Ranst is arbeidsmarktkampioen

Op 24 september 2024, over deze onderwerpen: In de pers
Werk Ranst

N-VA Ranst

81,4 procent van de inwoners in Ranst van 20 tot en met 64 jaar is aan het werk.
Hier mogen we terecht trots op zijn.
Ranst heeft nu al de doelstelling van 80 procent werkzaamheidsgraad tegen 2030 bereikt.

 

Artikel: Het Laatste Nieuws - 25/09/2024

Onderzoek professor Baert (UGent) toont aan: werkzaamheidsgraad in Ranst steeg afgelopen legislatuur, en ook de groep inactieven werd kleiner

Hoe laat het uittredend gemeentebestuur van Ranst de gemeente achter op arbeidsvlak? In heel België steeg de werkzaamheidsgraad, maar het aantal inactieven blijft hoog. Ook in vergelijking met de rest van de EU hinken we achterop. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent). Zo evolueerden de cijfers de afgelopen bestuursperiode in Ranst.
De werkzaamheidsgraad in Ranst is alvast de hoogte in gegaan de afgelopen zes jaar. Die ging van 81,2 procent in 2018 naar 84 procent in 2022, de meest recente cijfers in het onderzoek. Wetende dat het gemiddelde in de provincie in dat laatste jaar 80,1 procent bedroeg, doet Ranst het dus wat beter.
Inactiviteit in Ranst afgenomen
Volgens het onderzoek van professor Baert is een focus op de inactiviteit echter beter. Het zijn immers de lokale OCMW's die de wettelijke opdracht hebben om personen met een leefloon sociale en professionele activering te bieden. De groep inactieven in een bevolking bevat iedereen in de actieve bevolking die niet aan het werk is en ook niet actief op zoek is naar werk. Dat percentage inactieven ligt in Ranst in 2022 op 13,5 procent. Tegenover het begin van de legislatuur is dat cijfer wel verbeterd. In 2018 viel nog 15,5 procent van de inwoners van Ranst binnen de groep inactieven.
Het gemiddelde in de provincie Antwerpen bedroeg volgens de meest recente cijfers 16,5 procent. Op 581 onderzochte Belgische gemeenten komt de gemeente Ranst uit op plaats 87. Hoe hoger op de lijst, hoe lager de inactiviteit in vergelijking met alle andere 580 gemeenten, en dus hoe beter. Voor Ranst is dat tegenover het begin van de legislatuur een verbetering van acht plaatsen.
2,5 procent werkloosheid
Om tot een totaal van 100 procent te komen, moet er enkel nog naar de werkloosheid gekeken worden. Dat is dat het deel van de actieve bevolking dat geen werk heeft, maar wel op zoek is naar een job. Dat percentage ging van 3,3 procent aan het begin van de legislatuur naar 2,5 procent aan het einde van de legislatuur.
Eerder in dit artikel werd gesteld dat vooral de inactiviteit wegwerken een bevoegdheid van de gemeenten is. Ook op andere manieren kan de werkzaamheid gestimuleerd worden. Door bijvoorbeeld de lokale economie en middenstand aan te zwengelen kunnen er meer jobs gecreëerd worden. Ook op andere beleidsdomeinen - zoals onderwijs, gelijke kansen, integratie en inburgering - kan ingezet worden om een sterkere en productievere beroepsbevolking op te doen ontstaan.

Joren Van Nieuwenborgh

 


Artikel: Gazet van Antwerpen  - 07/09/2024

Plots halen zeven Antwerpse gemeenten de felbegeerde werkzaamheidsgraad van 80%: “Wij zetten sterk in op activering”

In zeven gemeenten in de provincie Antwerpen is meer dan 80 procent van de inwoners van 20 tot en met 64 jaar aan het werk. Dat is het beste resultaat ooit. Een werkzaamheidsgraad van minstens 80 procent is nodig om de federale begroting uit het slop te trekken.

Het Steunpunt Werk, een onderzoekscentrum dat verbonden is aan de Katholieke Universiteit (KU) Leuven, heeft de werkzaamheidsgraad per gemeente in de provincie Antwerpen berekend. De cijfers zijn een gemiddelde van 2022. Dat zijn de meest recente cijfers. De evolutie van het aantal mensen van 20 tot 64 jaar dat werkt, is opvallend positief. Bij de vorige cijfers, die uit 2019 en dus van net voor de coronacrisis dateren, haalde geen enkele Antwerpse gemeente een werkzaamheidsgraad van 80 procent. Nu halen zeven Antwerpse gemeenten dat. Het gaat om Rumst, Ranst, Sint-Katelijne-Waver, Puurs-Sint-Amands, Rijkevorsel, Zandhoven en Putte.

