Nieuws uit het College van 4 april 2019

Op 4 april 2019, over deze onderwerpen: Beleid

1. Ondersteuning burgerinitiatief OERBloemen       - 

2. Omgevingsvergunning exploitatie van een geitenstal aan de Keerbaan in Oelegem      -   

3. Organisatie verkiezingen 2019 – Gemeentelijke aanplakborden      -   

4. Manifestatie - Toer de Sol     

 

 

Ondersteuning burgerinitiatief OERBloemen  

Bijen en andere insecten leveren een heel grote bijdrage aan de samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Onderzoek wijst uit dat bijen het steeds slechter doen in Vlaanderen gezien het kaler wordend landschap, toenemende verstedelijking, het gebruik van pesticiden en kunstmest, het maaibeheer, de aanwezigheid van parasieten, ed.  

Het burgerinitiatief “OERBLOEMEN “ roept op tot actie om het aantal bloemen en bij-vriendelijke bomen te verhogen. OERBLOEMEN staat voor Oelegem, Emblem, Ranst, Broechem en Bloemen.

Het college heeft beslist om dit burgerinitiatief te ondersteunen door:

  • Bloemenzaad aan te kopen en ter beschikking gesteld van OERBloemen;
  • In samenspraak met de gemeente informatie borden te maken en te plaatsen; 
  • Het inzaaien van openbaar domein met bloemenzaad in onderling overleg met de werkleider van de groendienst uit te voeren.

Door samenwerking ontstaat er zo een meer bijenvriendelijk Ranst.

 

Omgevingsvergunning exploitatie van een geitenstal aan de Keerbaan in Oelegem

De aanvraag gaat over de bouw van een nieuwe geitenstal met plaats voor 1.500 dieren (1.200 melkgeiten en 300 lammeren).

Tijdens het openbaar onderzoek kwamen er veel bezwaren binnen over de mogelijke en verwachte geurhinder.

Er werd, in de periode dat het openbaar onderzoek reeds bezig was, een geurstudie toegevoegd aan het dossier. 

Omwille van deze nieuwe elementen in het dossier die de impact op de omgeving en de beoordeling van het dossier kunnen beïnvloeden werd er beslist om een nieuw openbaar onderzoek te organiseren.

 

Organisatie verkiezingen 2019 – Gemeentelijke aanplakborden

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werden er voor het plaatsen en weghalen van de gemeentelijke aanplakborden 190 uren gepresteerd.

Digitale communicatietechnieken hebben de bovenhand gehaald en tijdens de recente provincieraadsverkiezingen hebben we gemerkt dat de openbare plakborden meestal leeg bleven. Het gemeentepersoneel kan dan ook beter ingezet worden op andere locaties en voor andere doeleinden dan het plaatsen en het later verwijderen van de verkiezingsborden.

Gemeenten zijn echter wettelijk niet verplicht om borden voor verkiezingspropaganda te plaatsen.

Om enerzijds het aantal uren voor het plaatsen en weghalen van de gemeentelijke aanplakborden te verminderen en anderzijds alle partijen de kans te geven om zich kenbaar te maken aan de kiezer werd er beslist om het aantal plaatsen waar er gemeentelijke aanplakborden staan te verminderen van 11 naar 4. Namelijk 1 plaats per deelgemeente.

 

Manifestatie - Toer de Sol

De Toer de Sol is een prachtige activiteit die in de marge van de kleine kermis in Ranst heel wat mensen op de been brengt. 

Niettegenstaande de bemiddelingspogingen die het vorige bestuur gedaan heeft kwam er vorig jaar geen compromis uit de bus over de locatie van de tapwagen. Dit leidde tot de afgelasting van de Toer de Sol in 2018. 

De schepen van feestelijkheden en de burgemeester zijn met de organisatoren rond de tafel gaan zitten en hebben een alternatieve locaties voor de tapwagen voorgesteld.

Het college was verheugd dat de organisatoren op de valreep akkoord gingen met het aangepast plan dat voldoet aan de veiligheidsvoorwaarden van de gemeente. 

De draad kan terug opgenomen worden en de vele liefhebbers van retro koersen zullen op 12 mei 2019 terug kunnen genieten van de Toer de Sol. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is