Gemeenteraadszitting van maandag 21 december 2020

Op 21 december 2020, over deze onderwerpen: Gemeenteraad
Gemeentehuis Ranst

Gemeenteraadszitting van maandag 21 december 2020

Klik hier voor de agenda van de gemeenteraad

 

Kort verslag van enkele punten die werden goedgekeurd

 

Aanpassing meerjarenplan 2020-2025

De gemeenteraad keurt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed volgens het voorontwerp opgemaakt door de algemeen directeur en de financieel directeur, in overleg met het managementteam en het college van burgemeester en schepenen.

 

Gemeentelijke dotatie - Brandweerzone Rand 2021

De gemeente Ranst levert voor het dienstjaar 2021 een bijdrage voor de investeringen van 220.007 euro en een bijdrage voor de exploitatie van 630.912 euro.

 

Gemeentelijke dotatie 2021 politiezone Zara

De gemeente Ranst maakt deel uit van de politiezone Zara. De toelage voor het dienstjaar 2021 bedraagt 2.328.425 euro.

 

Gemeentelijke saneringsbijdrage

De saneringsbijdrage wordt geïnd via de drinkwaterfactuur. Dit dient niet enkel voor de zuivering van het afvalwater, maar ook voor het onderhoud en de verdere uitbouw van het rioleringsstelsel en de afvalwaterzuiveringsinstallaties.

De gemeentelijke saneringsbijdrage dient om de kost voor het afvoeren en inzamelen van het afvalwater via de riolering te dekken. Dit bedrag wordt rechtstreeks overgemaakt aan de rioolbeheerder.

Door de afschaffing van de zogenaamde rioolbelasting en de belasting op IBA’s en de  inning via de waterfactuur te laten verlopen gaan de gelden rechtstreeks naar de rioolbeheerder en creëren we de nodige garanties en voldoende financiële middelen voor een efficiënt en doelgericht rioolbeheer.

De kostenaanrekening via de gemeentelijke saneringsbijdrage blijft nauw afgestemd op het principe dat de vervuiler betaalt. Wie weinig drinkwater verbruikt betaald minder saneringsbijdrage dan diegene die veel drinkwater verbruikt om bijvoorbeeld de gazon te sproeien of een zwembad te vullen. Bedoeling is dus om burgers aan te zetten om hun waterfactuur te verlagen door hen te stimuleren om water te besparen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is