteit van Hasselt in opdracht van het provinciebestuur van Antwerpen blijkt overduidelijk dat de gemeenten Ranst voor wat betreft de woonmaatschappij best tot een andere regio kan worden gerekend (nl. Rivierenland).
Op 12 oktober is er woonoverleg geweest tussen Ranst, Duffel, Sint-Katelijne-Waver-Lier en Bonheiden over de oprichting van één woonmaatschappij. Alle partijen hebben zich akkoord verklaart met de toetreding van Ranst.
Voor het gemeentebestuur is dit een gegronde reden om een definitieve afwijking van de referentieregio te vragen aan de Vlaamse Regering voor wat betreft de woonmaatschappij.


Reglement inzake meter-/peterschap van een grafmonument
In 2019 liet de themaraad erfgoed een studie opmaken door de firma INTRO in verband met het waardevol funerair erfgoed op de begraafplaatsen in Ranst. 
In de marge van die studie kwam de vraag naar voor om een meter-/peterschap van graven mogelijk te maken.
Bij een meter-/peterschap neemt men de zorg van het betreffende graf op zich. Op deze manier kan de burger participeren in de zorg voor het funerair erfgoed.

Artikel: Gazet van Antwerpen/Stad en Rand - 20 Okt. 2021 - Peterschap verwaarloosd graf mogelijk

Voortaan is het mogelijk om in Ranst peter of meter te worden van een verlaten graf. De gemeenteraad keurde hiervoor een nieuw reglement goed, al gebeurde dat niet unaniem. Je mag er na je eigen overlijden ook zelf niet in gaan liggen.
In 2019 werd een studie opgemaakt van het waardevol funerair erfgoed op de begraafplaatsen in Ranst. Daaruit kwam ook de vraag naar voor om peterschap van graven mogelijk te maken.
Privépersonen, bedrijven en verenigingen of organisaties kunnen voortaan het peterschap verwerven over grafmonumenten. Een grafpeter of -meter engageert zich om het onderhoud en eventueel kleine restauraties op zich te nemen. Het peterschap is altijd opzegbaar. De zerk blijft eigendom van de gemeente en de stoffelijke overschotten en het grafmonument blijven onaangeroerd. Bijzettingen in het graf zijn dus niet toegestaan.
Nabestaanden in de eerste en tweede graad van de overledene, kunnen geen peter of meter worden van de zerk. “Gewoon omdat ze sowieso verondersteld worden dat te onderhouden”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA). Gemeenteraadslid Lode Hofmans (onafhankelijke) vindt het oneerlijk dat zij die erkenning als familielid niet kunnen krijgen. “Ik vind het niet correct dat de gemeente het onderhoud van grafmonumenten op de burger afwentelt”, zegt Hofmans.
Volgens burgemeester De Ryck is dat een misvatting. “Het funerair erfgoed blijven wij als gemeente uiteraard onderhouden. Voor die meters en peters spreken we over de verlaten graven die niet tot op onze lijst van funerair erfgoed staan, maar die een inwoner om een of andere reden mooi vindt. We vragen eerst altijd toestemming aan de familie. Het gaat om zerken die er verlaten uitzien.”
Dan nog vindt Hofmans het idee maar niets. “Het graf met peter ligt daar dan te blinken, en het andere mag verwaarloosd worden.” Open Vld zag er ook weinig heil in. Uiteindelijk onthielden de drie raadsleden van Open Vld zich bij de stemming en stemde Hofmans tegen. (kma)

 

Samenwerkingsovereenkomst voor het uitvoeren van het project ‘Habitatherstel zomerklokje Leeuwerik' 
De ophogingen met sloopafval die begin jaren ‘90 werd uitgevoerd moeten omwille van het herstel van de vallei van de Kleine Nete verwijderd worden. Op vraag van Gouverneur Cathy Berx werd een  samenwerkingsvoorstel uitgewerkt tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, de Dienst Duurzaam Milieu en Natuurbeleid van het provinciebestuur Antwerpen, De Vlaamse Waterweg NV en de gemeente Ranst voor het uitvoeren van het project ‘Habitatherstel Zomerklokje Leeuwerik in Emblem’ in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen in Vlaanderen.
Er werd eerst een beschrijvend bodemonderzoek uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat er van de historische bodemverontreiniging geen humaan toxicologisch risico en/of ecotoxicologisch risico uitgaat. 
De saneringsberging kent heel wat voordelen: er wordt bijkomend moeras gecreëerd (moerasgebied wordt gezien als één van de grootste CO2-opslagtanks), er wordt extra plaats gecreëerd voor water en door de wal wordt de hinder (zowel geluids- als lichthinder) afkomstig van de voetbalterreinen naar het natuurgebied geminimaliseerd. 
Het gaat over een geraamde kost van 520.000 euro waarvan Ranst 65.000 euro voor zijn rekening neemt. 

