U bent hier
Agentschap Zorg en Gezondheid mede verantwoordelijk voor de verspreiding van Covid-19
Open brief van een bezorgde burgemeester van Ranst
Vanaf 26 juni werden positief geteste personen in Ranst gecontacteerd door een maatschappelijk assistent van het OCMW om ervoor te zorgen dat de quarantaine werd nageleefd en om waar nodig hulp aan te bieden zoals boodschappen dienst, poetshulp, warme maaltijden en zelfs kinderopvang.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid was echter van oordeel dat de artsen de adresgegevens van positief geteste personen niet mochten doorgeven aan de burgemeesters, zelfs niet wanneer de patiënt daar uitdrukkelijk zijn toestemming had voor gegeven.
In Ranst werden gedurende meer dan twee maanden een 100 tal zieke personen gecontacteerd, opgevolgd en verder geholpen, maar sinds 9 oktober worden de adresgegevens niet meer doorgegeven met als gevolg dat er nu reeds aan 80 zieke personen geen lokale hulp kon aangeboden worden.
Op een moment dat het gezondheidszorgsysteem terug onder druk komt te staan en het aantal besmette personen stijgt is de houding van het Agentschap Zorg en Gezondheid totaal onbegrijpelijk.
Het is nu van cruciaal belang dat positief geteste personen probleemloos de quarantaine maatregelen kunnen nakomen en dat zij op de hoogte kunnen gebracht worden van de lokale hulp waarop zij beroep kunnen doen.
"Wanneer het Agentschap Zorg en Gezondheid privacyregels belangrijker vindt dan de gezondheid en het welzijn van alle Vlamingen dan zijn zij mede verantwoordelijk voor de verspreiding van Covid-19." aldus burgemeester Johan De Ryck
Reportage ATV - 24 Okt. 2020
Burgemeesters zitten met de handen in het haar nu ze geen adresgegevens meer krijgen van besmette mensen in hun gemeenten. In juni besliste het Agentschap Zorg en Gezondheid dat burgemeesters mee verantwoordelijk zijn bij de strijd tegen het Coronavirus. Zij kregen de opdracht om mensen met het Coronavirus op te volgen en verder te helpen. Maar hetzelfde agentschap heeft nu beslist dat de adresgegevens niet meer gedeeld mogen worden.
Standpunt N-VA Ranst
Het argument dat er geen wettelijke basis is om patiëntengegevens door te geven houdt geen steek.
De Orde der Artsen heeft in mei 2020 erop gewezen dat een beter wettelijk kader betreffende het beroepsgeheim noodzakelijk is. Onbegrijpelijk dat het agentschap Zorg en Gezondheid nu pas een decreet opmaakt.
Er kan eveneens gezegd worden dat het wettelijk kader ontbreekt voor alle maatregelen die de regering oplegt. In elk ministerieel besluit staat dat er geen advies aan de Raad van State gevraagd wordt omwille van de dringende noodzaak om maatregelen te nemen gelet op de epidemiologische situatie.
Nood breekt wet is het enig juiste antwoord.
Volgens de gouverneur moet de burgemeester beleidsmatige beslissingen nemen of gericht ingrijpen wanneer iemand zich niet aan de quarantaineplicht houdt, maar dat veronderstelt niet dat de adresgegevens van alle coronapatiënten systematisch aan hen moeten worden overgemaakt.
Gedurende meer dan twee maanden werd er in Ranst voor gezorgd dat de positief geteste inwoners onmiddellijk in quarantaine gingen en niet meer in contact kwamen met anderen om het verspreiden van het coronavirus te bepreken. Dat is nu het enige wat telt.
Burgemeesters willen opnieuw info over besmette inwoners ontvangen
Gazet van Antwerpen* - 26 Okt. 2020
“Sinds 9 oktober krijgen we geen adresgegevens meer van besmette personen in onze gemeente”, zegt Johan De Ryck, burgemeester van Ranst. “Onbegrijpelijk, nu het aantal besmettingen stijgt.” Het Agentschap Zorg en Gezondheid stelt dat lokale initiatieven om het virus in te perken daardoor niet in het gedrang komen.