“Dat is een sterke prestatie, zeker omdat er in de groep van 20- tot 64-jarigen ook nog studenten zitten in het hoger onderwijs, die dus nu officieel nog niet aan het werk zijn”, zegt Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent. De federale overheid wil die 80 procent tegen 2030 in heel België bereiken, om de begroting op orde te zetten. Dat is nu extra belangrijk, omdat Europa ons land vanaf 2025 een draconisch besparingsprogramma oplegt, omdat onze staatsschuld zo groot is. Meer mensen aan het werk betekent minder besparingen.

“Staat wint twee keer”
“Als je één procentpunt meer mensen aan het werk krijgt, levert dat de staat ongeveer 2 miljard euro op”, zegt professor Baert. “De staat wint immers twee keer: werkenden betalen meer belastingen, en als meer mensen werken, moet de overheid ook minder uitkeringen betalen. Om dat in perspectief te plaatsen: in 2019 had Nederland een begrotingsoverschot van 12 miljard euro, België had een begrotingstekort van eveneens 12 miljard euro. Als wij in 2019 dezelfde hoge werkzaamheidsgraad als Nederland zouden hebben gehad, dan had België toen ook een begrotingsoverschot van 12 miljard euro.”

Loftrompet 1: Ranst en Rumst zijn kampioenen met 81,4%
Zowel in Ranst als Rumst is 81,4 procent van de inwoners van 20 tot en met 64 jaar aan het werk. De twee gemeenten zijn daarmee de arbeidsmarktkampioenen van de provincie Antwerpen. Waar hebben ze die titel aan te danken? “Onze ligging speelt wellicht een grote rol”, zegt Johan De Ryck (N-VA), burgemeester van Ranst. “Vanuit Ranst ben je heel snel in Antwerpen, en daar zijn veel jobs. Veel mensen werken ook in de kmo-zone in onze gemeente. En verder is er een goede verbinding met onder meer Hasselt en Lier.”

“Daarnaast spelen wellicht ook de hoge vastgoedprijzen in Ranst een rol”, zegt De Ryck. “Dat trekt mensen met een hoger inkomen en dus met een job aan. We zien dat ook aan onze inkomsten uit de personenbelasting. Veel gemeenten zagen die tijdens de coronacrisis slinken. Bij ons zijn die tijdens de coronacrisis gestegen. Dat wil zeggen dat we een kapitaalkrachtige bevolking hebben.”

Ook Rumst, die andere Antwerpse arbeidsmarktkampioen, ligt centraal in Vlaanderen. ”Zowel Antwerpen, Brussel als Gent zijn goed bereikbaar vanuit onze gemeente”, zegt Els Devlies (N-VA), schepen van Lokale Economie. “Veel Rumstenaren werken in die steden. We zetten ook sterk in op activering. Samen met enkele partnerorganisaties krijgen we inwoners van Rumst met een leefloon stap voor stap aan het werk, bijvoorbeeld in een kringloopwinkel, als Rupel-tornado’s die het zwerfvuil oprapen, of in eetcafé ’t Steencaycken in Boom.”

Loftrompet 2: werkzaamheidgraad stijgt in provincie én stad
“Ik heb zelf de werkzaamheidsgraad van 25- tot 64-jarigen (met dus een ondergrens van 25 in plaats van 20 jaar, red.) berekend, op basis van cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat”, zegt Stijn Baert. “In 2018 was 75,5 procent van die groep in de provincie Antwerpen aan het werk. In 2023 is dat gestegen tot 78,5 procent. Dat is nog niet de vereiste 80 procent, maar alle indicatoren staan wel op groen: er zijn minder werklozen, minder inactieven en meer mensen met een diploma van het hoger onderwijs.”