Artikel: Gazet van Antwerpen/Stad en Rand - 21 Okt. 2021 - Stukje natuur waar zomerklokje groeit, wordt afgegraven

De gemeente Ranst gaat samen met enkele partners een natuurreservaat waar het Europees beschermde zomerklokje groeit naast het Netekanaal in Emblem tot het oorspronkelijk niveau afgraven. Het asbesthoudend materiaal dat er nu nog ligt wordt in een hoge bufferwal onder een zeil bedekt met teelaarde en zo lokaal gesaneerd. Het materiaal afvoeren is onbetaalbaar.
Om het Europees beschermde zomerklokje alle groeikansen te geven, moet het gebied naast het Netekanaal in Emblem afgegraven worden tot het opnieuw het oorspronkelijk moerassig beemdengebied wordt van vroeger. Via Europese en Vlaame subsidies wordt een half miljoen euro vrijgemaakt voor deze operatie. De gemeente Ranst draagt 65.000 euro bij. Bodemonderzoek maakte duidelijk dat er zware metalen en asbest zitten in de gronden waarmee de vroegere ophogingen zijn gebeurd. Er was vroeger ook nog een stort.
7 miljoen
Alles afvoeren zou 7 miljoen euro kosten. Volgens experten is er echter een interne saneringsberging mogelijk, omdat de concentraties zeer gering zijn. Hierbij wordt het betrokken perceel afgegraven tot op het maainiveau. Van de afgegraven grond wordt een wal gemaakt van ongeveer vijf meter hoog, die over de hele lengte wordt afgedekt met een zeil en een meter teelaarde. Deze wal komt tussen het natuurgebied en de voetbalterreinen van Emblem.
Omdat er nog veel vragen waren bij de gemeenteraadsleden uit de oppositie, organiseerde de meerderheid vorige week een gemeenteraadscommissie met experten. “Er wordt bijkomend moeras gecreëerd, dat veel broeikasgassen zal bufferen. En het terrein wordt zo gesaneerd”, pleit milieuschepen Luc Redig (Groen) .
Ondanks de uitleg van de specialisten blijft er ongerustheid bij de oppositie. “Wij zijn niet tegen het zomerklokje”, zegt Christel Engelen (Vlaams Belang). “En het afvoeren is inderdaad een onmenselijk hoog bedrag. Maar we stellen ons toch nog vragen.”
Onafhankelijk raadslid Lode Hofmans vindt het niet verantwoord dat asbesthoudend materiaal wordt geborgen onder een zeil en aarde naast sportvelden waar veel jeugd actief is. “Nu met Groen in de meerderheid zou dit toch niet mogen. De overheid moet hier zijn verantwoordelijk nemen om dat materiaal af te voeren.”
Volgens schepen Redig is de uitleg van 'afdekken onder een zeil met wat grond erover' een veel te ongenuanceerde weergave van de feiten. Bart Goris (Open Vld) en Frans Marivoet (Groen en zelf tot de meerderheid behorend) onthielden zich. Roel Vermeersch (onafhankelijk), Christel Engelen (Vlaams Belang), Patrick Vandervaeren (Vlaams Belang) en Lode Hofmans (onafhankelijk) stemden tegen.
Naast Ranst participeren de Vlaamse Milieumaatschappij, de Dienst Duurzaam Milieu en Natuurbeleid en De Vlaamse Waterweg in het project.
Kristin Matthyssen

 

Amelia Brockenplein
De stuurgroep van het Gemeentelijk Documentatiecentrum heeft een positief advies gegeven op 21 september 2021. Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 1 tot en met 30 september 2021 waarbij noch opmerkingen, noch bezwaren werden ingediend.
de gemeenteraad geeft zijn definitieve goedkeuring om het kerkplein van Emblem om te dopen tot Amelia Brockenplein.

Artikel: Gazet van Antwerpen/Stad en Rand - 20 Okt. 2021 - Oud-burgemeester Amelia Brocken krijgt eigen plein

De principebeslissing werd in juni al genomen, maar nu keurde de gemeenteraad van Ranst het ook officieel goed: het kerkplein in Emblem wordt herdoopt in het Amelia Brockenplein, naar de oud-burgemeester van Emblem.
Tot vandaag zijn er geen straten in Ranst vernoemd naar vrouwen. Het voorstel komt van raadslid Frans Marivoet (Groen), die zelf in Emblem woont.
Amelia Brocken (1871-1939) was in de periode 1921-1926 burgemeester van Emblem. Zij was hiermee een van de eerste vrouwelijke burgemeesters van ons land. De naamgeving kadert ook in de actie 'Meer vrouw op straat'.
Amelia Brocken was gehuwd met sluiswachter Jules Bastiaens. Ze was afkomstig van Oostmalle. Tijdens het openbaar onderzoek liepen geen bezwaren of opmerkingen binnen. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) begreep de kritiek dat er op een plein geen huisnummers zijn en de naam vooral symbolisch is, want op papier en zelfs in de volksmond nauwelijks gebruikt zal worden. “Maar het ziet er niet naar uit dat er snel een nieuwe straat in Emblem gaat komen. Vermits ze burgemeester van Emblem was, lijkt het me niet zinvol om een nieuwe straat in Broechem of Ranst naar haar te vernoemen.”
Op voorstel van Christel Engelen van Vlaams Belang zal nog onderzocht worden om het kerkplein in Ranst te herdopen in het Valentineplein. Valentine de Gilman de Zevenbergen (1858-1945) werd door haar adellijke vader uit het kasteel van Zevenbergen in Ranst verbannen nadat ze ongehuwd zwanger was geraakt. Ze schonk uiteindelijk in 1945 per legaat het kasteel aan de zusters van Duffel, waardoor er nu een bezinningscentrum is. Burgemeester De Ryck zei dat het voorstel van Engelen werd doorgespeeld aan de stuurgroep van Veerkrachtige Dorpen. (kma)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is