Tot voor twee weken kregen de burgemeesters namen en adresgegevens door van besmette personen in hun gemeente. “Zij werden dan door een maatschappelijk assistent opgebeld. Er werd gekeken of ze hulp nodig hadden en of ze om een of andere reden problemen hadden om in quarantaine te gaan”, legt burgemeester van Ranst Johan De Ryck (N-VA) uit. “We vroegen ook of ze wisten waar ze besmet waren, zodat we clusters konden vaststellen. Zo hebben we bijvoorbeeld een tafeltennisclub gesloten, vier dagen voor het Agentschap die cluster had ontdekt.”
“Maar plots is er dus discussie over de toegang tot patiëntgegevens op lokaal niveau vanwege het medisch geheim en de patiëntenrechten. Dat burgemeesters gehouden zijn aan het beroepsgeheim, wordt door het Agentschap Zorg en Gezondheid in twijfel getrokken. Op een moment dat het aantal besmette personen stijgt, is die houding onbegrijpelijk.”
“Er is geen wettelijke basis om patiëntengegevens over te maken aan politiek gemandateerden”, reageert Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap. “Maar we blijven lokale initiatieven wel mogelijk maken. In elk lokaal gebied is er een medisch verantwoordelijke die toegang heeft tot de gegevens. Die schakelt mensen met een sociaal profiel in om patiënten te begeleiden, een clusteronderzoek op te starten, enzovoort. Er is bovendien een decreet in de maak dat de toegang tot deze gegevens voor burgemeesters mogelijk kan maken, maar daarover wordt nog gepraat in het parlement.”
Gericht ingrijpen
Ook gouverneur Cathy Berx nuanceert. “Uiteraard moeten burgemeesters goed geïnformeerd worden. Maar dat veronderstelt niet dat de naam- en adresgegevens van alle coronapatiënten systematisch aan hen moeten worden overgemaakt. Dat moet enkel als de burgemeester beleidsmatige beslissingen moet nemen of gericht moet kunnen ingrijpen. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich niet aan de quarantaineplicht houdt.” (evw)
Burgemeester wil gegevens van besmette personen weer ontvangen
Het Laatste Nieuws* - 27 Okt. 2020
Burgemeester van Ranst Johan De Ryck (N-VA) heeft afgelopen weekend een open brief geschreven naar het Agentschap Zorg en Gezondheid. Hij wil de gegevens van positief geteste personen weer ontvangen. Sinds begin oktober stuurt het agentschap die gegevens niet meer door wegens het medisch beroepsgeheim.
Na de lockdown in maart gaf het Agentschap Zorg en Gezondheid de opdracht aan de gemeentebesturen om de lokale situatie in kaart te brengen en op te volgen. Sinds 26 juni werden adresgegevens van positief geteste personen doorgegeven aan de burgemeesters.
Een maatschappelijk assistent van het OCMW keek er dan op toe dat deze personen de quarantaine naleefden en bood waar nodig hulp, zoals een boodschappendienst, poetshulp, warme maaltijden en kinderopvang. "Dankzij het lokale contactonderzoek krijgen we veel sneller inzicht in wat er waar aan de hand is, waar de mogelijke bronnen van besmetting zijn en welke maatregelen we moeten nemen", zegt Johan De Ryck.
Beroepsgeheim
Op 9 oktober besloot het Agentschap Zorg en Gezondheid dat artsen de gegevens van positief geteste personen niet meer mochten doorgeven aan de burgemeesters. "Dit gebeurde na een discussie over de toegang tot patiëntgegevens en het medisch geheim. De medische expert is gebonden aan een beroepsgeheim, net als andere zorgprofessionals. Dat ook burgemeesters gehouden zijn aan het beroepsgeheim trekt het Agentschap Zorg en Gezondheid in twijfel."
Burgemeester De Ryck vindt deze houding onbegrijpelijk. "In Ranst werden dankzij die adresgegevens gedurende meer dan twee maanden honderd zieke personen gecontacteerd, opgevolgd en verder geholpen. De contacttracer belde in de meeste gevallen pas vier dagen later. Het is nu van cruciaal belang dat positief geteste mensen de quarantainemaatregelen nakomen en dat zij op de hoogte gebracht worden van de lokale hulp. Als het Agentschap Zorg en Gezondheid privacyregels belangrijker vindt dan de gezondheid en het welzijn van alle Vlamingen dan is het medeverantwoordelijk voor de verspreiding van corona", vindt de burgemeester van Ranst. (CVDP)