Ook de stad Antwerpen doet het niet slecht. Met een werkzaamheidsgraad van 68,4 procent bij de 20- tot 64-jarigen oogt de score op het eerste gezicht nochtans niet fraai. “Maar er is wel een duidelijke stijging”, zegt Stijn Baert. “In 2018 was 65,3 procent van de inwoners van de stad Antwerpen aan het werk. Dat is in 2022 dus toch al aanzienlijk gestegen naar 68,4 procent.” Maar zo fantastisch is die 68,4 procent natuurlijk ook niet. Het is wel beter dan de 58,1 procent werkzaamheidsgraad in Brussel en de 54,9 procent in Charleroi. Maar Gent doet het met 74 procent bijvoorbeeld veel beter.

Schepen van lokale economie Erica Caluwaerts (Onafhankelijke Liberalen Antwerpen) zegt dat de Stad Antwerpen, samen met verschillende partners, intensief beleid voert om zowel jongeren die niet werken en geen opleiding volgen, als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, te activeren door middel van opleidingen en coaching. Antwerpse bedrijven worden dan weer gestimuleerd om hun vacatures ook voor mensen met een atypisch profiel open te stellen.

Waarom doet Antwerpen het dan toch zo matig? Economen hebben er geen pasklaar antwoord op. Maar er is wel een sterk vermoeden. Dat zit zo. Antwerpen trekt als grote stad (met ongeveer dubbel zo veel inwoners als Gent) veel inwoners van buiten de Europese Unie (EU) aan. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat in België maar 50 procent van de niet-EU-burgers van 20 tot 64 jaar een job hebben. Daarmee zijn we de laatste van de klas. Onze achterstand op de voorlaatste (Frankrijk, met 58 procent) is bovendien vrij groot.

Mogelijk speelt hier ook cultuur mee: in sommige niet-EU-culturen is het de gewoonte dat de vrouw thuisblijft om voor de kinderen te zorgen. Maar de samenvatting is hier dus dat de federale overheid er niet voldoende in slaagt om niet-EU-burgers te activeren.

Loftrompet 3: meer nieuwe jobs dan jobverlies door faillissementen
Deze week was er dramatisch economisch nieuws: in de eerste acht maanden van dit jaar was er een recordaantal faillissementen in Vlaanderen. Daarbij gingen 10.873 jobs verloren. Maar er is ook een positieve kant. Uit cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) blijkt dat er in de eerste zeven maanden van dit jaar 21.694 nieuwe vacatures zijn bijgekomen. Dat komt vooral door de vergrijzing: meer mensen gaan met pensioen en moeten dus worden vervangen. Het recordaantal faillissementen brengt de doelstelling van de werkzaamheidsgraad van 80% dus niet per se in gevaar.

Het is dus een kleine opsteker dat zeven Antwerpse gemeenten die werkzaamheidsgraad van 80 procent nu al hebben bereikt, acht jaar voor de deadline van de federale overheid. In heel België gaat het zelfs om 104 gemeenten, vooral dankzij een sterke prestatie van West- en Oost-Vlaanderen. Niet minder dan 18 procent van alle Belgische gemeenten haalt daardoor nu al de lat. Maar 82 procent haalt die lat dus nog niet, en dat baart zorgen. Omdat we de zaken niet langs hun somberste kant willen bekijken, halen we in drie kaderstukken drie loftrompetten boven.

Slecht nieuws
Maar er is dus ook slecht nieuws. Heel veel gemeenten zijn nog ver van de werkzaamheidsgraad van 80 procent verwijderd. Soms is het niet helemaal duidelijk waarom dat zo is. Volgens Steunpunt Werk heeft in Baarle-Hertog maar 60,7 procent van de 20- tot 64-jarigen een job. De burgemeester van Baarle-Hertog zegt dat het misschien door de vele Nederlandse inwoners komt. Die wonen in Vlaanderen, maar werken in Nederland. Maar volgens Steunpunt Werk kan dat niet de verklaring zijn, omdat grensarbeid wel degelijk is meegenomen in de cijfers.

“Het wordt in elk geval heel moeilijk om de doelstelling van 80 procent werkzaamheidsgraad tegen 2030 te bereiken”, zegt Stijn Baert. “In België zitten we nu zelfs maar aan 72,1 procent. Het zal zeker niet volstaan om de mensen met een werkloosheidsuitkering te activeren. Dat is maar een kleine groep. Er zullen vooral meer inactieven moeten worden geactiveerd. Die bevoegdheden liggen op federaal niveau.” Reden te meer dus om spoed te zetten achter de federale regeringsonderhandelingen, die drie maanden na de verkiezingen nog steeds muurvast zitten.

Christof Willocx

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is